StoryEditor
Splitmediteranski dan

Splitsko-dalmatinska županija: 19 najboljih dobili nagrade

20. studenog 2020. - 19:24
Nagrade učenicimaSdŽ

Povodom Mediteranskog dana obale osnovnoškolcima s područja Splitsko-dalmatinske županije, autorima 19 najboljih literarnih i likovnih radova iz cijele Hrvatske, danas su uručene nagrade.

Njihovi radovi ukrašavaju stranice zajedničke knjige "Slike i priče morskih dubina".

Nagrade u vidu ruksaka, pohvalnica i priznanja su prisutnim učenicima na prigodnoj i dijelom online svečanosti organiziranoj na UN-ov Svjetski dan djeteta 20. studenog, uručili ravnateljica Centra PAP/RAC Željka Škaričić i pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je kazao kako je gotovo 200 djece, sudionika ove manifestacije iz cijele Hrvatske, postalo edukatorima i mentorima starijima koji nisu svjesni ljepota Jadranskog mora i dijela zemaljske kugle na kojoj živimo.

- Naša obala sa svojim ljepotama je izazov. Ona je krhka, podložna devastacijama i narušavanjima u kojima je, nažalost, najveći faktor čovjek. Zbog toga je aplikacija "Pomorsko je dobro", iskreno se nadamo, doprinijela očuvanju te obale. Radovi ove djece izrazito edukativno djeluju na nas odrasle. Svaka im čast, istaknuo je župan Boban.

Maris Žuvela, učenica 3.b razreda OŠ „Hvar“ koja je osvojila dvije nagrade za literarni i likovni rad, posebno je ponosna na igrokaz kojeg je napisala s ciljem da se ljudi, kako je kazala, malo probude i da paze na okoliš i svoje zdravlje.

- Igrokaz se zove "Probudite se ljudi". Inspirirao me Harry Potter jer je on uvijek bio dvostruko nagrađen i to me dovelo ovdje. Da sam nagrađena, saznala sam na brodu gdje mi je učiteljica sve objasnila. Gotovo sam počela plakati od sreće, rekla je Maris.

Online radionicu i izbor najboljih radova organizirala je Splitsko-dalmatinska županija, u suradnji s udrugom Mala filozofija i Priority Actions Programme/Regional Activity Centre (PAP/RAC). Učenici su bili pozvani da napišu priču ili pjesmu, da nacrtaju, naslikaju ili izrade svoj projekt.

Na online radionici su mali sudionici zajednički napisali priču o periski, a glavni likovi njihovih nagrađenih radova su rijetka glavata želva, nepravedno nevoljeni morski pas i ugrožena periska.

Autori nagrađenih literarnih radova su (uzrast od 1. do 4. razreda):

Mari Makjanić, 2. razred, OŠ „Jelsa“, P.O. „Svirče“

Maris Žuvela, 3.b razred, OŠ „Hvar“, Hvar

Damien Andrašec, 4.b razred, OŠ „Čakovec“, Čakovec

Neli Lendić, 3.c razred, OŠ „Spinut“, Split

Uzrast 5.- 8. razred:

Grgur Vrcić, 7. razred, OŠ „dr. Franjo Tuđman“, Brela

Tonka Škugor, 6.c razred, OŠ „Pojišan“, Split

Bartol Periš, 7. razred, OŠ „Stanovi“, Zadar

Roko Vrgoč, 5.b razred, OŠ „Bol“, Split

Autori likovnih radova:

Uzrast 1. - 4. razred:

Marko Mornar, 3. razred, OŠ „Braće Radića“, Vrba, PŠ „Ogorje“

Emanuela Žižić, 1.b, OŠ „Mertojak“, Split

Laura Lovrek, 2.a razred, OŠ „Bistra“, Donja Bistra

Maris Žuvela, 3.b razred, OŠ „Hvar“, Hvar

Korina Milanović, 3.b OŠ „Vjekoslav Parać“, Solin

Petra Polić, 2.b OŠ „Dobri“, Split

Uzrast 5. - 8. razred:

Luka Grđan, 6.d razred, 2. OŠ „Varaždin“, Varaždin

Petra Čagalj, 7.d razred, OŠ „Josip Pupačić“, Omiš

Ema Knežević, 7.d razred, OŠ „Josip Pupačić“, Omiš

Roko Vrgoč, 5.b. razred, OŠ „Bol“, Split

Paula Perić, 6.c razred, OŠ „Pojišan“, Split (izvan konkurencije)

Posebna priznanja su uručena: 7.d razredu OŠ "Josip Pupačić" iz Omiša, 3.b razredu OŠ "Vjekoslav Parać" iz Solina i 2.a razredu OŠ "Šimun Kožičić Benje" iz Zadra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 02:12