StoryEditor
SplitKAPACITETI PUNI

Splitsko-dalmatinska županija sada raspolaže s 208 kreveta za Covid bolesnike, a treba nam ih još toliko! Opet se sprema hotel ‘Zagreb‘ na Duilovu

2. studenog 2020. - 16:47
Tom Dubravec/Cropix

Drugi jesenski val pandemije Covid 19 "popunio" je polovicu bolničkog kapaciteta kojim trenutno raspolaže Klinički bolnički centar Split.

Naime, od 148 kreveta na Križinama, u bolnici je 82 težih pacijenata, osam ih je na respiratoru, no povećane brojke zaraženih minulo vrijeme, napokon su upalile "alarm" i Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Naime, iako se s virusom SARS-CoV 2 borimo od ožujka, nema sekundarnih smješta za oboljele, a dolazak zime prijeti povećanim brojem onih kojima će biti potrebno upravo bolničko liječenje, jer nam prevencija baš i ne ide najbolje, pa je pritisak na bolnicu, liječnike i medicinske sestre, kojih ionako nedostaje – itekako izgledan.

A što se napravilo i pripremilo za "crni" scenarij?

Dva sastanka, jedan u petak te drugi u ponedjeljak, gdje su za isti stol, napokon sjeli svi ravnatelji zdravstvenih ustanova na području županije, koji su zbrajali krevete za buduće Covid bolesnike!

Stalo se opet na 148 kreveta s kojima trenutno raspolaže KBC Split, odnosno zgrada na Križinama, tu je 30 kreveta u Trilju u Tranzitnom centru za prihvat stranaca, pa 20 kreveta u Općoj i veteranskoj bolnici "Hrvatski ponos" u Kninu, kao i deset kreveta u stacionaru u Imotskom. I to je to, trenutno – samo 208 kreveta za najteže bolesnike, kojima treba bolničko liječenje!

Dok su brojke neumoljive – drugi smo, odmah iza Zagreba i po broju zaraženih i po broju umrlih u Hrvatskoj!

Prema svim prognozama epidemiologa, trebat će nam još duplo toliko smještaja za oboljele u prostorno najvećoj županiji sa oko pola milijuna stanovnika.

Tako su sudionici sastanka dogovorili da Stožer civilne zaštite SDŽ na čijem je čelu dožupan Luka Brčić obnovi pregovore s Ministarstvom obrane kako bi se nanovo, kao što je bilo proljetos, dobio i prostor u Hotelu Zagreb na Duilovu, gdje ima 160 kreveta, odnosno 80 dvokrevetnih soba.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kako je Marko Ožić-Bebek, ravnatelj Specijalne bolnice "Biokovka" u Makarskoj pojasnio da njegova ustanova ne može preuzeti ulogu covid-bolnice, jer nemaju ni dovoljno zdravstvenih djelatnika gdje su uglavnom uposleni fizijatri a u manjoj mjeri liječnici, te ne raspolažu ni s respiratorima, sada se razmatra da se s Križina Odjel fizikalne medicine prebaci u Makarsku, a da se u Splitu taj dio "isprazni" za covid-pacijente!

Očito smo opet zakasnili, budući da sekundarne centre imaju, primjerice, Delnice, Osijek, Stubičke toplice, a Stožer Splitsko-dalmatinske županije tek sada radi na tom problemu!

Na sastanku je istaknut i problem domova za starije osobe, gdje nažalost imamo neslavni rekord po broju umrlih i to u samo jednom objektu.

Sada se te ustanove susreću s problemom velikog broja zaraženih, no samo s blažim simptomima. Kako se radi o starijoj rizičnoj populaciji, preporuka pojedinih epidemiologa je da ih se smjesti na bolničko liječenje, no neki obiteljski liječnici ne pribjegavaju tom rješenju, pa zaraženi ostaju u domu! I time se mogućnost lepezastog širenja virusa povećava!

Predloženo he da domovi za starije osobe oforme "mini-izolacijske" prostore za zaražene s blagim simptomima, kao i mobilni-tim liječnika koji bi obilazio baš te ustanove, kako bi se detektiralo tko od korisnika treba na bolničko liječenje, a tko virus može preboljeti u domu.

Bilo je i prijedloga da i liječnici uposleni u HZZO-u budu angažirani kao pomoć epidemiolozima i liječnicima obiteljske medicine u evidenciji kontakata oboljelih, jer ionako u državnoj ustanovi rade kao "kontrolori" liječnika u ordinaciji, te bi sada u vremenu pandemije njihovo znanje bilo bolje iskoristiti za preventivu, kao i eventualno angažiranje vojnih liječnika i medicinskih sestara, dok bi se timove stomatologa koristilo za uzimanje briseva na Covid 19.

Mnogo je tako prijedloga palo na minula dva sastanka, a koji će se primijeniti u ovom pokušaju pronalaska rješenja za rasterećenje bolničkog sustava, ostaje vidjeti. Samo se nadamo kako će i ostali iz zdravstvenog sustava "pružiti ruku" KBC-u Split u zajedničkoj borbi svih nas protiv virusa koji je paralizirao svijet!

Uskoro natječaj za njegovateljice u KBC-u Split


Uskoro će biti raspisan i natječaj za radno mjesto njegovateljica u KBC Split. Naime, pravni okviri do sada nisu omogućavali velikim bolničkim sustavima da koriste usluge njegovateljica, no novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, sada će i to biti moguće, čime će se oko njege pacijenata rasteretiti medicinske sestre koje su ionako u brojčanom manjku u bolničkom sustavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 22:55