StoryEditor
Split‘slavlja su završila‘

Splitsko-makarski nadbiskupi čestitali izabranim županima, gradonačelnicima i načelnicima. Evo što su im poručili

Piše PSD
4. lipnja 2021. - 13:32

Splitsko-makarski nadbiskupi uputili su čestitku izabranim županima, gradonačelnicima i načelnicima na području Splitsko-makarske nadbiskupije.

Evo što stoji u pismu koje su im uputili mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit te mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup koadjutor: 

"Iza nas su lokalni izbori na kojima su naši građani birali svoje župane, gradonačelnike i načelnike. Budući da smo mlada demokracija, gledajući globalno, ponekad pravo izbora i glasovanja shvaćamo zdravo za gotovo. No ne smijemo zaboraviti da uživamo privilegij izbora koji do prije tridesetak godina nismo imali, ali i koji, nažalost, još uvijek nemaju neki narodi i mnogi pojedinci. Izbori su svečanost puka koji u tom činu pokazuje svoju odgovornost za društvo i domovinu.

Zato je važno da se svi odazovu i pokažu djelatnu brigu za zajednički nam dom. Istina, u žaru borbe i privlačenju glasača katkad kampanje znaju prijeći granice dobrog ukusa i pristojnosti. To znači da moramo još učiti i prihvaćati druge kao svoje bližnje; ne kao suparnike, već kao suputnike jer isti nam je cilj – opće dobro svih građana.

Birači su izrekli svoju volju, izbori su prošli, slavlja su završila i slijedi posao koji je vama, poštovani župani, gradonačelnici i načelnici općina, povjeren od strane nas, vaših sugrađana.

Glavna obećanja u predizbornim kampanjama imaju zajednički nazivnik: raditi za opće dobro. Sveti Petar, govoreći o Isusu iz Nazareta u knjizi Djela apostolska, kaže da je Isus, jer Bog bijaše s njime, prošao zemljom čineći dobro (Dj 10,38). Poslanje Crkve je nastavljati djelo svoga Učitelja, tj. biti u svijetu, a ne od svijeta, i činiti dobro. Očito, činiti dobro ili dobročinstvo i Crkvi i društvenim strukturama je zajedničko nastojanje i trajni zadatak.

Stoga ovom prigodom želimo čestitati vama koji ste izabrani na dužnost župana, gradonačelnika gradova i načelnika općina na području koje dijelimo, tj. u granicama naše nadbiskupije. Uz čestitku vam jamčimo i naše molitve i podršku u svim dobrim nastojanjima koja uključuju dobro čovjeka. Darovano povjerenje obvezuje, a pružena ruka pomaže.

U nadi da će nas trajno resiti međusobno i povjerenje i pružena ruka, želimo vama i svim vašim suradnicima mnogo uspjeha, a našim županijama, gradovima, općinama i cijeloj Domovini napredak i blagostanje."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 11:27