StoryEditor
Splittop-lista

Splitsko sveučilište na pragu 1000 najboljih na svijetu! Pročitajte kako je poznati institut rangirao ostala visoka učilišta u Hrvatskoj i regiji, neki rezultati bi vas mogli iznenaditi

23. veljače 2018. - 10:56

Splitsko sveučilište nalazi se na pragu ulaska među tisuću najboljih svjetskih sveučilišta na najnovijoj Webometricsovoj ljestvici, koja rangira više od 25 tisuća institucija visokog obrazovanja u svijetu.

Webometrics sastavlja španjolska istraživačka institucija Cybermetrics Lab (Spanish National Research Council, CSIC), a rangiranje objavljuju dva puta godišnje, u siječnju i srpnju. Na najnovijoj ljestvici iz siječnja Splitsko sveučilište napredovalo je za više od 80 mjesta u odnosu na srpanj prošle godine i sada je 1015. sveučilište u svijetu, a ušlo je i među 500 najboljih europskih sveučilišta plasiravši se na 413. mjesto. To su najbolji rezultati Splićana otkako su ušli na tu ljestvicu, na kojoj također čvrsto drže drugo mjesto među hrvatskim sveučilištima.

Slovenci nedostižni

Zagrebačko sveučilište, naime, i dalje je najbolje plasirano hrvatsko visoko učilište na ukupno 692. mjestu u svijetu, iako taj rezultat predstavlja značajan pad Zagrepčana u odnosu na srpanjsku ljestvicu, kad su bili 563. Znači, u samo pola godine "strmoglavili" su se za 129 mjesta. Ponovno su ih preskočili Beograđani, pa se Univerzitet u Beogradu sada nalazi na 512. mjestu (lani u srpnju bili su iza Zagreba, na 568. mjestu). O plasmanu najboljega slovenskog sveučilišta, onoga u Ljubljani, mogu samo sanjati – Ljubljansko sveučilište na najnovijoj je ljestvici 325. u svijetu i 129. u Europi. Zagrebačko sveučilište, na primjer, još je samo prije dvije godine bilo 386. u svijetu.

Na najnovijoj Webometricsovoj ljestvici rangirano je ukupno 50 hrvatskih visokoobrazovnih ustanova, a iza Zagrebačkog i Splitskog slijedi Riječko sveučilište na ukupno 1534. mjestu u svijetu. Zadar je peti u Hrvatskoj i 3576. u svijetu, čime su napredovali za 124 mjesta u odnosu na lanjski srpanj. Napredovalo je i Dubrovačko sveučilište, i to s 4220. mjesta prije pola godine na ovogodišnje 4070. mjesto u svijetu. Splitsko sveučilište na svjetskoj se ljestvici nalazi u društvu francuskog Universite Savoie Mont Blanca, američkog Sveučilišta New Orleans te japanskog Mie University, a s ovih prostora iza sebe su ostavili drugoplasirano srpsko Sveučilište u Novom Sadu (1108.), drugoplasirano slovensko Sveučilište u Mariboru (1244.), kao i najbolju bosanskohercegovačku visokoškolsku ustanovu, Univerzitet u Sarajevu na 2039. mjestu, potom Sveučilište u Mostaru na 4214. mjestu i druge.

Najbolja sveučilišta u svijetu su, kao i dosad, ona u SAD-u: na prva tri mjesta, kao i u srpnju, smjestili su se redom Harvard, Stanford i MIT, a među prvih deset tek je jedno europsko sveučilište, i to britanski Oxford, na sedmome mjestu. Cambridge je ispao iz najbolje desetorke i na najnovijoj ljestvici plasirao se na 11. mjesto u svijetu.

Iako i domaći znanstvenici često ističu da Webometricsova ljestvica nije među nautjecajnijima u svijetu i da ne mjeri dovoljno kvalitetu nekog visokog učilišta, poput poznatih Šangajske liste, QS World University Rankinga ili Times Higher Educationa, ipak se ne može zanemariti činjenica da ona na neki način prati koliko visoka učilišta idu ukorak s modernim načinima komunikacije. Webometrics zapravo mjeri utjecaj i značenje nekog sveučilišta koje ostvaruju preko web-mreže ili, kako kažu, ocjenjuju posvećenost neke institucije svojoj vidljivosti na webu, i to ne samo u smislu dizajna.

Prepoznatljivi u Europi

Na Splitskom sveučilištu stoga, kažu, itekako vide prostora za poboljšanje rezultata na toj, ali i na drugim svjetskim ljestvicama. Kako kaže prorektor Splitskog sveučilišta Alen Soldo, premda im je od izuzetne važnosti činjenica da su na jednoj od tri najvažnije svjetske liste, onoj Times Higher Educationa, najbolje rangirano hrvatsko sveučilište, strateški im je cilj biti prepoznatljivo svjetsko sveučilište te biti među vodećima slične veličine u Europi, ali isto tako napredovati na svim listama koje rangiraju izvrsnost. Marijana Cvrtila

 

item - id = 532712
related id = 0 -> 1134835
related id = 1 -> 1134395
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 02:07