stdClass Object ( [id] => 1308131 [title] => Vodovodu odbijeno godišnje izvješće, Šuta se nadvikivao s Puljkovim vijećnicima. ‘Samo recitirate velikog vođu!‘ [alias] => splitski-vijecnici-zasjedaju-slutimo-oko-cega-se-lomiti-koplja-izvjestaj-jedne-gradske-firme-sporan-i-vladajucima [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

23:40

Bez puno rasprave je usvojen godišnji izvještaj o poslovanju trgovačkog društva „Razvojna agencija Split – RaST d.o.o.” za 2022. godinu, dok je onaj Ustanove za zapošljavanje, rad, i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom „DES” Split odbijen. Što se tiče potonjeg, Davor Matijević je ustvrdio da ga buni citat da je „od travnja 2022. primijećena lošija radna disciplina i pad motivacije zaposlenika, tako da je to što nije odabran novi ravnatelj posredno utjecalo i na poslovne procese i odnose u ustanovi”. Novi ravnatelj je odgovorio da je pad dobiti nastao zbog povećanja plaća od 10 posto.

 Pročelnik za urbanizam i izgradnju Teo Vojković je pred 17. točku dnevnog reda o stručnoj analizi zaprimljenih inicijativa radi pokretanja postupaka izrade izmjena i dopuna prostorno planske dokumentacije izvjestio kako je najviše od 375 zahtjeva došlo zbog prenamjene zelene, proizvodne i komercijale površine u mješovitu i stambenu. Pročelnik je napomenuo da ne bi trebalo biti relevantno tko je podnositelj zahtjeva, već da struka treba donijeti odluke i izmjene bez obzira na to. Doduše, otkrio je da su među onima koji su tražili promjene i gradske firme te kotarevi.

Nezavisni Damir Barbir je kritizirao „moćnike i interesente” koji zahtijevaju da čitav grad postane mješovita tj. stambena zona, jer bi to značilo „grad bez ičega gradskog”. Dogradonačelnik Ivošević mu je dao za pravo na ovakvoj oštroj kritici onih koji „nemaju osjećaj za javno dobro”.

Sljedeće izlaganje je bilo ono Davora Matijevića:

- Nema veće štete za grad nego ga prostorno upropastiti za sve buduće generacije. Nikako se ne slažemo s parcijalnim mijenjanjem GUP-a, pojedinačnim točkastim izmjenama koje buše prostorni plan koji je ionako star. Bolje je pričekati godinu ili dvije, napraviti stvari kako treba, nego brzati jer kad se jednom upropasti prostor nema natrag. Gradonačelnik nastavlja raniju politiku i pripremaju građanima doslovno prostorni zločin. Svim silama smo se borili protiv ovakvih pojedinačnih izmjena u mandatu prošlog gradonačelnika, nastavit ćemo se boriti i sada.

 Dodao je da se stvar požuruje jer se želi pogodovati interesnim skupinama i pojedincima koji su nestrpljivi.

- Građanima se prodaje priča da projekti i investitori ne mogu čekati, da se zaustavlja razvoj grada, a zapravo je upravo suprotno. Na ovaj način će se upropastiti šanse grada za bilo kakvim dugoročnim i pametnim rastom i razvojem, a upropastit će se i ono malo zelenila i javnih površina koje su ostale građanima na korištenje. Pozivamo i građane da ustanu i bore se za svoj grad. Ovo je prevažna tema za budućnost svih nas. Opet se moram složit sa Marijanom Puljak čije su ovo riječi iz 2016., 2018.godine i 2020. godine. Prečesto se slažem sa Marijanom, kakva šteta šta ona nije gradonačelnica jer se ona borila protiv politika kakve provodi njen suprug.

Na to mu je uzvratio Ivošević:

- Cijeli mandat aludirate da možda će netko, nešto, nekad, negdje. Iako je vrlo jasno rečeno da nema teorije i da takav prijedlog nećemo ni razmatrat. Ova informacija je samo zakonska obveza. Mi nikada nećemo raditi ono što ste vi, nikada! Prije ću ja otići odavde...

- Bojane, to smo radili mi. Tada si bio s nama – odgovorio je Matijević.

- Ošo vam ja tada prije radi nakaznosti vaše – replicirao je Ivošević.

Prljević je zaprijetio da će sve prijedloge točkastih izmjena GUP-s kritizirati i udarati đonom, jer imaju to moralno pravo. Ivošević je Prljeviću dao za pravo i poručio da želi da oporba pritom bude vrlo kritična.

Pročelnik Vojković je najavio da očekuje da će prijedlozi izmjena GUP-a biti završeni do kraja godine i dati na javno savjetovanje.

21:42

Nakon što je direktor Prometa Miroslav Delić prezentirao izvješće, Srđan Marinić se interesirao kada se planira uvođenje električnih autobusa, kao i ima li mogućnosti da se pojačaju linije prema Kašjunima. Direktor je najavio nabavku 20 takvih autobusa, ali istaknuo i potrebu za infrastrukturom električnih punionica. A propos spomenute linije, najavljeno je njeno povećanje, već idući tjedan.Godišnji izvještaj je jednoglasno usvojen.

21:20

Predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta, koji je ujedno i v.d. direktora Vodovoda i kanalizacije, je izrazio žaljenje što pri njegovom iznošenju poslovanja ove gradske tvrtke nije prisutan gradonačelnik. Onda je prezentirao podatke, u kojima je posebno istaknuo povećanje prihoda.

Igor Skoko iz Centra se prvi javio za postavljanje pitanja.

- Ispričali ste lijepu priču, ali je činjenica da u gradu Splitu nije napravljeno ništa. Četiri puta vam je padao natječaj. Nije mi jasno kako je to moguće uz 451 zaposlenih i vanjskom tvrtkom koja se bavi procesima javne nabave. Što se događa s dugom općine Lećevica? Omogućili ste im da ne plaćaju svoje dugovanje, što je pokvareno jer je ta općina jedan od glasova u skupštini Vodovoda koja vas tamo drži.

Šuta je odgovori da je Skoko obični partijski komesar i da samo recitira govore svoga vođe.

- Po pitanju Lećevice je sve što je naplaćeno, naplaćeno u mom mandatu. Ovrhe koje su pokrenute su pokrenute u mom mandatu. Bitno vam je samo javnost impresionirati floskulama i upadicama koje su totalno nezanimljive. Ako već želite ispasti pametni, prvo naučite sve o javnoj nabavi. Gradonačelnik je u početku mandata s radom ViK-a bio zadovoljan, a problem se tek detektirao kad sam ja postao predsjednik stranke. Gradonačelnik me prozivao da mu projekt Žnjan kasni zbog Vodovoda, a nijednu dozvolu nije imao. Znači lagao je, a ja sam kulturno šutio.

Na to se javio dogradonačelnik Ivošević i upozorio Šutu da još nije aktivirao svoj mandat vijećnika, nego da je tu u ulozi privremenog upravitelja ViK, imenovan od strane trgovačkog suda.

- Ovaj vaš današnji nastup je na toliko razina skandalozan, da bi onaj tko vas je imenovao trebao razmisliti o ostavci.

Njegovo obraćanje je prekinula HGS-ova Lidija Bekavac, upozorivši da bi se ovdje trebalo raspravljati o izvješću, a ne kako je tko došao na koju poziciju. Dogradonačelnik je odgovorio da političari mogu politički raspravljati, ali da predstavnici trgovačkog suda ne bi trebali te dodao da će trebati podići cijenu vode, jer je Šuta nerezonski dizao plaće zaposlenicima. HDZ-ovac je odgovorio da su plaće dignute jer su zaposlenici osigurali najniže cijene vode u državi.

Davor Matijević je upitao zašto pročistač još nije izgrađen i jesu li smanjeni gubitci vode.

- U vezi pročistača, planovi su jedno, a realnost je drugo. Procedura javne nabave se mora poštovati. Što se tiče gubitaka, oni su smanjeni za šest posto – odgovorio je Šuta, na što je SDP-ovac kazao da ne može podržati izvješće nijednom direktoru koji ne uspije riješiti problem mućenja vode u Splitu nakon tri dana kiše.

Igor Stanišić se prisjetio kako je gradonačelnik Puljak hvalio Šutin rad te ga upitao kad je točno počeo biti neuspješan. „Očito kad sam postao predsjednik HDZ-a”, kazao je Šuta.

Izvješće je odbačeno s osam glasova za i petnaest glasova protiv.

20:45

Direktora Stanouprave Ivana Viskovića je HDZ-ov Tomislav Prljević upitao o POS-ovim stanovima za dugoročni najam, što je gradonačelnik Puljak svojedobno najavio da će ova firma provoditi. Visković je kazao da su u radnoj skupini razmatrali lokaciju za izgradnju ovakve infrastrukture, ali da zasad nema nikakvih realnih rješenja.

Međutim, direktor je ukazao na model Barcelone kao pozitivan te da Split raspolaže sa mnogo praznih stanova, što bi se možda moglo iskoristiti u ove svrhe.

Dogradonačelnik Ivošević je naglasio da sva četiri grada rade na implementaciji modela gradskih stanova za dugoročni najam, što zakonodavstvo trenutno ne dozvoljava. Na ovo je predsjednik vijeća Željko Domazet rekao:- Inače ću ove rasprave gdje se spominju povrati, izvlaštenja i promjene zakonodavstva skidati sa dnevnog reda jer to je kao da pričamo kad će Hajduk biti prvak. Tamo 2026. godine... Nažalost, to nije realno u skorije vrijeme.

Izvješće o poslovanju je usvojeno bez glasova protiv.

20:05

Na „tapet” je došao i direktor "Split parkinga" Davor Matošić, kojga je Martin Mladen Pauk upitao o trenutnoj izgradnji dvije garaže na Lokvama i Splitu 3, čiji se dovršetak očekuje kroz tri-četiri mjeseca, koja je započeta u veljači.

 - Kako je moguće da u istom periodu nije ishođena dozvola za uređenje već izgrađene garaže u Vrančićevoj, iako je ta točka već dvaput bila na sjednicama Vijeća i jednoglasno je usvojena? Tamo su potrebni samo manji radovi na uređenju rasvjete, odvoda i protupožarnog sustava, a prije šest mjeseci ste nam dali procjenu kako će garaža biti useljiva krajem ljeta. Taj rok uskoro istječe, a radovi nisu pokrenuti budući da gradski odjel za urbanizam i izgradnju još uvijek nije dao dozvolu za početak radova. Kad će konačno početi radovi na uređenju garaže u Vrančićevoj i koga smatrate odgovornim za ovakvo odugovlačenje? - pitao je Pauk.

---

image

Martin Mladen Pauk

Joško Šupić/Cropix
---

Matošić je rekao da je "Split parking" osigurao sredstva za garažu i predao zahtjev za izdavanje dozvole gradskoj službi za urbanizam i izgradnju.

- Svi su preduvjeti ispunjeni, a za gradnju je potrebno tri do četiri mjeseca uz mjesec dana trajanja natječaja. Od trenutka izdavanja dozvole do useljenja garaže neće proći više od 6 mjeseci.

Davor Matijević je ukazao da često nema dovoljno gradskih bicikala na stajalištima. Direktor je kazao da trenutno postoji 430 bicikli na 67 postaja.

- I da ih imamo duplo, ne bi bilo dovoljno. Osim toga, u sezoni sve gravitiraju centru, pa se zadrže tamo. Cijene su trenutno pristupačne i vjerojatno ćemo ići u povećanje za jednokratne namjene, to jest za turizam.

Događaju se i štete i imamo podatke o tome tko ih počini. Ukoliko je riječ o značajnim oštećenjima, dižemo kaznene prijave. Dosad ih je podignuto četiri, a inače je većinom riječ o maloljetnicima - kazao je Matošić.

Upitan oko mogućnosti uvođenja električnih romobila, direktor je kazao da su planirali napraviti jedan pilot projekt, nakon čega bi se odlučilo ići u širu implementaciju toga ili ne. I to izvješće je usvojeno.

Usvojeno je i izvješće o poslovanju trgovačkog poduzeća "Splitska obala".

Pri raspravi o godišnjem izvještaju o poslovanju trgovačkog društva Lovrinca, Davor Matijević je prigovorio da groblje na nekim mjestima nije najbolje održavano, na što je rukovoditeljica stručne službe Ljiljana Filipović odgovorila da im nedostaje radne snage.

- Uvijek tražimo nove djelatnike, imamo problem s tim. A i ovi što nam dođu znaju ne raditi, odu na bolovanje ili brzo napuste poduzeće...Vijećnici su digli ruke za usvajanje izvješća i ovog poduzeća za 2022. godinu.

Direktor "Parkova i nasada" Siniša Gašparević je, odgovarajući na pitanje HDZ-ova Marijana Čelana, rekao da je prihod veći nego za vrijeme Hipposa, unatoč tome što je površina manja.

Sve se to, kaže, ima zahvaliti uvođenju licitiranja za pozicije na tržnicama.

- Na tržnicama vlada red, disciplina i nitko se ne budi. Ljudi su zadovoljni... Možemo napraviti đir i pitati ih je li bolje sada ili ikad prije unazad 20 godina – ukazao je direktor.

---

image

Siniša Gašparević

Tom Dubravec/Cropix
---

Neočekivano duga rasprava se razvila na komentar Mostovca Tihomira Galića koji je prigovorio da zbog nekih krošnji ne dolazi do izražaja ulična rasvjeta i upitao može li se čitava stvar regulirati tako da se svjetlo usmjeri na sredinu same prometnice, kao što je to u Zvonimirovoj ulici.

- Nova zakonska regulativa kaže da osvijetljenost mora biti na 30 luxa. To je skoro ništa. Kad napravimo tu modernizaciju, mnogi će se bunit. Pogotovo naši umirovljenici, jer će se loše vidjeti. Neće biti rasipanja svijetla, nego će ono biti usmjereno prema dolje. Tako će biti neko vrijeme dok se svi ne naviknemo. Šta se tiče krošnji, tu nas napadaju sa svih strana. Zeleni aktivisti da smo previše obrezali, a drugi da se loše vidi. Na raskrižjima, gdje su semafori, se svakako mora više ošišati... - navodi Gašparević.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević je istaknuo da je za svako postavljanje ulične rasvjete potrebna građevinska dozvola i da se „nakon Vile Dalmacije nitko neće usuditi išta raditi bez nje”.

Na pitanje o 1000 stabala koje je planirano saditi, koje će to biti vrste, Gašparević je rekao da će to biti 40-ak vrsta, među kojoma su čempres, crni bol, pinija, tisa, planika, rogač, smokva, jasen, lovor, divlja jabuka, višnja, badem, šipak, rogač, japanska trešnja, cedar, magnolija....

Izvješće je usvojeno sa 16 glasova za i 8 suzdržanih.

15:30

Bez veće rasprave prošlo je izvješće gradske tvrtke "Žnjan".

15:00

Tomislav Prljević iz HDZ-a je spomenuo podatak o prosječnoj plaći u "Čistoći" od 7883 kune, a bilo je izjava od strane izvršne vlasti da su plaće u Čistoće preko 11 tisuća kuna.

- Ovaj izvještaj potvrđuje da se radila nepotrebna halabuka oko toga i da su to bile netočne informacije - rekao je.

Zanimalo ga je povećanje od 36 tisuća prekovremenih sati, gotovo 50 posto povećanje. Zanimalo ga je i je li to u skladu sa zakonom?

- U kolektivnom ugovoru imamo 28 tisuća kuna po radniku godišnje, kojekakvih benefita. U 2023. je bila revizija kolektivnog ugovora i sada su ti troškovi 40 tisuća kuna. Imate vozače s prekovremenim satima i dođe do iznosa koji je komuniciran. Što se tiče prekovremenih sati, preko 90 posto su ljudi iz operative koji se najviše generiraju u vrijeme ljeta – kazao je.

Između 230 operativaca, dodao je, ima ljudi koji žele raditi prekovremeno. Kada bi im anulirali prekovremene sate, trebalo bi se zaposliti još ljudi, rekao je.

- Insistiramo na tome da se šefovi drže 180 sati godišnje, ali drže li se uvijek toga, nisu. Nažalost, koji put se iskoči iz okvira, ali vrijeme će pokazati da ćemo očito morati posegnuti za zapošljavanje – kazao je i tako potvrdio da se nekada i prekrši Zakon o radu.

Martin Mladen Pauk iz Domovinskog pokreta samo je zbog ove točke dnevnog reda došao na sjednicu Gradskog vijeća. Oštro je krenuo Pauk na direktora Karoglana.

 

- Količina afera, sumnjivih nabava i još sumnjivih zapošljavanja kojima je izložena "Čistoća" u Vašem mandatu je dosad neviđena na razini grada Splita. Afere se na Vas lijepe kao perje na lopove umočene u katran u filmu ‘Sam u kući‘. Prema našim najnovijim saznanjima, prije samo dva dana inspekcija je zatvorila novonabavljene biostabilizatore iz zasad javnosti nepoznatih razloga. Ne očekujemo da ćete nam iskreno, točno i sažeto ispričati zašto je inspekcija zapečatila stabilizatore, ali očekujemo odgovor na pitanje zašto su krivotvorena izvješća o postotku razdvajanja otpada – kazao je Pauk i rekao da je Gradskom vijeću lažno iskazao da odvajamo i recikliramo 20 posto otpada, dok je službeni rezultat nadležne regulatorne agencije samo 13 posto.

- Znamo odakle je došla razlika i zašto ste umjesto stvarnih 13 posto lažno prikazali 20 posto, što je za otprilike 50 posto više od realne slike - zato što se krivotvorili unose i izvješća u sustav e-onto. E-onto je ‘Elektronički očevidnik o nastanku i tijeku otpada‘. Zbog lažnih  prijavljivanja količina u sustav od strane "Čistoće", stvorena je lažna slika o "uspješnom odvajanju i reciklaži". Međutim, nakon što su odrađeni izvidi i uspoređene zaprimljene količine kod uporabitelja biootpada (tvrtki koje zaprimaju i recikliraju otpad), taj vaš iznos vraćen je na samo 13 posto. Riječ je o blatantnom krivotvorenju izvješća, dovođenja u zabludu Gradskog vijeća, Nadzornog odbora, državnih organa i tijela Europske unije koja financiraju naše projekte i zahtijevaju podizanje postotka odvajanja – kazao je.

Osim svega navedenog, što smatra sasvim dovoljnim za direktnu i neodgodivu smjenu, rekao je da je konačno priznao i kršenje zakona prilikom angažmana "Dekre", tvrtke za zapošljavanje kojoj je isplatio skoro 490 tisuća kuna mimo zakona o javnoj nabavi i bez ikakvog natječaja.

- Postavlja se pitanje - zašto cijelo vrijeme šuti Nadzorni odbor Čistoće? Kakvi su to navodni "neutralni eksperti" odabrani na komičnom "javnom pozivu" Ivice Puljka koji šute kao ribe već sedam mjeseci otkad smo počeli otkrivati afere Ivice Karoglana i prijavljivati ga državnim institucijama? O tome je li gradonačelnik Puljak u Nadzorni odbor zbilja odabrao sposobne i poštene građane, ili poslušne pajdaše koji šute o aferama, neka sud donese javnost.

Svatko tko zatvara oči na kriminal nije ništa bolji od kriminalca samog, stoga pozivam na razum sve kolege vijećnike. Svakoga tko danas, nakon svih dokaza, podrži izvješće Ivice Karoglana smatrat ćemo sudionikom u stvaranju afera i zataškavanju istih. Danas uopće ne bismo trebali glasovati o Karoglanovom izvješću, nego o Karoglanovoj smjeni! - naglasio je Pauk.

- Ne znam znate li vi uopće što je biostabilizator? Htio sam dokazati Splićanima da može drugačije. To je uređaj koji rješava problem 20-01-08. Mi sakupljamo 20-01-08 u miješani komunalni otpad. Po zakonu to ne smijemo, gospodine Pauk. Ja sam osobno zamolio inspekciju da mi to zabrani, jer cijela Hrvatska radi problem s time. Zbog toga su problemi sa štetnim plinovima koji su na Karepovcu – doslovno tako je kazao Karoglan i nastavio.

- Radio je kod nas četiri tjedna, kako je raspisano u javnom pozivu.  Jedan ima kapacitet pet tona dnevno, a drugi 330 litara. Možete govoriti što hoćete, ali mi drugog načina nemamo. Karepovca za dvije i pol do tri godine više nema. Možete vi mene tući s više strana, to mene ne dira. Dakle, Karepovca za tri godine nema, a onda će cijena usluge biti 30 do 50 eura po korisniku – kazao je i naglasio da mu je cilj produžiti vijek trajanja Karepovca i dovesti tehnologije koje nisu zahtjevne da se dočeka Lećevica.

- Nismo imali nikakvih troškova osim struje i morat ćemo platiti nekakvu edukaciju – rekao je, referirajući se na biostabilizator.

Što se tiče "krivotvorenja" podataka za razvrstavanje otpada, rekao je da je u više gradova došlo do objave netočnih podataka i naveo da su se iz Ministarstva ispričali i uvažili primjedbu "Čistoće". Još jednom je naglasio da se Karepovcem nije dobro gospodarilo.

Kako je Karoglan dijelom pričao u šiframa, Martin Mladen Pauk je ponovio pitanje i tražio od njega da mu konkretno kaže što se prije dva dana dogodilo s biostabilizatorom. Je li ga inspekcija zapečatila i zašto?

- Odgovorio sam ja vama, ali očito niste pozorno slušali. Dakle, raspisana je javna objava za biostabilizator u travnju, nakon toga sam pokazali tehnologiju. Došle su tri ponude, od toga dvije isporučile strojeve, a jedna od njih nije imala tehničku mogućnost. Mi kao pokusni rad imamo pravo dovesti uređaj i nakon četiri tjedna smo se zahvalili. Sada se peru i idu iz našeg prostora. Radili su četiri tjedna, a mi smo dokazali da se 20-01-08 se može obrađivati i da se tako može pomoći Karepovcu da se smanje plinovi da bi ljudi mogli živjeti. To je jedini način obrade otpada, ja sam dokazao da je to moguće, a hoće li to netko prihvatiti to ćemo vidjeti. Inspekcija je bila i rekla da ne smrdi -  odgovorio je Karoglan.

Bilo je još pitanja, ali je u konačnici Karoglanovo izvješće nakon otprilike dvije i pol sata rasprave prošlo uz podršku Centrovih vijećnika, s tim da je Srđan Marinić bio suzdržan.

14:00

- Građanima nije bitno jeste li zaposlili radnike na neodređeno ili preko agencije. Bitno nam je da je grad čist. A nije. Grad je nikad prljaviji. Šporkica je ušla u sve pore grada. Trebalo bi dobro sve isfregati i politi šmrkom kao što se nekad prije vas radilo svaku večer. Vaše svako obraćanje javnosti je mini afera, ne znate ni kojim strojevima raspolažete. To što ste bili uspješni u Samoboru ne znači da ćete biti uspješni u Splitu – kazao je HGS-ov Igor Stanišić.

---

image

Igor Stanišić

Tom Dubravec/Cropix
---

Istaknuo je kako je Samobor četiri puta manji grad od Splita s obiteljskim kućama i radi se o skroz drugačijem načinu prikupljanja otpada nego što je to u velikim gradovima kao što je Split.

- A vi cijelo vrijeme nama docirate s visoka. To je kao da ja dođem u New York, u hotel Plazu i kažem im ja imam jedan apartman i superhost sam i sad ću vam pokazati kako se radi. Između Metkovića i Pelješkog mosta ima jedna turistička atrakcija - Smrden grad. Tako se zove jer su nakon borbe Mlečana i Turaka tijela ostala mjesecima nesahranjena, a lokalnim stanovnicima je to strašno zaudaralo i dali su takav naziv gradu. Žalosti me što ste vi i od našeg grada napravili Smrden grad – kazao je Igor Stanišić.

Međutim, Karoglan se ne slaže s njegovim mišljenjem.

13:30

Za raspravu o izvješću "Čistoće" se javio Davor Matijević, rekao je da mandat Karoglana obilježava niz kontroverzi.

- Od zapošljavanja radnika putem agencije bez provođenja javnog natječaja, štrajka radnika i sukoba uprave s istima, seksističkih ispada, do potpunog nesnalaženja i neznanja po pitanju opreme i strojeva kojima tvrtka raspolaže. Medijski stupci u proteklom razdoblju bili su prepuni članaka na ove teme.

Nadalje isto je vidljivo iz samih izvješća tako da se u protekloj godini utrošilo čak 435 tisuća kuna za troškove agencijskih radnika i još 46 tisuća kuna za proviziju agenciji. Ovdje prebacujete odgovornost na Grad. Jeste vi svjesni da vam nitko neće potpisati suglasnost za zapošljavanja kad nema gradske vlasti, ali vi manipulirate jer ste agenciju angažirali od srpnja, a Puljak je preuzeo vlast u srpnju. Vi ste i dalje angažirali agenciju sve do ožujka ove godine. Muljate direktore – poručio mu je.

---

image

Davor Matijević

Joško Šupić/Cropix
---

No ono što najviše iskače iz dostavljenih izvješća i što, smatra, svih najviše treba zabrinjavati je količina odloženog komunalnog otpada na Karepovcu koja s područja grada Splita ne da se nije smanjila u protekloj godini nego se čak i povećala sa 62.769.890 tona na 63.172.322 tone.

- Navedeni podaci zorno oslikavaju uspjeh ove uprave tvrtke koju ne može oprati ni medijska kampanja o uspjesima iste i bajke o 50 posto razdvojenog otpada do 2024. godine. Kako uopće komentirate da službeni podaci govore da smo na 13 posto odvajanja otpada, a vi tvrdite da smo na 21 posto? Nije bitno tko baca, bitno je tko broji, je l‘ tako?

I druga jako bitna stvar koja se može iščitati iz ovih izvješća je da se na zbrinjavanje biootpada od planiranih 2.100.000 kuna utrošilo 0 kuna. Postavljam pitanje upravi da li to znači da se biootpad ne predaje ovlaštenoj tvrtki na zbrinjavanje nego se odlaže na Karepovcu i da li naši građani uzaludno isti odvajaju, kao i da li se time prikazuje lažni podatak o odvojeno prikupljenom otpadu? Kada uz sve to uzmemo u obzir da su kratkoročne obveze i potraživanja porasla u proteklom razdoblju, da su se bolovanja radnika i prekovremeni sati rada dobrano povećali u odnosu na prethodnu godinu. Očigledno je da se s tvrtkom ne upravlja na odgovarajući način te radi navedenog ovo izvješće ne mogu prihvatiti – kazao je Matijević.

- Uvažavam mišljenje, ali se ni u jednoj situaciji ne slažem. Niti jedna tona nije došla bez ugovora, a svaka košta pet kuna i to sam naslijedio od bivših uprava. Samo u vrijeme kada je bila kriza i kad nismo imali zemlje, kupili smo jalovinu – kazao je Karoglan i dodao kako nije zapisao njegova pitanja.

Matijević mu je na to odgovorio kako očekuje barem dozu profesionalnosti i odgovornosti od Karoglana koji nije odgovorio na niti jedno pitanje koje mu je postavio SDP-ov vijećnik.

Za riječ se javila i Lidija Bekavac iz HGS-a koja je ujedno i predsjednica Odbora za financije i proračun koji nije prihvatio izvještaj "Čistoće".

- Obveze prema dobavljačima su rasle preko 200 posto, jesu li to otvorene obveze ili dospjele? Isto tako, postoji veliko povećanje potraživanja od kupaca. Istodobno, novac u banci je rastao za 12,6 posto. U planu za 2021. godinu je planirano 190 tisuća za zapošljavanje preko agencije, a troškovi su preko 250 posto prekoračili plan. Tako da ne možete kazati da vam je iznenada došlo – kazala je Lidija Bekavac iz HGS-a.

Navela je kako se, konkretno, na Visokoj puno rjeđe odvozi otpad, a na Splitu 3 se kasnije odvozi otpad. Isto tako, spomenula je da radnici "Čistoće" ne kupe otpad koji je izvan kante, pa je pitala zašto je tako.

Na pitanje je li obveza dospjela ili otvorena, Karoglan je odgovorio da su računi zatvoreni. No, ponovo nije konkretno odgovorio na pitanje.

- Što se tiče obveza prema dobavljačima, veliki udio u tome imaju polupodzemni kontejneri – kazao je, a što se tiče angažmana agencije, kaže da nisu planirali angažman u 2021. za 2022. godinu. Osim toga, dodao je da je Nadzorni odbor odobrio zapošljavanje preko agencije.

Srđan Marinić je rekao da se nekada čak kanta ne vidi od škovaca te da on često zove "Čistoću" zbog prenatrpanosti pa se zbog toga i sam osjeća kao škovacin.

13:00

Nakon pauze i primanja izaslanika iz Ukrajine, uslijedila je točka dnevnog reda koja b i mogla izazvati najviše rasprave. Riječ je o godišnjem izvještaju o poslovanju tvrtke "Čistoća" u 2022. godini.

Podsjetimo, izvješće nije usvojeno od strane Odbora za financije i proračun, ali je posebno zanimljivo da su prilikom glasanja za izvješće "Čistoće" suzdržani bili vijećnici Centra Maja Čović i Viktor Zelić. Iz toga je razvidno da rad Ivice Karoglana, direktora "Čistoće" ne žele podržati ni vijećnici gradonačelnika Ivice Puljka.

Ivica Budimir je u ime kluba vijećnika HDZ-a pitao nešto više o povećanju prihoda, kao i o negativnom trendu povećanja rashoda. Tri puta su povećani troškovi reprezentacije te je molio pojašnjenje, kao i za troškove službenih putovanja koji su povećani nekoliko puta.

Posebno je tražio obrazloženje za 481 tisuću kuna za posredovanje pri zapošljavanju agencijskih usluga. Što se tiče odvojenog prikupljanja otpada, pitao je kako stojimo sa sortirnicom i kompostiranom u ovom trenutku.

Između ostalog, zanimalo ga je što se događa s iskopnim materijalom te je bilo nekoliko puta plasirano u javnost da se nije svima naplaćivalo deponiranje. Pitao je jesu li točne tvrdnje da će besplatno preuzeti 100 tisuća kubnih metara iskopanog materijala s gradilišta Small Mall.

- Do povećanja prihoda je došlo od zbrinjavanja papira i metala, kao i od poskupljenja usluge "Čistoće" korisnicima. Međutim, troškovi su otišli u nebo. Najveća stavka u troškovima su radnici, a više od 55 posto ide na plaće - kazao je između ostalog direktor Ivica Karoglan, direktor "Čistoće".

Rekao je da nije bio na niti jednom inozemnom putovanju, ali je kolege slao na sajmove da se educiraju.

Što se tiče agencijskog zapošljavanja, kaže da je u 2022. bilo raspušteno Gradsko vijeće, a tada su tražili od povjerenice Mirne Veže da im se odobri zaposlenje novih ljudi.

- Nismo smjeli ugroziti čistoću grada, trebao sam u tom trenutku donijeti odluku da angažiramo agenciju i to bi napravio ponovo. U trenutku kada vam je 56 ljudi na bolovanju, nisam imao izlaza, a podršku Grada nisam imao. Zato smo odlučili ići prema agenciji, sezona je prošla, a da li je moglo biti bolje – moguće da je – između ostalog je kazao Karoglan.

Rekao je da ne zna kamo će s kontejnerima nakon što ih zamijene polupodzemni, kazao je da netko tko je to planirao nije dobro radio svoj posao.

- "Čistoća" prima zemljani materijal i naplaćujemo to pet kuna po toni. Ako nemamo zemlje, moramo kupiti jalovinu koja košta 36 kuna po toni. U 2022. Mirni Veži se pokazalo da ćemo ući u gubitke ako ne primamo zemlju po nula kuna, da preživimo ljeto. Nisam dobio podršku Grada. Mi smo prebrodili tu krizu na mjesec dana, iza toga smo počeli primati zemlju za pet kuna. Čistu zemlju koja se koristi kao pokrov. Što se tiče Small Malla, nemam o tome nikakvu informaciju i nemam upit. Dio možemo primiti, ali 100 tisuća kubika je poprilično veliki prostor, trećina onoga što možemo primiti – kazao je Karoglan.

Što se tiče agencije, Budimir mu je odgovorio da je mogao zapošljavati i bez dozvole Grada jer je imao plan zapošljavanja, a agencijske usluge je nastavio koristiti nakon povratka Puljka na vlast. Smatra i što se tiče materijala da nije plasirao točnu informaciju i da je zavaravanje sve ono što je Karoglan kazao.

Igor Skoko iz Centra se obratio direktoru Karoglanu i kazao kako nitko ne smatra da on krade novac jer to radi HDZ.

Jakša Balov je na to rekao da se cijelo vrijeme manipulira javnosti na temu "Čistoće".

- Skoko, zaslužio si keksić - kazao je Balov na Skokinu izjavu.

Svaki put kada spomene HDZ, napomenuo je da će uvijek reći gradonačelniku Puljku da Skoki uruči zasluženi keksić.

11:00

Zaključena su vijećnička pitanja. Glatko je prošlo ponovno imenovanje Grozdane Ribičić za ravnateljicu Gradske knjižnice Marka Marulića.

Krenula je rasprava o izglasavanju Stefane Došen za vršiteljicu dužnosti ravnatelja Multimedijalnog kulturnog centra, dok se ne izabere novi ravnatelj ili ravnateljica.

Pokrenula se rasprava u oporbi da se bolje obrazloži zašto gradonačelnik Puljak nije dao podršku Tamari Visković, koja je zbog toga povukla svoju kandidaturu.

- U Splitu umire kultura. Tamara Visković je bogatstvo splitske i nacionalne kulturne scene, a gradonačelnik je potpuno nezasluženo miče kako bi fotelju ravnatelja poklonio svom stranačkom kolegi. Nikad im dosta. Upliću se u rad svega što vrijedi u ovom gradu ili ima potencijal da vrijedi. Postavljaju svoje nekompetentne ljude u upravna vijeća, nadzorne odbore, uprave.

Najgore je to što gradonačelnik u javnosti slatkorječivo govori jedno, a iza kamera nešto sasvim drugo. Ovo je rekla Marijana Puljak u12. mjesec ljeta Gospodnjeg 2018. Ljubica Vrdoljak je tada rekla da je Visković bila itekako politički angažirana i da je to razlog za njenom smjenom. Danas je gradonačelnik preuzeo ulogu Ljubice Vrdoljak, a ja ću ipak morati preuzeti ulogu koju je imala njegova supruga koja je 2018. godine bila apsolutno u pravu jednako kao što sam danas i ja u pravu - kazao je Matijević.

Podsjetio je kako prije mjesec dana, kada se s HDZ-om izglasao novi mandat Danijeli Čukušić koja je također aktivna članica HDZ-a, politička angažiranost nije smetala dok danas smeta.

-  Ovo je još samo jedan dokaz neprincipijelnosti gradonačelnika i činjenice da je gradonačelnik kralj dvostrukih kriterija. Tamara Visković jest bogatstvo splitske i nacionalne kulturne scene, a vi ste se upravo svrstali u isti koš s HDZ-om i HGS-om kojima je to bogatstvo nepodobno i neprihvatljivo – rekao je Matijević.

Još na početku sjednice i tijekom ove točke obrazloženje je tražila i Lidija Bekavac, ali ga nije dobila. Na koncu se s većinom ruku u zraku izabrala vršiteljica dužnosti dok se ne ponovi postupak za izbor nove ravnateljice i ravnatelja.

10:30

Marijan Čelan, vijećnik HDZ-a je pitao o stanju neupisane djece u vrtiće i jaslice.

- Prvi put Grad Split nije objavio podatke o upisu. Kako vi niste, ja ću ono do čega sam došao - rekao je Čelan.

Potom je iznio da je od 1594 prijave u prvom krugu riješeno 792, te da je od 812 neupisane djece 508 ispunjavalo uvjete. Ustvrdio je da je upisano je 361 djece jasličara, znači 13 više nego što je predviđeno, ali da na kraju neće biti svi upisani.

Naveo je i kako Puljak krši pedagoški standard i da će umjesto pet metara kvadrata prostora po djetetu biti tri po planu gradonačelnika.

Gradonačelnik je elaborirao na široko i zamolio za strpljenje do rujna.

- Prvo su bili upisi u privatne i vjerske vrtiće, a zatim u gradske. Pojedini su se upisali u privatne vrtiće, pa potom u naše. Neki roditelji su prijavljivali i u tri privatna, pa su se i tako mjesta oslobađali. Na kraju smo objavili, ostalo je 36 neupisane vrtićke djece, ali će biti upisani. Zato nema razloga za senzacionalizam - rekao je Puljak.

Tvrdi da je i za jaslice pitanje još kompleksnije.

- Ima manjka mjesta, otvorili smo 11 novih jasličnih skupina. Naš osnovni cilj je upisati što više djece bez ugrožavanja standarda rada. Ako ima prostora da se može dodati još neko mjesto, mi ćemo osigurati trećeg odgajatelja - iznosio je.

Ponovio je da je procjena gradske administracije kako će svi koji ispunjavaju uvjete uspjeti osigurati mjesto u jaslicama.

Srđana Marinića je zanimalo kada će se urediti promet na Šetalištu Ivana Meštrovića te na plaži Kašjuni i Kaštelet, a odgovor dogradonačelnika Ivoševića pročitajte ovdje

---

image

Srđan Marinić

Saša Burić/Cropix
---

Jakša Balov iz HDZ-a je pitao gradonačelnika Ivicu Puljka na koliko je skupština tvrtke Luka d.d. bio pozvan i na koliko ih se odazvao ili ovlastio nekoga da se odazove na poziv.

Gradonačelnik je rekao da će odgovoriti pisanim putem.

10:20

Bez veće rasprave je usvojen dnevni red i najavljena je za idući tjedan tematska sjednica Gradskog vijeća.

Zaiskrilo je na samom početku vijećničkih pitanja nakon što je Ivica Budimir, vijećnik HDZ problematizirao uzurpiranu garažu u Papandopulovoj ulici. Komentirao je kako se problem može riješiti prije nego se garaža etažira, jer ako Grad nije vlasnik u cijelost, nisu ni oni koji su uzurpirali garažu.

- Nemate pojma o vlasništvu, nego samo govorite politikantski. Uopće nije vlasništvo Grada i ne možemo uklanjati tuđe vlasništvo – rekao je Damir Barbir, koji se uključio u temu.

- Je li vlasništvo ovoga što je zatvorio garažu rolo vratima. Nemojte vi meni govoriti da nemam pojma, nemate vi pojma o ničemu – odgovorio je Budimir.

Nakon što je Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća tražio da zaustave takvu raspravu, nisu ga poslušali.

Budimir je komentirao da kako je sada Barbir vijećnik Centra pa brani njihove boje.

- Gospodine Budimir, pa vi imate rješenje u svojim rukama. Upravo ste rekli da je netko radio građevinske preinake na zgradi mimo građevinske dozvole, a Andrija Mikulić riješi to u pet minuta. Angažirajte ga, idemo to riješiti – rekao je Bojan Ivošević.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

- Pa ne rješavamo mi to kao vi – odgovorio mu je Budimir.

- Znamo po vašoj kući – rekao mu je Ivošević i time isprovocirao HDZ-ovca.

- A šta vi znate o mojoj kući? Znam ja o stanu vašeg oca isto tako – rekao je.

- Je li legalan? - dobacio je Ivošević.

- A šta je moja kuća? Ko je gradio? - pitao je Budimir.

Na to mu je Ivošević rekao kako nije bitno tko je gradio.

- Kako nije bitno? Jesam li ja nelegalni graditelj? Ja sam dobio nešto u nasljedstvo – rekao je Budimir.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

- Ja bi je srušio na vašem mjestu – odgovorio je Ivošević.

Na to je Budimir nešto promrmljao u bradu dok je mikrofon bio isključen pa je dogradonačelnik reagirao:

- Psovka vijećnika Budimira, bespravno skućenog gospodina je neprimjerena za Gradsko vijeće - rekao je Ivošević.

Na to mu je HDZ-ov vijećnik kazao da ga provocira i da mu je dosta "vaših Megatroll gluposti”.

Pokušao ih je prekinuti predsjednik gradskog vijeća, ali je Budimir nastavio.

- Kakve veze ima moja obitelj s time? Gospodin gradonačelnik je davno rekao da ne uključujemo obitelj u ovo. Nije u redu – ražestio se Budimir.

- Tko vam je spomenuo člana obitelji? - pitao je Ivošević.

- Vi ste spomenuli. Kad nemate što naći, uhvatite se naših roditelja. Hoćete da ja provjeravam vaše kuće da vidimo tko je što bespravno radio? Kako vas nije sramota?! Vi ste jadan, nizak, nikakav, nula... Vi ste moralna nula! – rekao je Budimir.

- Morate se naučiti nositi s (ne)temama – odgovorio mu je Ivošević, a predsjednik Gradskog vijeća je konačno uspio zaustaviti prepirku.

- Budi-mir s tobom – u nekom trenutku se Barbir pokušao našaliti, ali nije upalilo.

09:45

Počela je sjednica Gradskog vijeća s drugačijim omjerom snaga. Premda je Damir Barbir ostao sjediti na istom mjestu, približio se strani stola na kojoj su smješteni vijećnici vladajuće opcije i tako potvrdio čvrstu većinu Centra u lokalnom parlamentu.

---

image

Barbir se približio vijećnicima Centra

G.R.
---

Na samom početku sjednice izmijenila se točka o imenovanju Tamare Visković za ravnateljicu Multimedijalnog kulturnog centra, u točku o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja MKC-a.

- Mislim da je obrazloženje za ovu točku trebao dati gradonačelnik jer je točka povučena radi njega - kazala je Lidija Bekavac iz HGS-a.

Tražila je dodatno pojašnjenje zašto je gradonačelnik odbio kandidaturu Tamare Visković, ali nije dobila odgovor.

Na to joj je Tomislav Prljević rekao da su razlozi politički i da vlast, očigledno, smatra da je to njihovo pravo, kao i da je njihovo pravo ne obrazložiti razloge.

RANIJE

Na sjednici splitski Gradskog vijeća koja počinje u 9 sati najviše će se raspravljati o godišnjim izvješćima o poslovanju gradskih trgovačkih društava i ustanova.

Zanimljivo je da je uoči same sjednice gradskog vijeća, Odbor za financije i proračun dao negativno mišljenje na većinu izvješća. Odbor je sastavljen sastavljen od svih stranaka iz lokalnog parlamenta, a usvojili su tek izvješće "Prometa" i "Lovrinca", dok im Javna ustanova Park-šuma Marjan uopće nije niti dostavila izvješće.

Što se tiče ostalih trgovačkih društava i ustanova, niti jedno izvješće nije usvojeno od strane Odbora za financije i proračun, ali je posebno zanimljivo da su prilikom glasanja za izvješće "Čistoće" suzdržani bili vijećnici Centra Maja Čović i Viktor Zelić. Iz toga je razvidno da rad Ivice Karoglana, direktora "Čistoće" ne žele podržati ni vijećnici gradonačelnika Ivice Puljka.

Nisu prošla ni izvješća za "Žnjan", "Splitsku obalu", "Parkove i nasade", "Split parking" i "Stano-upravu", "Vodovod i kanalizaciju", "DES" i Razvojnu agenciju Split "RaST".

O godišnjim izvješćima o poslovanju gradskih tvrtki danas će raspravljati gradski vijećnici, ali neprihvaćanje izvješća na spomenutom Odboru znakovita su poruka o određenom nepovjerenju upravama komunalnih tvrtki. Pogotovo "Čistoće".

Nema sumnje da će se odužiti rasprava o imenovanju vršitelja dužnosti u Multimedijalnom kulturnom centru, nakon što je Tamara Visković povukla svoju kandidaturu, jer ju na tom putu nije podržao Ivica Puljak, isključivo zato što je čelnica splitskog ogranka stranke Možemo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GRADSKO VIJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => GRADSKO VIJEĆE 2 0 37123 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-19 13:21:28 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => Gabrijela Radanović i Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-21 06:25:52 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2023-07-20 21:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Na početku sjednice Gradskog vijeća zaiskrilo između Ivoševića i Budimira: [metadata] => robots= author= title=Splitski vijećnici zasjedaju, slutimo oko čega se lomiti koplja. Izvještaj jedne gradske firme sporan i vladajućima [metakey] => Split, Gradsko vijeće, Ivica Puljak [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300434.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25299621.png","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25104192.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/24212705.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25104193.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/21310570.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300411.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300414.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300415.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300417.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300419.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300421.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300428.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300429.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300431.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300433.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300435.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25300436.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/24916351.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25299563.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","G.R."],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ivica Budimir i Bojan Ivo\u0161evi\u0107<\/p>","

Davor Matijevi\u0107<\/p>","

Igor Stani\u0161i\u0107<\/p>","

Martin Mladen Pauk<\/p>","

Sini\u0161a Ga\u0161parevi\u0107<\/p>","","","","","","

Ivica Budimir<\/p>","

Sr\u0111an Marini\u0107<\/p>","

Sr\u0111an Marini\u0107<\/p>","

Ivica Puljak i \u017deljko Domazet<\/p>","

Damir Barbir<\/p>","","","","

Barbir se pribli\u017eio vije\u0107nicima Centra<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1103","hd_25300434_1920.jpg":"1920x1080","k_25300434_1280.jpg":"1280x1280","k_25300434_1024.jpg":"1024x1024","k_25300434_640.jpg":"640x640","k_25300434_480.jpg":"480x480","k_25300434_340.jpg":"340x340","k_25300434_220.jpg":"220x220","o_25300434_1280.jpg":"1280x735","o_25300434_1024.jpg":"1024x588","o_25300434_640.jpg":"640x367","o_25300434_480.jpg":"480x275","o_25300434_340.jpg":"340x195","o_25300434_220.jpg":"220x126","h_25300434_1280.jpg":"1280x854","h_25300434_1024.jpg":"1024x683","h_25300434_640.jpg":"640x427","h_25300434_480.jpg":"480x320","h_25300434_340.jpg":"340x227","h_25300434_220.jpg":"220x147","pp_25300434_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300434_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300434_640.jpg":"640x814","pp_25300434_480.jpg":"480x611","pp_25300434_340.jpg":"340x432","pp_25300434_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1640x924","hd_25299621_1920.png":"1920x1080","k_25299621_1280.png":"1280x1280","k_25299621_1024.png":"1024x1024","k_25299621_640.png":"640x640","k_25299621_480.png":"480x480","k_25299621_340.png":"340x340","k_25299621_220.png":"220x220","o_25299621_1280.png":"1280x721","o_25299621_1024.png":"1024x576","o_25299621_640.png":"640x360","o_25299621_480.png":"480x270","o_25299621_340.png":"340x191","o_25299621_220.png":"220x123","h_25299621_1280.png":"1280x854","h_25299621_1024.png":"1024x683","h_25299621_640.png":"640x427","h_25299621_480.png":"480x320","h_25299621_340.png":"340x227","h_25299621_220.png":"220x147","pp_25299621_1280.png":"1280x1628","pp_25299621_1024.png":"1024x1303","pp_25299621_640.png":"640x814","pp_25299621_480.png":"480x611","pp_25299621_340.png":"340x432","pp_25299621_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1578","hd_25104192_1920.jpg":"1920x1080","k_25104192_1280.jpg":"1280x1280","k_25104192_1024.jpg":"1024x1024","k_25104192_640.jpg":"640x640","k_25104192_480.jpg":"480x480","k_25104192_340.jpg":"340x340","k_25104192_220.jpg":"220x220","o_25104192_1280.jpg":"1280x1052","o_25104192_1024.jpg":"1024x841","o_25104192_640.jpg":"640x526","o_25104192_480.jpg":"480x394","o_25104192_340.jpg":"340x279","o_25104192_220.jpg":"220x180","h_25104192_1280.jpg":"1280x854","h_25104192_1024.jpg":"1024x683","h_25104192_640.jpg":"640x427","h_25104192_480.jpg":"480x320","h_25104192_340.jpg":"340x227","h_25104192_220.jpg":"220x147","pp_25104192_1280.jpg":"1280x1628","pp_25104192_1024.jpg":"1024x1303","pp_25104192_640.jpg":"640x814","pp_25104192_480.jpg":"480x611","pp_25104192_340.jpg":"340x432","pp_25104192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24212705_1920.jpg":"1920x1080","k_24212705_1280.jpg":"1280x1280","k_24212705_1024.jpg":"1024x1024","k_24212705_640.jpg":"640x640","k_24212705_480.jpg":"480x480","k_24212705_340.jpg":"340x340","k_24212705_220.jpg":"220x220","o_24212705_1280.jpg":"1280x853","o_24212705_1024.jpg":"1024x682","o_24212705_640.jpg":"640x426","o_24212705_480.jpg":"480x320","o_24212705_340.jpg":"340x226","o_24212705_220.jpg":"220x146","h_24212705_1280.jpg":"1280x854","h_24212705_1024.jpg":"1024x683","h_24212705_640.jpg":"640x427","h_24212705_480.jpg":"480x320","h_24212705_340.jpg":"340x227","h_24212705_220.jpg":"220x147","pp_24212705_1280.jpg":"1280x1628","pp_24212705_1024.jpg":"1024x1303","pp_24212705_640.jpg":"640x814","pp_24212705_480.jpg":"480x611","pp_24212705_340.jpg":"340x432","pp_24212705_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1456","hd_25104193_1920.jpg":"1920x1080","k_25104193_1280.jpg":"1280x1280","k_25104193_1024.jpg":"1024x1024","k_25104193_640.jpg":"640x640","k_25104193_480.jpg":"480x480","k_25104193_340.jpg":"340x340","k_25104193_220.jpg":"220x220","o_25104193_1280.jpg":"1280x970","o_25104193_1024.jpg":"1024x776","o_25104193_640.jpg":"640x485","o_25104193_480.jpg":"480x364","o_25104193_340.jpg":"340x257","o_25104193_220.jpg":"220x166","h_25104193_1280.jpg":"1280x854","h_25104193_1024.jpg":"1024x683","h_25104193_640.jpg":"640x427","h_25104193_480.jpg":"480x320","h_25104193_340.jpg":"340x227","h_25104193_220.jpg":"220x147","pp_25104193_1280.jpg":"1280x1628","pp_25104193_1024.jpg":"1024x1303","pp_25104193_640.jpg":"640x814","pp_25104193_480.jpg":"480x611","pp_25104193_340.jpg":"340x432","pp_25104193_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1265","hd_21310570_1920.jpg":"1920x1080","k_21310570_1280.jpg":"1280x1280","k_21310570_1024.jpg":"1024x1024","k_21310570_640.jpg":"640x640","k_21310570_480.jpg":"480x480","k_21310570_340.jpg":"340x340","k_21310570_220.jpg":"220x220","o_21310570_1280.jpg":"1280x843","o_21310570_1024.jpg":"1024x674","o_21310570_640.jpg":"640x421","o_21310570_480.jpg":"480x316","o_21310570_340.jpg":"340x224","o_21310570_220.jpg":"220x144","h_21310570_1280.jpg":"1280x854","h_21310570_1024.jpg":"1024x683","h_21310570_640.jpg":"640x427","h_21310570_480.jpg":"480x320","h_21310570_340.jpg":"340x227","h_21310570_220.jpg":"220x147","pp_21310570_1280.jpg":"1280x1628","pp_21310570_1024.jpg":"1024x1303","pp_21310570_640.jpg":"640x814","pp_21310570_480.jpg":"480x611","pp_21310570_340.jpg":"340x432","pp_21310570_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1175","hd_25300411_1920.jpg":"1920x1080","k_25300411_1280.jpg":"1280x1280","k_25300411_1024.jpg":"1024x1024","k_25300411_640.jpg":"640x640","k_25300411_480.jpg":"480x480","k_25300411_340.jpg":"340x340","k_25300411_220.jpg":"220x220","o_25300411_1280.jpg":"1280x783","o_25300411_1024.jpg":"1024x626","o_25300411_640.jpg":"640x391","o_25300411_480.jpg":"480x293","o_25300411_340.jpg":"340x208","o_25300411_220.jpg":"220x134","h_25300411_1280.jpg":"1280x854","h_25300411_1024.jpg":"1024x683","h_25300411_640.jpg":"640x427","h_25300411_480.jpg":"480x320","h_25300411_340.jpg":"340x227","h_25300411_220.jpg":"220x147","pp_25300411_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300411_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300411_640.jpg":"640x814","pp_25300411_480.jpg":"480x611","pp_25300411_340.jpg":"340x432","pp_25300411_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25300414_1920.jpg":"1920x1080","k_25300414_1280.jpg":"1280x1280","k_25300414_1024.jpg":"1024x1024","k_25300414_640.jpg":"640x640","k_25300414_480.jpg":"480x480","k_25300414_340.jpg":"340x340","k_25300414_220.jpg":"220x220","o_25300414_1280.jpg":"1280x853","o_25300414_1024.jpg":"1024x682","o_25300414_640.jpg":"640x426","o_25300414_480.jpg":"480x320","o_25300414_340.jpg":"340x226","o_25300414_220.jpg":"220x146","h_25300414_1280.jpg":"1280x854","h_25300414_1024.jpg":"1024x683","h_25300414_640.jpg":"640x427","h_25300414_480.jpg":"480x320","h_25300414_340.jpg":"340x227","h_25300414_220.jpg":"220x147","pp_25300414_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300414_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300414_640.jpg":"640x814","pp_25300414_480.jpg":"480x611","pp_25300414_340.jpg":"340x432","pp_25300414_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1049","hd_25300415_1920.jpg":"1920x1080","k_25300415_1280.jpg":"1280x1280","k_25300415_1024.jpg":"1024x1024","k_25300415_640.jpg":"640x640","k_25300415_480.jpg":"480x480","k_25300415_340.jpg":"340x340","k_25300415_220.jpg":"220x220","o_25300415_1280.jpg":"1280x699","o_25300415_1024.jpg":"1024x559","o_25300415_640.jpg":"640x349","o_25300415_480.jpg":"480x262","o_25300415_340.jpg":"340x185","o_25300415_220.jpg":"220x120","h_25300415_1280.jpg":"1280x854","h_25300415_1024.jpg":"1024x683","h_25300415_640.jpg":"640x427","h_25300415_480.jpg":"480x320","h_25300415_340.jpg":"340x227","h_25300415_220.jpg":"220x147","pp_25300415_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300415_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300415_640.jpg":"640x814","pp_25300415_480.jpg":"480x611","pp_25300415_340.jpg":"340x432","pp_25300415_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25300417_1920.jpg":"1920x1080","k_25300417_1280.jpg":"1280x1280","k_25300417_1024.jpg":"1024x1024","k_25300417_640.jpg":"640x640","k_25300417_480.jpg":"480x480","k_25300417_340.jpg":"340x340","k_25300417_220.jpg":"220x220","o_25300417_1280.jpg":"1280x853","o_25300417_1024.jpg":"1024x682","o_25300417_640.jpg":"640x426","o_25300417_480.jpg":"480x320","o_25300417_340.jpg":"340x226","o_25300417_220.jpg":"220x146","h_25300417_1280.jpg":"1280x854","h_25300417_1024.jpg":"1024x683","h_25300417_640.jpg":"640x427","h_25300417_480.jpg":"480x320","h_25300417_340.jpg":"340x227","h_25300417_220.jpg":"220x147","pp_25300417_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300417_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300417_640.jpg":"640x814","pp_25300417_480.jpg":"480x611","pp_25300417_340.jpg":"340x432","pp_25300417_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25300419_1920.jpg":"1920x1080","k_25300419_1280.jpg":"1280x1280","k_25300419_1024.jpg":"1024x1024","k_25300419_640.jpg":"640x640","k_25300419_480.jpg":"480x480","k_25300419_340.jpg":"340x340","k_25300419_220.jpg":"220x220","o_25300419_1280.jpg":"1280x853","o_25300419_1024.jpg":"1024x682","o_25300419_640.jpg":"640x426","o_25300419_480.jpg":"480x320","o_25300419_340.jpg":"340x226","o_25300419_220.jpg":"220x146","h_25300419_1280.jpg":"1280x854","h_25300419_1024.jpg":"1024x683","h_25300419_640.jpg":"640x427","h_25300419_480.jpg":"480x320","h_25300419_340.jpg":"340x227","h_25300419_220.jpg":"220x147","pp_25300419_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300419_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300419_640.jpg":"640x814","pp_25300419_480.jpg":"480x611","pp_25300419_340.jpg":"340x432","pp_25300419_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1397","hd_25300421_1920.jpg":"1920x1080","k_25300421_1280.jpg":"1280x1280","k_25300421_1024.jpg":"1024x1024","k_25300421_640.jpg":"640x640","k_25300421_480.jpg":"480x480","k_25300421_340.jpg":"340x340","k_25300421_220.jpg":"220x220","o_25300421_1280.jpg":"1280x931","o_25300421_1024.jpg":"1024x745","o_25300421_640.jpg":"640x465","o_25300421_480.jpg":"480x349","o_25300421_340.jpg":"340x247","o_25300421_220.jpg":"220x160","h_25300421_1280.jpg":"1280x854","h_25300421_1024.jpg":"1024x683","h_25300421_640.jpg":"640x427","h_25300421_480.jpg":"480x320","h_25300421_340.jpg":"340x227","h_25300421_220.jpg":"220x147","pp_25300421_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300421_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300421_640.jpg":"640x814","pp_25300421_480.jpg":"480x611","pp_25300421_340.jpg":"340x432","pp_25300421_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1086","hd_25300428_1920.jpg":"1920x1080","k_25300428_1280.jpg":"1280x1280","k_25300428_1024.jpg":"1024x1024","k_25300428_640.jpg":"640x640","k_25300428_480.jpg":"480x480","k_25300428_340.jpg":"340x340","k_25300428_220.jpg":"220x220","o_25300428_1280.jpg":"1280x724","o_25300428_1024.jpg":"1024x579","o_25300428_640.jpg":"640x362","o_25300428_480.jpg":"480x271","o_25300428_340.jpg":"340x192","o_25300428_220.jpg":"220x124","h_25300428_1280.jpg":"1280x854","h_25300428_1024.jpg":"1024x683","h_25300428_640.jpg":"640x427","h_25300428_480.jpg":"480x320","h_25300428_340.jpg":"340x227","h_25300428_220.jpg":"220x147","pp_25300428_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300428_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300428_640.jpg":"640x814","pp_25300428_480.jpg":"480x611","pp_25300428_340.jpg":"340x432","pp_25300428_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1234","hd_25300429_1920.jpg":"1920x1080","k_25300429_1280.jpg":"1280x1280","k_25300429_1024.jpg":"1024x1024","k_25300429_640.jpg":"640x640","k_25300429_480.jpg":"480x480","k_25300429_340.jpg":"340x340","k_25300429_220.jpg":"220x220","o_25300429_1280.jpg":"1280x822","o_25300429_1024.jpg":"1024x658","o_25300429_640.jpg":"640x411","o_25300429_480.jpg":"480x308","o_25300429_340.jpg":"340x218","o_25300429_220.jpg":"220x141","h_25300429_1280.jpg":"1280x854","h_25300429_1024.jpg":"1024x683","h_25300429_640.jpg":"640x427","h_25300429_480.jpg":"480x320","h_25300429_340.jpg":"340x227","h_25300429_220.jpg":"220x147","pp_25300429_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300429_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300429_640.jpg":"640x814","pp_25300429_480.jpg":"480x611","pp_25300429_340.jpg":"340x432","pp_25300429_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1086","hd_25300431_1920.jpg":"1920x1080","k_25300431_1280.jpg":"1280x1280","k_25300431_1024.jpg":"1024x1024","k_25300431_640.jpg":"640x640","k_25300431_480.jpg":"480x480","k_25300431_340.jpg":"340x340","k_25300431_220.jpg":"220x220","o_25300431_1280.jpg":"1280x724","o_25300431_1024.jpg":"1024x579","o_25300431_640.jpg":"640x362","o_25300431_480.jpg":"480x271","o_25300431_340.jpg":"340x192","o_25300431_220.jpg":"220x124","h_25300431_1280.jpg":"1280x854","h_25300431_1024.jpg":"1024x683","h_25300431_640.jpg":"640x427","h_25300431_480.jpg":"480x320","h_25300431_340.jpg":"340x227","h_25300431_220.jpg":"220x147","pp_25300431_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300431_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300431_640.jpg":"640x814","pp_25300431_480.jpg":"480x611","pp_25300431_340.jpg":"340x432","pp_25300431_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1086","hd_25300433_1920.jpg":"1920x1080","k_25300433_1280.jpg":"1280x1280","k_25300433_1024.jpg":"1024x1024","k_25300433_640.jpg":"640x640","k_25300433_480.jpg":"480x480","k_25300433_340.jpg":"340x340","k_25300433_220.jpg":"220x220","o_25300433_1280.jpg":"1280x724","o_25300433_1024.jpg":"1024x579","o_25300433_640.jpg":"640x362","o_25300433_480.jpg":"480x271","o_25300433_340.jpg":"340x192","o_25300433_220.jpg":"220x124","h_25300433_1280.jpg":"1280x854","h_25300433_1024.jpg":"1024x683","h_25300433_640.jpg":"640x427","h_25300433_480.jpg":"480x320","h_25300433_340.jpg":"340x227","h_25300433_220.jpg":"220x147","pp_25300433_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300433_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300433_640.jpg":"640x814","pp_25300433_480.jpg":"480x611","pp_25300433_340.jpg":"340x432","pp_25300433_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1103","hd_25300435_1920.jpg":"1920x1080","k_25300435_1280.jpg":"1280x1280","k_25300435_1024.jpg":"1024x1024","k_25300435_640.jpg":"640x640","k_25300435_480.jpg":"480x480","k_25300435_340.jpg":"340x340","k_25300435_220.jpg":"220x220","o_25300435_1280.jpg":"1280x735","o_25300435_1024.jpg":"1024x588","o_25300435_640.jpg":"640x367","o_25300435_480.jpg":"480x275","o_25300435_340.jpg":"340x195","o_25300435_220.jpg":"220x126","h_25300435_1280.jpg":"1280x854","h_25300435_1024.jpg":"1024x683","h_25300435_640.jpg":"640x427","h_25300435_480.jpg":"480x320","h_25300435_340.jpg":"340x227","h_25300435_220.jpg":"220x147","pp_25300435_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300435_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300435_640.jpg":"640x814","pp_25300435_480.jpg":"480x611","pp_25300435_340.jpg":"340x432","pp_25300435_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1152","hd_25300436_1920.jpg":"1920x1080","k_25300436_1280.jpg":"1280x1280","k_25300436_1024.jpg":"1024x1024","k_25300436_640.jpg":"640x640","k_25300436_480.jpg":"480x480","k_25300436_340.jpg":"340x340","k_25300436_220.jpg":"220x220","o_25300436_1280.jpg":"1280x768","o_25300436_1024.jpg":"1024x614","o_25300436_640.jpg":"640x384","o_25300436_480.jpg":"480x288","o_25300436_340.jpg":"340x204","o_25300436_220.jpg":"220x132","h_25300436_1280.jpg":"1280x854","h_25300436_1024.jpg":"1024x683","h_25300436_640.jpg":"640x427","h_25300436_480.jpg":"480x320","h_25300436_340.jpg":"340x227","h_25300436_220.jpg":"220x147","pp_25300436_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300436_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300436_640.jpg":"640x814","pp_25300436_480.jpg":"480x611","pp_25300436_340.jpg":"340x432","pp_25300436_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1086","hd_24916351_1920.jpg":"1920x1080","k_24916351_1280.jpg":"1280x1280","k_24916351_1024.jpg":"1024x1024","k_24916351_640.jpg":"640x640","k_24916351_480.jpg":"480x480","k_24916351_340.jpg":"340x340","k_24916351_220.jpg":"220x220","o_24916351_1280.jpg":"1280x724","o_24916351_1024.jpg":"1024x579","o_24916351_640.jpg":"640x362","o_24916351_480.jpg":"480x271","o_24916351_340.jpg":"340x192","o_24916351_220.jpg":"220x124","h_24916351_1280.jpg":"1280x854","h_24916351_1024.jpg":"1024x683","h_24916351_640.jpg":"640x427","h_24916351_480.jpg":"480x320","h_24916351_340.jpg":"340x227","h_24916351_220.jpg":"220x147","pp_24916351_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916351_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916351_640.jpg":"640x814","pp_24916351_480.jpg":"480x611","pp_24916351_340.jpg":"340x432","pp_24916351_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25299563_1920.jpg":"1920x1080","k_25299563_1280.jpg":"1280x1280","k_25299563_1024.jpg":"1024x1024","k_25299563_640.jpg":"640x640","k_25299563_480.jpg":"480x480","k_25299563_340.jpg":"340x340","k_25299563_220.jpg":"220x220","o_25299563_1280.jpg":"1280x960","o_25299563_1024.jpg":"1024x768","o_25299563_640.jpg":"640x480","o_25299563_480.jpg":"480x360","o_25299563_340.jpg":"340x255","o_25299563_220.jpg":"220x165","h_25299563_1280.jpg":"1280x854","h_25299563_1024.jpg":"1024x683","h_25299563_640.jpg":"640x427","h_25299563_480.jpg":"480x320","h_25299563_340.jpg":"340x227","h_25299563_220.jpg":"220x147","pp_25299563_1280.jpg":"1280x1628","pp_25299563_1024.jpg":"1024x1303","pp_25299563_640.jpg":"640x814","pp_25299563_480.jpg":"480x611","pp_25299563_340.jpg":"340x432","pp_25299563_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7762676 Threads: 1 Questions: 1632966315 Slow queries: 4852310 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111320253 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splitski-vijecnici-zasjedaju-slutimo-oko-cega-se-lomiti-koplja-izvjestaj-jedne-gradske-firme-sporan-i-vladajucima-1308131 [printLink] => /split/splitski-vijecnici-zasjedaju-slutimo-oko-cega-se-lomiti-koplja-izvjestaj-jedne-gradske-firme-sporan-i-vladajucima-1308131?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 279687 [name] => gradsko vijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece [link] => /tag/gradsko-vijece ) [2] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GRADSKO VIJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vodovodu odbijeno godišnje izvješće, Šuta se nadvikivao s Puljkovim vijećnicima. ‘Samo recitirate velikog vođu!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300434.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300434.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25299621.png [title] =>

Ivica Budimir i Bojan Ivošević

Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25104192.jpg [title] =>

Davor Matijević

Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/24212705.jpg [title] =>

Igor Stanišić

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25104193.jpg [title] =>

Martin Mladen Pauk

Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/21310570.jpg [title] =>

Siniša Gašparević

Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300411.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300414.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300415.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300417.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300419.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300421.jpg [title] =>

Ivica Budimir

Saša Burić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300428.jpg [title] =>

Srđan Marinić

Saša Burić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300429.jpg [title] =>

Srđan Marinić

Saša Burić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300431.jpg [title] =>

Ivica Puljak i Željko Domazet

Saša Burić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300433.jpg [title] =>

Damir Barbir

Saša Burić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300435.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25300436.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/24916351.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25299563.jpg [title] =>

Barbir se približio vijećnicima Centra

G.R. ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

23:40

Bez puno rasprave je usvojen godišnji izvještaj o poslovanju trgovačkog društva „Razvojna agencija Split – RaST d.o.o.” za 2022. godinu, dok je onaj Ustanove za zapošljavanje, rad, i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom „DES” Split odbijen. Što se tiče potonjeg, Davor Matijević je ustvrdio da ga buni citat da je „od travnja 2022. primijećena lošija radna disciplina i pad motivacije zaposlenika, tako da je to što nije odabran novi ravnatelj posredno utjecalo i na poslovne procese i odnose u ustanovi”. Novi ravnatelj je odgovorio da je pad dobiti nastao zbog povećanja plaća od 10 posto.

 Pročelnik za urbanizam i izgradnju Teo Vojković je pred 17. točku dnevnog reda o stručnoj analizi zaprimljenih inicijativa radi pokretanja postupaka izrade izmjena i dopuna prostorno planske dokumentacije izvjestio kako je najviše od 375 zahtjeva došlo zbog prenamjene zelene, proizvodne i komercijale površine u mješovitu i stambenu. Pročelnik je napomenuo da ne bi trebalo biti relevantno tko je podnositelj zahtjeva, već da struka treba donijeti odluke i izmjene bez obzira na to. Doduše, otkrio je da su među onima koji su tražili promjene i gradske firme te kotarevi.

Nezavisni Damir Barbir je kritizirao „moćnike i interesente” koji zahtijevaju da čitav grad postane mješovita tj. stambena zona, jer bi to značilo „grad bez ičega gradskog”. Dogradonačelnik Ivošević mu je dao za pravo na ovakvoj oštroj kritici onih koji „nemaju osjećaj za javno dobro”.

Sljedeće izlaganje je bilo ono Davora Matijevića:

- Nema veće štete za grad nego ga prostorno upropastiti za sve buduće generacije. Nikako se ne slažemo s parcijalnim mijenjanjem GUP-a, pojedinačnim točkastim izmjenama koje buše prostorni plan koji je ionako star. Bolje je pričekati godinu ili dvije, napraviti stvari kako treba, nego brzati jer kad se jednom upropasti prostor nema natrag. Gradonačelnik nastavlja raniju politiku i pripremaju građanima doslovno prostorni zločin. Svim silama smo se borili protiv ovakvih pojedinačnih izmjena u mandatu prošlog gradonačelnika, nastavit ćemo se boriti i sada.

 Dodao je da se stvar požuruje jer se želi pogodovati interesnim skupinama i pojedincima koji su nestrpljivi.

- Građanima se prodaje priča da projekti i investitori ne mogu čekati, da se zaustavlja razvoj grada, a zapravo je upravo suprotno. Na ovaj način će se upropastiti šanse grada za bilo kakvim dugoročnim i pametnim rastom i razvojem, a upropastit će se i ono malo zelenila i javnih površina koje su ostale građanima na korištenje. Pozivamo i građane da ustanu i bore se za svoj grad. Ovo je prevažna tema za budućnost svih nas. Opet se moram složit sa Marijanom Puljak čije su ovo riječi iz 2016., 2018.godine i 2020. godine. Prečesto se slažem sa Marijanom, kakva šteta šta ona nije gradonačelnica jer se ona borila protiv politika kakve provodi njen suprug.

Na to mu je uzvratio Ivošević:

- Cijeli mandat aludirate da možda će netko, nešto, nekad, negdje. Iako je vrlo jasno rečeno da nema teorije i da takav prijedlog nećemo ni razmatrat. Ova informacija je samo zakonska obveza. Mi nikada nećemo raditi ono što ste vi, nikada! Prije ću ja otići odavde...

- Bojane, to smo radili mi. Tada si bio s nama – odgovorio je Matijević.

- Ošo vam ja tada prije radi nakaznosti vaše – replicirao je Ivošević.

Prljević je zaprijetio da će sve prijedloge točkastih izmjena GUP-s kritizirati i udarati đonom, jer imaju to moralno pravo. Ivošević je Prljeviću dao za pravo i poručio da želi da oporba pritom bude vrlo kritična.

Pročelnik Vojković je najavio da očekuje da će prijedlozi izmjena GUP-a biti završeni do kraja godine i dati na javno savjetovanje.

21:42

Nakon što je direktor Prometa Miroslav Delić prezentirao izvješće, Srđan Marinić se interesirao kada se planira uvođenje električnih autobusa, kao i ima li mogućnosti da se pojačaju linije prema Kašjunima. Direktor je najavio nabavku 20 takvih autobusa, ali istaknuo i potrebu za infrastrukturom električnih punionica. A propos spomenute linije, najavljeno je njeno povećanje, već idući tjedan.Godišnji izvještaj je jednoglasno usvojen.

21:20

Predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta, koji je ujedno i v.d. direktora Vodovoda i kanalizacije, je izrazio žaljenje što pri njegovom iznošenju poslovanja ove gradske tvrtke nije prisutan gradonačelnik. Onda je prezentirao podatke, u kojima je posebno istaknuo povećanje prihoda.

Igor Skoko iz Centra se prvi javio za postavljanje pitanja.

- Ispričali ste lijepu priču, ali je činjenica da u gradu Splitu nije napravljeno ništa. Četiri puta vam je padao natječaj. Nije mi jasno kako je to moguće uz 451 zaposlenih i vanjskom tvrtkom koja se bavi procesima javne nabave. Što se događa s dugom općine Lećevica? Omogućili ste im da ne plaćaju svoje dugovanje, što je pokvareno jer je ta općina jedan od glasova u skupštini Vodovoda koja vas tamo drži.

Šuta je odgovori da je Skoko obični partijski komesar i da samo recitira govore svoga vođe.

- Po pitanju Lećevice je sve što je naplaćeno, naplaćeno u mom mandatu. Ovrhe koje su pokrenute su pokrenute u mom mandatu. Bitno vam je samo javnost impresionirati floskulama i upadicama koje su totalno nezanimljive. Ako već želite ispasti pametni, prvo naučite sve o javnoj nabavi. Gradonačelnik je u početku mandata s radom ViK-a bio zadovoljan, a problem se tek detektirao kad sam ja postao predsjednik stranke. Gradonačelnik me prozivao da mu projekt Žnjan kasni zbog Vodovoda, a nijednu dozvolu nije imao. Znači lagao je, a ja sam kulturno šutio.

Na to se javio dogradonačelnik Ivošević i upozorio Šutu da još nije aktivirao svoj mandat vijećnika, nego da je tu u ulozi privremenog upravitelja ViK, imenovan od strane trgovačkog suda.

- Ovaj vaš današnji nastup je na toliko razina skandalozan, da bi onaj tko vas je imenovao trebao razmisliti o ostavci.

Njegovo obraćanje je prekinula HGS-ova Lidija Bekavac, upozorivši da bi se ovdje trebalo raspravljati o izvješću, a ne kako je tko došao na koju poziciju. Dogradonačelnik je odgovorio da političari mogu politički raspravljati, ali da predstavnici trgovačkog suda ne bi trebali te dodao da će trebati podići cijenu vode, jer je Šuta nerezonski dizao plaće zaposlenicima. HDZ-ovac je odgovorio da su plaće dignute jer su zaposlenici osigurali najniže cijene vode u državi.

Davor Matijević je upitao zašto pročistač još nije izgrađen i jesu li smanjeni gubitci vode.

- U vezi pročistača, planovi su jedno, a realnost je drugo. Procedura javne nabave se mora poštovati. Što se tiče gubitaka, oni su smanjeni za šest posto – odgovorio je Šuta, na što je SDP-ovac kazao da ne može podržati izvješće nijednom direktoru koji ne uspije riješiti problem mućenja vode u Splitu nakon tri dana kiše.

Igor Stanišić se prisjetio kako je gradonačelnik Puljak hvalio Šutin rad te ga upitao kad je točno počeo biti neuspješan. „Očito kad sam postao predsjednik HDZ-a”, kazao je Šuta.

Izvješće je odbačeno s osam glasova za i petnaest glasova protiv.

20:45

Direktora Stanouprave Ivana Viskovića je HDZ-ov Tomislav Prljević upitao o POS-ovim stanovima za dugoročni najam, što je gradonačelnik Puljak svojedobno najavio da će ova firma provoditi. Visković je kazao da su u radnoj skupini razmatrali lokaciju za izgradnju ovakve infrastrukture, ali da zasad nema nikakvih realnih rješenja.

Međutim, direktor je ukazao na model Barcelone kao pozitivan te da Split raspolaže sa mnogo praznih stanova, što bi se možda moglo iskoristiti u ove svrhe.

Dogradonačelnik Ivošević je naglasio da sva četiri grada rade na implementaciji modela gradskih stanova za dugoročni najam, što zakonodavstvo trenutno ne dozvoljava. Na ovo je predsjednik vijeća Željko Domazet rekao:- Inače ću ove rasprave gdje se spominju povrati, izvlaštenja i promjene zakonodavstva skidati sa dnevnog reda jer to je kao da pričamo kad će Hajduk biti prvak. Tamo 2026. godine... Nažalost, to nije realno u skorije vrijeme.

Izvješće o poslovanju je usvojeno bez glasova protiv.

20:05

Na „tapet” je došao i direktor "Split parkinga" Davor Matošić, kojga je Martin Mladen Pauk upitao o trenutnoj izgradnji dvije garaže na Lokvama i Splitu 3, čiji se dovršetak očekuje kroz tri-četiri mjeseca, koja je započeta u veljači.

 - Kako je moguće da u istom periodu nije ishođena dozvola za uređenje već izgrađene garaže u Vrančićevoj, iako je ta točka već dvaput bila na sjednicama Vijeća i jednoglasno je usvojena? Tamo su potrebni samo manji radovi na uređenju rasvjete, odvoda i protupožarnog sustava, a prije šest mjeseci ste nam dali procjenu kako će garaža biti useljiva krajem ljeta. Taj rok uskoro istječe, a radovi nisu pokrenuti budući da gradski odjel za urbanizam i izgradnju još uvijek nije dao dozvolu za početak radova. Kad će konačno početi radovi na uređenju garaže u Vrančićevoj i koga smatrate odgovornim za ovakvo odugovlačenje? - pitao je Pauk.

---

image

Martin Mladen Pauk

Joško Šupić/Cropix
---

Matošić je rekao da je "Split parking" osigurao sredstva za garažu i predao zahtjev za izdavanje dozvole gradskoj službi za urbanizam i izgradnju.

- Svi su preduvjeti ispunjeni, a za gradnju je potrebno tri do četiri mjeseca uz mjesec dana trajanja natječaja. Od trenutka izdavanja dozvole do useljenja garaže neće proći više od 6 mjeseci.

Davor Matijević je ukazao da često nema dovoljno gradskih bicikala na stajalištima. Direktor je kazao da trenutno postoji 430 bicikli na 67 postaja.

- I da ih imamo duplo, ne bi bilo dovoljno. Osim toga, u sezoni sve gravitiraju centru, pa se zadrže tamo. Cijene su trenutno pristupačne i vjerojatno ćemo ići u povećanje za jednokratne namjene, to jest za turizam.

Događaju se i štete i imamo podatke o tome tko ih počini. Ukoliko je riječ o značajnim oštećenjima, dižemo kaznene prijave. Dosad ih je podignuto četiri, a inače je većinom riječ o maloljetnicima - kazao je Matošić.

Upitan oko mogućnosti uvođenja električnih romobila, direktor je kazao da su planirali napraviti jedan pilot projekt, nakon čega bi se odlučilo ići u širu implementaciju toga ili ne. I to izvješće je usvojeno.

Usvojeno je i izvješće o poslovanju trgovačkog poduzeća "Splitska obala".

Pri raspravi o godišnjem izvještaju o poslovanju trgovačkog društva Lovrinca, Davor Matijević je prigovorio da groblje na nekim mjestima nije najbolje održavano, na što je rukovoditeljica stručne službe Ljiljana Filipović odgovorila da im nedostaje radne snage.

- Uvijek tražimo nove djelatnike, imamo problem s tim. A i ovi što nam dođu znaju ne raditi, odu na bolovanje ili brzo napuste poduzeće...Vijećnici su digli ruke za usvajanje izvješća i ovog poduzeća za 2022. godinu.

Direktor "Parkova i nasada" Siniša Gašparević je, odgovarajući na pitanje HDZ-ova Marijana Čelana, rekao da je prihod veći nego za vrijeme Hipposa, unatoč tome što je površina manja.

Sve se to, kaže, ima zahvaliti uvođenju licitiranja za pozicije na tržnicama.

- Na tržnicama vlada red, disciplina i nitko se ne budi. Ljudi su zadovoljni... Možemo napraviti đir i pitati ih je li bolje sada ili ikad prije unazad 20 godina – ukazao je direktor.

---

image

Siniša Gašparević

Tom Dubravec/Cropix
---

Neočekivano duga rasprava se razvila na komentar Mostovca Tihomira Galića koji je prigovorio da zbog nekih krošnji ne dolazi do izražaja ulična rasvjeta i upitao može li se čitava stvar regulirati tako da se svjetlo usmjeri na sredinu same prometnice, kao što je to u Zvonimirovoj ulici.

- Nova zakonska regulativa kaže da osvijetljenost mora biti na 30 luxa. To je skoro ništa. Kad napravimo tu modernizaciju, mnogi će se bunit. Pogotovo naši umirovljenici, jer će se loše vidjeti. Neće biti rasipanja svijetla, nego će ono biti usmjereno prema dolje. Tako će biti neko vrijeme dok se svi ne naviknemo. Šta se tiče krošnji, tu nas napadaju sa svih strana. Zeleni aktivisti da smo previše obrezali, a drugi da se loše vidi. Na raskrižjima, gdje su semafori, se svakako mora više ošišati... - navodi Gašparević.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević je istaknuo da je za svako postavljanje ulične rasvjete potrebna građevinska dozvola i da se „nakon Vile Dalmacije nitko neće usuditi išta raditi bez nje”.

Na pitanje o 1000 stabala koje je planirano saditi, koje će to biti vrste, Gašparević je rekao da će to biti 40-ak vrsta, među kojoma su čempres, crni bol, pinija, tisa, planika, rogač, smokva, jasen, lovor, divlja jabuka, višnja, badem, šipak, rogač, japanska trešnja, cedar, magnolija....

Izvješće je usvojeno sa 16 glasova za i 8 suzdržanih.

15:30

Bez veće rasprave prošlo je izvješće gradske tvrtke "Žnjan".

15:00

Tomislav Prljević iz HDZ-a je spomenuo podatak o prosječnoj plaći u "Čistoći" od 7883 kune, a bilo je izjava od strane izvršne vlasti da su plaće u Čistoće preko 11 tisuća kuna.

- Ovaj izvještaj potvrđuje da se radila nepotrebna halabuka oko toga i da su to bile netočne informacije - rekao je.

Zanimalo ga je povećanje od 36 tisuća prekovremenih sati, gotovo 50 posto povećanje. Zanimalo ga je i je li to u skladu sa zakonom?

- U kolektivnom ugovoru imamo 28 tisuća kuna po radniku godišnje, kojekakvih benefita. U 2023. je bila revizija kolektivnog ugovora i sada su ti troškovi 40 tisuća kuna. Imate vozače s prekovremenim satima i dođe do iznosa koji je komuniciran. Što se tiče prekovremenih sati, preko 90 posto su ljudi iz operative koji se najviše generiraju u vrijeme ljeta – kazao je.

Između 230 operativaca, dodao je, ima ljudi koji žele raditi prekovremeno. Kada bi im anulirali prekovremene sate, trebalo bi se zaposliti još ljudi, rekao je.

- Insistiramo na tome da se šefovi drže 180 sati godišnje, ali drže li se uvijek toga, nisu. Nažalost, koji put se iskoči iz okvira, ali vrijeme će pokazati da ćemo očito morati posegnuti za zapošljavanje – kazao je i tako potvrdio da se nekada i prekrši Zakon o radu.

Martin Mladen Pauk iz Domovinskog pokreta samo je zbog ove točke dnevnog reda došao na sjednicu Gradskog vijeća. Oštro je krenuo Pauk na direktora Karoglana.

 

- Količina afera, sumnjivih nabava i još sumnjivih zapošljavanja kojima je izložena "Čistoća" u Vašem mandatu je dosad neviđena na razini grada Splita. Afere se na Vas lijepe kao perje na lopove umočene u katran u filmu ‘Sam u kući‘. Prema našim najnovijim saznanjima, prije samo dva dana inspekcija je zatvorila novonabavljene biostabilizatore iz zasad javnosti nepoznatih razloga. Ne očekujemo da ćete nam iskreno, točno i sažeto ispričati zašto je inspekcija zapečatila stabilizatore, ali očekujemo odgovor na pitanje zašto su krivotvorena izvješća o postotku razdvajanja otpada – kazao je Pauk i rekao da je Gradskom vijeću lažno iskazao da odvajamo i recikliramo 20 posto otpada, dok je službeni rezultat nadležne regulatorne agencije samo 13 posto.

- Znamo odakle je došla razlika i zašto ste umjesto stvarnih 13 posto lažno prikazali 20 posto, što je za otprilike 50 posto više od realne slike - zato što se krivotvorili unose i izvješća u sustav e-onto. E-onto je ‘Elektronički očevidnik o nastanku i tijeku otpada‘. Zbog lažnih  prijavljivanja količina u sustav od strane "Čistoće", stvorena je lažna slika o "uspješnom odvajanju i reciklaži". Međutim, nakon što su odrađeni izvidi i uspoređene zaprimljene količine kod uporabitelja biootpada (tvrtki koje zaprimaju i recikliraju otpad), taj vaš iznos vraćen je na samo 13 posto. Riječ je o blatantnom krivotvorenju izvješća, dovođenja u zabludu Gradskog vijeća, Nadzornog odbora, državnih organa i tijela Europske unije koja financiraju naše projekte i zahtijevaju podizanje postotka odvajanja – kazao je.

Osim svega navedenog, što smatra sasvim dovoljnim za direktnu i neodgodivu smjenu, rekao je da je konačno priznao i kršenje zakona prilikom angažmana "Dekre", tvrtke za zapošljavanje kojoj je isplatio skoro 490 tisuća kuna mimo zakona o javnoj nabavi i bez ikakvog natječaja.

- Postavlja se pitanje - zašto cijelo vrijeme šuti Nadzorni odbor Čistoće? Kakvi su to navodni "neutralni eksperti" odabrani na komičnom "javnom pozivu" Ivice Puljka koji šute kao ribe već sedam mjeseci otkad smo počeli otkrivati afere Ivice Karoglana i prijavljivati ga državnim institucijama? O tome je li gradonačelnik Puljak u Nadzorni odbor zbilja odabrao sposobne i poštene građane, ili poslušne pajdaše koji šute o aferama, neka sud donese javnost.

Svatko tko zatvara oči na kriminal nije ništa bolji od kriminalca samog, stoga pozivam na razum sve kolege vijećnike. Svakoga tko danas, nakon svih dokaza, podrži izvješće Ivice Karoglana smatrat ćemo sudionikom u stvaranju afera i zataškavanju istih. Danas uopće ne bismo trebali glasovati o Karoglanovom izvješću, nego o Karoglanovoj smjeni! - naglasio je Pauk.

- Ne znam znate li vi uopće što je biostabilizator? Htio sam dokazati Splićanima da može drugačije. To je uređaj koji rješava problem 20-01-08. Mi sakupljamo 20-01-08 u miješani komunalni otpad. Po zakonu to ne smijemo, gospodine Pauk. Ja sam osobno zamolio inspekciju da mi to zabrani, jer cijela Hrvatska radi problem s time. Zbog toga su problemi sa štetnim plinovima koji su na Karepovcu – doslovno tako je kazao Karoglan i nastavio.

- Radio je kod nas četiri tjedna, kako je raspisano u javnom pozivu.  Jedan ima kapacitet pet tona dnevno, a drugi 330 litara. Možete govoriti što hoćete, ali mi drugog načina nemamo. Karepovca za dvije i pol do tri godine više nema. Možete vi mene tući s više strana, to mene ne dira. Dakle, Karepovca za tri godine nema, a onda će cijena usluge biti 30 do 50 eura po korisniku – kazao je i naglasio da mu je cilj produžiti vijek trajanja Karepovca i dovesti tehnologije koje nisu zahtjevne da se dočeka Lećevica.

- Nismo imali nikakvih troškova osim struje i morat ćemo platiti nekakvu edukaciju – rekao je, referirajući se na biostabilizator.

Što se tiče "krivotvorenja" podataka za razvrstavanje otpada, rekao je da je u više gradova došlo do objave netočnih podataka i naveo da su se iz Ministarstva ispričali i uvažili primjedbu "Čistoće". Još jednom je naglasio da se Karepovcem nije dobro gospodarilo.

Kako je Karoglan dijelom pričao u šiframa, Martin Mladen Pauk je ponovio pitanje i tražio od njega da mu konkretno kaže što se prije dva dana dogodilo s biostabilizatorom. Je li ga inspekcija zapečatila i zašto?

- Odgovorio sam ja vama, ali očito niste pozorno slušali. Dakle, raspisana je javna objava za biostabilizator u travnju, nakon toga sam pokazali tehnologiju. Došle su tri ponude, od toga dvije isporučile strojeve, a jedna od njih nije imala tehničku mogućnost. Mi kao pokusni rad imamo pravo dovesti uređaj i nakon četiri tjedna smo se zahvalili. Sada se peru i idu iz našeg prostora. Radili su četiri tjedna, a mi smo dokazali da se 20-01-08 se može obrađivati i da se tako može pomoći Karepovcu da se smanje plinovi da bi ljudi mogli živjeti. To je jedini način obrade otpada, ja sam dokazao da je to moguće, a hoće li to netko prihvatiti to ćemo vidjeti. Inspekcija je bila i rekla da ne smrdi -  odgovorio je Karoglan.

Bilo je još pitanja, ali je u konačnici Karoglanovo izvješće nakon otprilike dvije i pol sata rasprave prošlo uz podršku Centrovih vijećnika, s tim da je Srđan Marinić bio suzdržan.

14:00

- Građanima nije bitno jeste li zaposlili radnike na neodređeno ili preko agencije. Bitno nam je da je grad čist. A nije. Grad je nikad prljaviji. Šporkica je ušla u sve pore grada. Trebalo bi dobro sve isfregati i politi šmrkom kao što se nekad prije vas radilo svaku večer. Vaše svako obraćanje javnosti je mini afera, ne znate ni kojim strojevima raspolažete. To što ste bili uspješni u Samoboru ne znači da ćete biti uspješni u Splitu – kazao je HGS-ov Igor Stanišić.

---

image

Igor Stanišić

Tom Dubravec/Cropix
---

Istaknuo je kako je Samobor četiri puta manji grad od Splita s obiteljskim kućama i radi se o skroz drugačijem načinu prikupljanja otpada nego što je to u velikim gradovima kao što je Split.

- A vi cijelo vrijeme nama docirate s visoka. To je kao da ja dođem u New York, u hotel Plazu i kažem im ja imam jedan apartman i superhost sam i sad ću vam pokazati kako se radi. Između Metkovića i Pelješkog mosta ima jedna turistička atrakcija - Smrden grad. Tako se zove jer su nakon borbe Mlečana i Turaka tijela ostala mjesecima nesahranjena, a lokalnim stanovnicima je to strašno zaudaralo i dali su takav naziv gradu. Žalosti me što ste vi i od našeg grada napravili Smrden grad – kazao je Igor Stanišić.

Međutim, Karoglan se ne slaže s njegovim mišljenjem.

13:30

Za raspravu o izvješću "Čistoće" se javio Davor Matijević, rekao je da mandat Karoglana obilježava niz kontroverzi.

- Od zapošljavanja radnika putem agencije bez provođenja javnog natječaja, štrajka radnika i sukoba uprave s istima, seksističkih ispada, do potpunog nesnalaženja i neznanja po pitanju opreme i strojeva kojima tvrtka raspolaže. Medijski stupci u proteklom razdoblju bili su prepuni članaka na ove teme.

Nadalje isto je vidljivo iz samih izvješća tako da se u protekloj godini utrošilo čak 435 tisuća kuna za troškove agencijskih radnika i još 46 tisuća kuna za proviziju agenciji. Ovdje prebacujete odgovornost na Grad. Jeste vi svjesni da vam nitko neće potpisati suglasnost za zapošljavanja kad nema gradske vlasti, ali vi manipulirate jer ste agenciju angažirali od srpnja, a Puljak je preuzeo vlast u srpnju. Vi ste i dalje angažirali agenciju sve do ožujka ove godine. Muljate direktore – poručio mu je.

---

image

Davor Matijević

Joško Šupić/Cropix
---

No ono što najviše iskače iz dostavljenih izvješća i što, smatra, svih najviše treba zabrinjavati je količina odloženog komunalnog otpada na Karepovcu koja s područja grada Splita ne da se nije smanjila u protekloj godini nego se čak i povećala sa 62.769.890 tona na 63.172.322 tone.

- Navedeni podaci zorno oslikavaju uspjeh ove uprave tvrtke koju ne može oprati ni medijska kampanja o uspjesima iste i bajke o 50 posto razdvojenog otpada do 2024. godine. Kako uopće komentirate da službeni podaci govore da smo na 13 posto odvajanja otpada, a vi tvrdite da smo na 21 posto? Nije bitno tko baca, bitno je tko broji, je l‘ tako?

I druga jako bitna stvar koja se može iščitati iz ovih izvješća je da se na zbrinjavanje biootpada od planiranih 2.100.000 kuna utrošilo 0 kuna. Postavljam pitanje upravi da li to znači da se biootpad ne predaje ovlaštenoj tvrtki na zbrinjavanje nego se odlaže na Karepovcu i da li naši građani uzaludno isti odvajaju, kao i da li se time prikazuje lažni podatak o odvojeno prikupljenom otpadu? Kada uz sve to uzmemo u obzir da su kratkoročne obveze i potraživanja porasla u proteklom razdoblju, da su se bolovanja radnika i prekovremeni sati rada dobrano povećali u odnosu na prethodnu godinu. Očigledno je da se s tvrtkom ne upravlja na odgovarajući način te radi navedenog ovo izvješće ne mogu prihvatiti – kazao je Matijević.

- Uvažavam mišljenje, ali se ni u jednoj situaciji ne slažem. Niti jedna tona nije došla bez ugovora, a svaka košta pet kuna i to sam naslijedio od bivših uprava. Samo u vrijeme kada je bila kriza i kad nismo imali zemlje, kupili smo jalovinu – kazao je Karoglan i dodao kako nije zapisao njegova pitanja.

Matijević mu je na to odgovorio kako očekuje barem dozu profesionalnosti i odgovornosti od Karoglana koji nije odgovorio na niti jedno pitanje koje mu je postavio SDP-ov vijećnik.

Za riječ se javila i Lidija Bekavac iz HGS-a koja je ujedno i predsjednica Odbora za financije i proračun koji nije prihvatio izvještaj "Čistoće".

- Obveze prema dobavljačima su rasle preko 200 posto, jesu li to otvorene obveze ili dospjele? Isto tako, postoji veliko povećanje potraživanja od kupaca. Istodobno, novac u banci je rastao za 12,6 posto. U planu za 2021. godinu je planirano 190 tisuća za zapošljavanje preko agencije, a troškovi su preko 250 posto prekoračili plan. Tako da ne možete kazati da vam je iznenada došlo – kazala je Lidija Bekavac iz HGS-a.

Navela je kako se, konkretno, na Visokoj puno rjeđe odvozi otpad, a na Splitu 3 se kasnije odvozi otpad. Isto tako, spomenula je da radnici "Čistoće" ne kupe otpad koji je izvan kante, pa je pitala zašto je tako.

Na pitanje je li obveza dospjela ili otvorena, Karoglan je odgovorio da su računi zatvoreni. No, ponovo nije konkretno odgovorio na pitanje.

- Što se tiče obveza prema dobavljačima, veliki udio u tome imaju polupodzemni kontejneri – kazao je, a što se tiče angažmana agencije, kaže da nisu planirali angažman u 2021. za 2022. godinu. Osim toga, dodao je da je Nadzorni odbor odobrio zapošljavanje preko agencije.

Srđan Marinić je rekao da se nekada čak kanta ne vidi od škovaca te da on često zove "Čistoću" zbog prenatrpanosti pa se zbog toga i sam osjeća kao škovacin.

13:00

Nakon pauze i primanja izaslanika iz Ukrajine, uslijedila je točka dnevnog reda koja b i mogla izazvati najviše rasprave. Riječ je o godišnjem izvještaju o poslovanju tvrtke "Čistoća" u 2022. godini.

Podsjetimo, izvješće nije usvojeno od strane Odbora za financije i proračun, ali je posebno zanimljivo da su prilikom glasanja za izvješće "Čistoće" suzdržani bili vijećnici Centra Maja Čović i Viktor Zelić. Iz toga je razvidno da rad Ivice Karoglana, direktora "Čistoće" ne žele podržati ni vijećnici gradonačelnika Ivice Puljka.

Ivica Budimir je u ime kluba vijećnika HDZ-a pitao nešto više o povećanju prihoda, kao i o negativnom trendu povećanja rashoda. Tri puta su povećani troškovi reprezentacije te je molio pojašnjenje, kao i za troškove službenih putovanja koji su povećani nekoliko puta.

Posebno je tražio obrazloženje za 481 tisuću kuna za posredovanje pri zapošljavanju agencijskih usluga. Što se tiče odvojenog prikupljanja otpada, pitao je kako stojimo sa sortirnicom i kompostiranom u ovom trenutku.

Između ostalog, zanimalo ga je što se događa s iskopnim materijalom te je bilo nekoliko puta plasirano u javnost da se nije svima naplaćivalo deponiranje. Pitao je jesu li točne tvrdnje da će besplatno preuzeti 100 tisuća kubnih metara iskopanog materijala s gradilišta Small Mall.

- Do povećanja prihoda je došlo od zbrinjavanja papira i metala, kao i od poskupljenja usluge "Čistoće" korisnicima. Međutim, troškovi su otišli u nebo. Najveća stavka u troškovima su radnici, a više od 55 posto ide na plaće - kazao je između ostalog direktor Ivica Karoglan, direktor "Čistoće".

Rekao je da nije bio na niti jednom inozemnom putovanju, ali je kolege slao na sajmove da se educiraju.

Što se tiče agencijskog zapošljavanja, kaže da je u 2022. bilo raspušteno Gradsko vijeće, a tada su tražili od povjerenice Mirne Veže da im se odobri zaposlenje novih ljudi.

- Nismo smjeli ugroziti čistoću grada, trebao sam u tom trenutku donijeti odluku da angažiramo agenciju i to bi napravio ponovo. U trenutku kada vam je 56 ljudi na bolovanju, nisam imao izlaza, a podršku Grada nisam imao. Zato smo odlučili ići prema agenciji, sezona je prošla, a da li je moglo biti bolje – moguće da je – između ostalog je kazao Karoglan.

Rekao je da ne zna kamo će s kontejnerima nakon što ih zamijene polupodzemni, kazao je da netko tko je to planirao nije dobro radio svoj posao.

- "Čistoća" prima zemljani materijal i naplaćujemo to pet kuna po toni. Ako nemamo zemlje, moramo kupiti jalovinu koja košta 36 kuna po toni. U 2022. Mirni Veži se pokazalo da ćemo ući u gubitke ako ne primamo zemlju po nula kuna, da preživimo ljeto. Nisam dobio podršku Grada. Mi smo prebrodili tu krizu na mjesec dana, iza toga smo počeli primati zemlju za pet kuna. Čistu zemlju koja se koristi kao pokrov. Što se tiče Small Malla, nemam o tome nikakvu informaciju i nemam upit. Dio možemo primiti, ali 100 tisuća kubika je poprilično veliki prostor, trećina onoga što možemo primiti – kazao je Karoglan.

Što se tiče agencije, Budimir mu je odgovorio da je mogao zapošljavati i bez dozvole Grada jer je imao plan zapošljavanja, a agencijske usluge je nastavio koristiti nakon povratka Puljka na vlast. Smatra i što se tiče materijala da nije plasirao točnu informaciju i da je zavaravanje sve ono što je Karoglan kazao.

Igor Skoko iz Centra se obratio direktoru Karoglanu i kazao kako nitko ne smatra da on krade novac jer to radi HDZ.

Jakša Balov je na to rekao da se cijelo vrijeme manipulira javnosti na temu "Čistoće".

- Skoko, zaslužio si keksić - kazao je Balov na Skokinu izjavu.

Svaki put kada spomene HDZ, napomenuo je da će uvijek reći gradonačelniku Puljku da Skoki uruči zasluženi keksić.

11:00

Zaključena su vijećnička pitanja. Glatko je prošlo ponovno imenovanje Grozdane Ribičić za ravnateljicu Gradske knjižnice Marka Marulića.

Krenula je rasprava o izglasavanju Stefane Došen za vršiteljicu dužnosti ravnatelja Multimedijalnog kulturnog centra, dok se ne izabere novi ravnatelj ili ravnateljica.

Pokrenula se rasprava u oporbi da se bolje obrazloži zašto gradonačelnik Puljak nije dao podršku Tamari Visković, koja je zbog toga povukla svoju kandidaturu.

- U Splitu umire kultura. Tamara Visković je bogatstvo splitske i nacionalne kulturne scene, a gradonačelnik je potpuno nezasluženo miče kako bi fotelju ravnatelja poklonio svom stranačkom kolegi. Nikad im dosta. Upliću se u rad svega što vrijedi u ovom gradu ili ima potencijal da vrijedi. Postavljaju svoje nekompetentne ljude u upravna vijeća, nadzorne odbore, uprave.

Najgore je to što gradonačelnik u javnosti slatkorječivo govori jedno, a iza kamera nešto sasvim drugo. Ovo je rekla Marijana Puljak u12. mjesec ljeta Gospodnjeg 2018. Ljubica Vrdoljak je tada rekla da je Visković bila itekako politički angažirana i da je to razlog za njenom smjenom. Danas je gradonačelnik preuzeo ulogu Ljubice Vrdoljak, a ja ću ipak morati preuzeti ulogu koju je imala njegova supruga koja je 2018. godine bila apsolutno u pravu jednako kao što sam danas i ja u pravu - kazao je Matijević.

Podsjetio je kako prije mjesec dana, kada se s HDZ-om izglasao novi mandat Danijeli Čukušić koja je također aktivna članica HDZ-a, politička angažiranost nije smetala dok danas smeta.

-  Ovo je još samo jedan dokaz neprincipijelnosti gradonačelnika i činjenice da je gradonačelnik kralj dvostrukih kriterija. Tamara Visković jest bogatstvo splitske i nacionalne kulturne scene, a vi ste se upravo svrstali u isti koš s HDZ-om i HGS-om kojima je to bogatstvo nepodobno i neprihvatljivo – rekao je Matijević.

Još na početku sjednice i tijekom ove točke obrazloženje je tražila i Lidija Bekavac, ali ga nije dobila. Na koncu se s većinom ruku u zraku izabrala vršiteljica dužnosti dok se ne ponovi postupak za izbor nove ravnateljice i ravnatelja.

10:30

Marijan Čelan, vijećnik HDZ-a je pitao o stanju neupisane djece u vrtiće i jaslice.

- Prvi put Grad Split nije objavio podatke o upisu. Kako vi niste, ja ću ono do čega sam došao - rekao je Čelan.

Potom je iznio da je od 1594 prijave u prvom krugu riješeno 792, te da je od 812 neupisane djece 508 ispunjavalo uvjete. Ustvrdio je da je upisano je 361 djece jasličara, znači 13 više nego što je predviđeno, ali da na kraju neće biti svi upisani.

Naveo je i kako Puljak krši pedagoški standard i da će umjesto pet metara kvadrata prostora po djetetu biti tri po planu gradonačelnika.

Gradonačelnik je elaborirao na široko i zamolio za strpljenje do rujna.

- Prvo su bili upisi u privatne i vjerske vrtiće, a zatim u gradske. Pojedini su se upisali u privatne vrtiće, pa potom u naše. Neki roditelji su prijavljivali i u tri privatna, pa su se i tako mjesta oslobađali. Na kraju smo objavili, ostalo je 36 neupisane vrtićke djece, ali će biti upisani. Zato nema razloga za senzacionalizam - rekao je Puljak.

Tvrdi da je i za jaslice pitanje još kompleksnije.

- Ima manjka mjesta, otvorili smo 11 novih jasličnih skupina. Naš osnovni cilj je upisati što više djece bez ugrožavanja standarda rada. Ako ima prostora da se može dodati još neko mjesto, mi ćemo osigurati trećeg odgajatelja - iznosio je.

Ponovio je da je procjena gradske administracije kako će svi koji ispunjavaju uvjete uspjeti osigurati mjesto u jaslicama.

Srđana Marinića je zanimalo kada će se urediti promet na Šetalištu Ivana Meštrovića te na plaži Kašjuni i Kaštelet, a odgovor dogradonačelnika Ivoševića pročitajte ovdje

---

image

Srđan Marinić

Saša Burić/Cropix
---

Jakša Balov iz HDZ-a je pitao gradonačelnika Ivicu Puljka na koliko je skupština tvrtke Luka d.d. bio pozvan i na koliko ih se odazvao ili ovlastio nekoga da se odazove na poziv.

Gradonačelnik je rekao da će odgovoriti pisanim putem.

10:20

Bez veće rasprave je usvojen dnevni red i najavljena je za idući tjedan tematska sjednica Gradskog vijeća.

Zaiskrilo je na samom početku vijećničkih pitanja nakon što je Ivica Budimir, vijećnik HDZ problematizirao uzurpiranu garažu u Papandopulovoj ulici. Komentirao je kako se problem može riješiti prije nego se garaža etažira, jer ako Grad nije vlasnik u cijelost, nisu ni oni koji su uzurpirali garažu.

- Nemate pojma o vlasništvu, nego samo govorite politikantski. Uopće nije vlasništvo Grada i ne možemo uklanjati tuđe vlasništvo – rekao je Damir Barbir, koji se uključio u temu.

- Je li vlasništvo ovoga što je zatvorio garažu rolo vratima. Nemojte vi meni govoriti da nemam pojma, nemate vi pojma o ničemu – odgovorio je Budimir.

Nakon što je Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća tražio da zaustave takvu raspravu, nisu ga poslušali.

Budimir je komentirao da kako je sada Barbir vijećnik Centra pa brani njihove boje.

- Gospodine Budimir, pa vi imate rješenje u svojim rukama. Upravo ste rekli da je netko radio građevinske preinake na zgradi mimo građevinske dozvole, a Andrija Mikulić riješi to u pet minuta. Angažirajte ga, idemo to riješiti – rekao je Bojan Ivošević.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

- Pa ne rješavamo mi to kao vi – odgovorio mu je Budimir.

- Znamo po vašoj kući – rekao mu je Ivošević i time isprovocirao HDZ-ovca.

- A šta vi znate o mojoj kući? Znam ja o stanu vašeg oca isto tako – rekao je.

- Je li legalan? - dobacio je Ivošević.

- A šta je moja kuća? Ko je gradio? - pitao je Budimir.

Na to mu je Ivošević rekao kako nije bitno tko je gradio.

- Kako nije bitno? Jesam li ja nelegalni graditelj? Ja sam dobio nešto u nasljedstvo – rekao je Budimir.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

- Ja bi je srušio na vašem mjestu – odgovorio je Ivošević.

Na to je Budimir nešto promrmljao u bradu dok je mikrofon bio isključen pa je dogradonačelnik reagirao:

- Psovka vijećnika Budimira, bespravno skućenog gospodina je neprimjerena za Gradsko vijeće - rekao je Ivošević.

Na to mu je HDZ-ov vijećnik kazao da ga provocira i da mu je dosta "vaših Megatroll gluposti”.

Pokušao ih je prekinuti predsjednik gradskog vijeća, ali je Budimir nastavio.

- Kakve veze ima moja obitelj s time? Gospodin gradonačelnik je davno rekao da ne uključujemo obitelj u ovo. Nije u redu – ražestio se Budimir.

- Tko vam je spomenuo člana obitelji? - pitao je Ivošević.

- Vi ste spomenuli. Kad nemate što naći, uhvatite se naših roditelja. Hoćete da ja provjeravam vaše kuće da vidimo tko je što bespravno radio? Kako vas nije sramota?! Vi ste jadan, nizak, nikakav, nula... Vi ste moralna nula! – rekao je Budimir.

- Morate se naučiti nositi s (ne)temama – odgovorio mu je Ivošević, a predsjednik Gradskog vijeća je konačno uspio zaustaviti prepirku.

- Budi-mir s tobom – u nekom trenutku se Barbir pokušao našaliti, ali nije upalilo.

09:45

Počela je sjednica Gradskog vijeća s drugačijim omjerom snaga. Premda je Damir Barbir ostao sjediti na istom mjestu, približio se strani stola na kojoj su smješteni vijećnici vladajuće opcije i tako potvrdio čvrstu većinu Centra u lokalnom parlamentu.

---

image

Barbir se približio vijećnicima Centra

G.R.
---

Na samom početku sjednice izmijenila se točka o imenovanju Tamare Visković za ravnateljicu Multimedijalnog kulturnog centra, u točku o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja MKC-a.

- Mislim da je obrazloženje za ovu točku trebao dati gradonačelnik jer je točka povučena radi njega - kazala je Lidija Bekavac iz HGS-a.

Tražila je dodatno pojašnjenje zašto je gradonačelnik odbio kandidaturu Tamare Visković, ali nije dobila odgovor.

Na to joj je Tomislav Prljević rekao da su razlozi politički i da vlast, očigledno, smatra da je to njihovo pravo, kao i da je njihovo pravo ne obrazložiti razloge.

RANIJE

Na sjednici splitski Gradskog vijeća koja počinje u 9 sati najviše će se raspravljati o godišnjim izvješćima o poslovanju gradskih trgovačkih društava i ustanova.

Zanimljivo je da je uoči same sjednice gradskog vijeća, Odbor za financije i proračun dao negativno mišljenje na većinu izvješća. Odbor je sastavljen sastavljen od svih stranaka iz lokalnog parlamenta, a usvojili su tek izvješće "Prometa" i "Lovrinca", dok im Javna ustanova Park-šuma Marjan uopće nije niti dostavila izvješće.

Što se tiče ostalih trgovačkih društava i ustanova, niti jedno izvješće nije usvojeno od strane Odbora za financije i proračun, ali je posebno zanimljivo da su prilikom glasanja za izvješće "Čistoće" suzdržani bili vijećnici Centra Maja Čović i Viktor Zelić. Iz toga je razvidno da rad Ivice Karoglana, direktora "Čistoće" ne žele podržati ni vijećnici gradonačelnika Ivice Puljka.

Nisu prošla ni izvješća za "Žnjan", "Splitsku obalu", "Parkove i nasade", "Split parking" i "Stano-upravu", "Vodovod i kanalizaciju", "DES" i Razvojnu agenciju Split "RaST".

O godišnjim izvješćima o poslovanju gradskih tvrtki danas će raspravljati gradski vijećnici, ali neprihvaćanje izvješća na spomenutom Odboru znakovita su poruka o određenom nepovjerenju upravama komunalnih tvrtki. Pogotovo "Čistoće".

Nema sumnje da će se odužiti rasprava o imenovanju vršitelja dužnosti u Multimedijalnom kulturnom centru, nakon što je Tamara Visković povukla svoju kandidaturu, jer ju na tom putu nije podržao Ivica Puljak, isključivo zato što je čelnica splitskog ogranka stranke Možemo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Cropix Joško Šupić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Joško Šupić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Joško Ponoš/Cropix G.R.
Cropix

Ivica Budimir i Bojan Ivošević

Joško Šupić/Cropix

Davor Matijević

Tom Dubravec/Cropix

Igor Stanišić

Joško Šupić/Cropix

Martin Mladen Pauk

Tom Dubravec/Cropix

Siniša Gašparević

Saša Burić/Cropix

Ivica Budimir

Saša Burić/Cropix

Srđan Marinić

Saša Burić/Cropix

Srđan Marinić

Saša Burić/Cropix

Ivica Puljak i Željko Domazet

Saša Burić/Cropix

Damir Barbir

G.R.

Barbir se približio vijećnicima Centra

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski-vijecnici-zasjedaju-slutimo-oko-cega-se-lomiti-koplja-izvjestaj-jedne-gradske-firme-sporan-i-vladajucima-1308131 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=73c91955af52858929341cd4137d70b922e64e2a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vodovodu+odbijeno+godi%C5%A1nje+izvje%C5%A1%C4%87e%2C+%C5%A0uta+se+nadvikivao+s+Puljkovim+vije%C4%87nicima.+%E2%80%98Samo+recitirate+velikog+vo%C4%91u%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-vijecnici-zasjedaju-slutimo-oko-cega-se-lomiti-koplja-izvjestaj-jedne-gradske-firme-sporan-i-vladajucima-1308131 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-vijecnici-zasjedaju-slutimo-oko-cega-se-lomiti-koplja-izvjestaj-jedne-gradske-firme-sporan-i-vladajucima-1308131 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GRADSKO VIJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitGRADSKO VIJEĆE

Vodovodu odbijeno godišnje izvješće, Šuta se nadvikivao s Puljkovim vijećnicima. ‘Samo recitirate velikog vođu!‘

Piše Gabrijela Radanović i Marin Prvan
20. srpnja 2023. - 23:47

23:40

Bez puno rasprave je usvojen godišnji izvještaj o poslovanju trgovačkog društva „Razvojna agencija Split – RaST d.o.o.” za 2022. godinu, dok je onaj Ustanove za zapošljavanje, rad, i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom „DES” Split odbijen. Što se tiče potonjeg, Davor Matijević je ustvrdio da ga buni citat da je „od travnja 2022. primijećena lošija radna disciplina i pad motivacije zaposlenika, tako da je to što nije odabran novi ravnatelj posredno utjecalo i na poslovne procese i odnose u ustanovi”. Novi ravnatelj je odgovorio da je pad dobiti nastao zbog povećanja plaća od 10 posto.

 Pročelnik za urbanizam i izgradnju Teo Vojković je pred 17. točku dnevnog reda o stručnoj analizi zaprimljenih inicijativa radi pokretanja postupaka izrade izmjena i dopuna prostorno planske dokumentacije izvjestio kako je najviše od 375 zahtjeva došlo zbog prenamjene zelene, proizvodne i komercijale površine u mješovitu i stambenu. Pročelnik je napomenuo da ne bi trebalo biti relevantno tko je podnositelj zahtjeva, već da struka treba donijeti odluke i izmjene bez obzira na to. Doduše, otkrio je da su među onima koji su tražili promjene i gradske firme te kotarevi.

Nezavisni Damir Barbir je kritizirao „moćnike i interesente” koji zahtijevaju da čitav grad postane mješovita tj. stambena zona, jer bi to značilo „grad bez ičega gradskog”. Dogradonačelnik Ivošević mu je dao za pravo na ovakvoj oštroj kritici onih koji „nemaju osjećaj za javno dobro”.

Sljedeće izlaganje je bilo ono Davora Matijevića:

- Nema veće štete za grad nego ga prostorno upropastiti za sve buduće generacije. Nikako se ne slažemo s parcijalnim mijenjanjem GUP-a, pojedinačnim točkastim izmjenama koje buše prostorni plan koji je ionako star. Bolje je pričekati godinu ili dvije, napraviti stvari kako treba, nego brzati jer kad se jednom upropasti prostor nema natrag. Gradonačelnik nastavlja raniju politiku i pripremaju građanima doslovno prostorni zločin. Svim silama smo se borili protiv ovakvih pojedinačnih izmjena u mandatu prošlog gradonačelnika, nastavit ćemo se boriti i sada.

 Dodao je da se stvar požuruje jer se želi pogodovati interesnim skupinama i pojedincima koji su nestrpljivi.

- Građanima se prodaje priča da projekti i investitori ne mogu čekati, da se zaustavlja razvoj grada, a zapravo je upravo suprotno. Na ovaj način će se upropastiti šanse grada za bilo kakvim dugoročnim i pametnim rastom i razvojem, a upropastit će se i ono malo zelenila i javnih površina koje su ostale građanima na korištenje. Pozivamo i građane da ustanu i bore se za svoj grad. Ovo je prevažna tema za budućnost svih nas. Opet se moram složit sa Marijanom Puljak čije su ovo riječi iz 2016., 2018.godine i 2020. godine. Prečesto se slažem sa Marijanom, kakva šteta šta ona nije gradonačelnica jer se ona borila protiv politika kakve provodi njen suprug.

Na to mu je uzvratio Ivošević:

- Cijeli mandat aludirate da možda će netko, nešto, nekad, negdje. Iako je vrlo jasno rečeno da nema teorije i da takav prijedlog nećemo ni razmatrat. Ova informacija je samo zakonska obveza. Mi nikada nećemo raditi ono što ste vi, nikada! Prije ću ja otići odavde...

- Bojane, to smo radili mi. Tada si bio s nama – odgovorio je Matijević.

- Ošo vam ja tada prije radi nakaznosti vaše – replicirao je Ivošević.

Prljević je zaprijetio da će sve prijedloge točkastih izmjena GUP-s kritizirati i udarati đonom, jer imaju to moralno pravo. Ivošević je Prljeviću dao za pravo i poručio da želi da oporba pritom bude vrlo kritična.

Pročelnik Vojković je najavio da očekuje da će prijedlozi izmjena GUP-a biti završeni do kraja godine i dati na javno savjetovanje.

21:42

Nakon što je direktor Prometa Miroslav Delić prezentirao izvješće, Srđan Marinić se interesirao kada se planira uvođenje električnih autobusa, kao i ima li mogućnosti da se pojačaju linije prema Kašjunima. Direktor je najavio nabavku 20 takvih autobusa, ali istaknuo i potrebu za infrastrukturom električnih punionica. A propos spomenute linije, najavljeno je njeno povećanje, već idući tjedan.Godišnji izvještaj je jednoglasno usvojen.

21:20

Predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta, koji je ujedno i v.d. direktora Vodovoda i kanalizacije, je izrazio žaljenje što pri njegovom iznošenju poslovanja ove gradske tvrtke nije prisutan gradonačelnik. Onda je prezentirao podatke, u kojima je posebno istaknuo povećanje prihoda.

Igor Skoko iz Centra se prvi javio za postavljanje pitanja.

- Ispričali ste lijepu priču, ali je činjenica da u gradu Splitu nije napravljeno ništa. Četiri puta vam je padao natječaj. Nije mi jasno kako je to moguće uz 451 zaposlenih i vanjskom tvrtkom koja se bavi procesima javne nabave. Što se događa s dugom općine Lećevica? Omogućili ste im da ne plaćaju svoje dugovanje, što je pokvareno jer je ta općina jedan od glasova u skupštini Vodovoda koja vas tamo drži.

Šuta je odgovori da je Skoko obični partijski komesar i da samo recitira govore svoga vođe.

- Po pitanju Lećevice je sve što je naplaćeno, naplaćeno u mom mandatu. Ovrhe koje su pokrenute su pokrenute u mom mandatu. Bitno vam je samo javnost impresionirati floskulama i upadicama koje su totalno nezanimljive. Ako već želite ispasti pametni, prvo naučite sve o javnoj nabavi. Gradonačelnik je u početku mandata s radom ViK-a bio zadovoljan, a problem se tek detektirao kad sam ja postao predsjednik stranke. Gradonačelnik me prozivao da mu projekt Žnjan kasni zbog Vodovoda, a nijednu dozvolu nije imao. Znači lagao je, a ja sam kulturno šutio.

Na to se javio dogradonačelnik Ivošević i upozorio Šutu da još nije aktivirao svoj mandat vijećnika, nego da je tu u ulozi privremenog upravitelja ViK, imenovan od strane trgovačkog suda.

- Ovaj vaš današnji nastup je na toliko razina skandalozan, da bi onaj tko vas je imenovao trebao razmisliti o ostavci.

Njegovo obraćanje je prekinula HGS-ova Lidija Bekavac, upozorivši da bi se ovdje trebalo raspravljati o izvješću, a ne kako je tko došao na koju poziciju. Dogradonačelnik je odgovorio da političari mogu politički raspravljati, ali da predstavnici trgovačkog suda ne bi trebali te dodao da će trebati podići cijenu vode, jer je Šuta nerezonski dizao plaće zaposlenicima. HDZ-ovac je odgovorio da su plaće dignute jer su zaposlenici osigurali najniže cijene vode u državi.

Davor Matijević je upitao zašto pročistač još nije izgrađen i jesu li smanjeni gubitci vode.

- U vezi pročistača, planovi su jedno, a realnost je drugo. Procedura javne nabave se mora poštovati. Što se tiče gubitaka, oni su smanjeni za šest posto – odgovorio je Šuta, na što je SDP-ovac kazao da ne može podržati izvješće nijednom direktoru koji ne uspije riješiti problem mućenja vode u Splitu nakon tri dana kiše.

Igor Stanišić se prisjetio kako je gradonačelnik Puljak hvalio Šutin rad te ga upitao kad je točno počeo biti neuspješan. „Očito kad sam postao predsjednik HDZ-a”, kazao je Šuta.

Izvješće je odbačeno s osam glasova za i petnaest glasova protiv.

20:45

Direktora Stanouprave Ivana Viskovića je HDZ-ov Tomislav Prljević upitao o POS-ovim stanovima za dugoročni najam, što je gradonačelnik Puljak svojedobno najavio da će ova firma provoditi. Visković je kazao da su u radnoj skupini razmatrali lokaciju za izgradnju ovakve infrastrukture, ali da zasad nema nikakvih realnih rješenja.

Međutim, direktor je ukazao na model Barcelone kao pozitivan te da Split raspolaže sa mnogo praznih stanova, što bi se možda moglo iskoristiti u ove svrhe.

Dogradonačelnik Ivošević je naglasio da sva četiri grada rade na implementaciji modela gradskih stanova za dugoročni najam, što zakonodavstvo trenutno ne dozvoljava. Na ovo je predsjednik vijeća Željko Domazet rekao:- Inače ću ove rasprave gdje se spominju povrati, izvlaštenja i promjene zakonodavstva skidati sa dnevnog reda jer to je kao da pričamo kad će Hajduk biti prvak. Tamo 2026. godine... Nažalost, to nije realno u skorije vrijeme.

Izvješće o poslovanju je usvojeno bez glasova protiv.

20:05

Na „tapet” je došao i direktor "Split parkinga" Davor Matošić, kojga je Martin Mladen Pauk upitao o trenutnoj izgradnji dvije garaže na Lokvama i Splitu 3, čiji se dovršetak očekuje kroz tri-četiri mjeseca, koja je započeta u veljači.

 - Kako je moguće da u istom periodu nije ishođena dozvola za uređenje već izgrađene garaže u Vrančićevoj, iako je ta točka već dvaput bila na sjednicama Vijeća i jednoglasno je usvojena? Tamo su potrebni samo manji radovi na uređenju rasvjete, odvoda i protupožarnog sustava, a prije šest mjeseci ste nam dali procjenu kako će garaža biti useljiva krajem ljeta. Taj rok uskoro istječe, a radovi nisu pokrenuti budući da gradski odjel za urbanizam i izgradnju još uvijek nije dao dozvolu za početak radova. Kad će konačno početi radovi na uređenju garaže u Vrančićevoj i koga smatrate odgovornim za ovakvo odugovlačenje? - pitao je Pauk.

image

Martin Mladen Pauk

Joško Šupić/Cropix

Matošić je rekao da je "Split parking" osigurao sredstva za garažu i predao zahtjev za izdavanje dozvole gradskoj službi za urbanizam i izgradnju.

- Svi su preduvjeti ispunjeni, a za gradnju je potrebno tri do četiri mjeseca uz mjesec dana trajanja natječaja. Od trenutka izdavanja dozvole do useljenja garaže neće proći više od 6 mjeseci.

Davor Matijević je ukazao da često nema dovoljno gradskih bicikala na stajalištima. Direktor je kazao da trenutno postoji 430 bicikli na 67 postaja.

- I da ih imamo duplo, ne bi bilo dovoljno. Osim toga, u sezoni sve gravitiraju centru, pa se zadrže tamo. Cijene su trenutno pristupačne i vjerojatno ćemo ići u povećanje za jednokratne namjene, to jest za turizam.

Događaju se i štete i imamo podatke o tome tko ih počini. Ukoliko je riječ o značajnim oštećenjima, dižemo kaznene prijave. Dosad ih je podignuto četiri, a inače je većinom riječ o maloljetnicima - kazao je Matošić.

Upitan oko mogućnosti uvođenja električnih romobila, direktor je kazao da su planirali napraviti jedan pilot projekt, nakon čega bi se odlučilo ići u širu implementaciju toga ili ne. I to izvješće je usvojeno.

Usvojeno je i izvješće o poslovanju trgovačkog poduzeća "Splitska obala".

Pri raspravi o godišnjem izvještaju o poslovanju trgovačkog društva Lovrinca, Davor Matijević je prigovorio da groblje na nekim mjestima nije najbolje održavano, na što je rukovoditeljica stručne službe Ljiljana Filipović odgovorila da im nedostaje radne snage.

- Uvijek tražimo nove djelatnike, imamo problem s tim. A i ovi što nam dođu znaju ne raditi, odu na bolovanje ili brzo napuste poduzeće...Vijećnici su digli ruke za usvajanje izvješća i ovog poduzeća za 2022. godinu.

Direktor "Parkova i nasada" Siniša Gašparević je, odgovarajući na pitanje HDZ-ova Marijana Čelana, rekao da je prihod veći nego za vrijeme Hipposa, unatoč tome što je površina manja.

Sve se to, kaže, ima zahvaliti uvođenju licitiranja za pozicije na tržnicama.

- Na tržnicama vlada red, disciplina i nitko se ne budi. Ljudi su zadovoljni... Možemo napraviti đir i pitati ih je li bolje sada ili ikad prije unazad 20 godina – ukazao je direktor.

image

Siniša Gašparević

Tom Dubravec/Cropix

Neočekivano duga rasprava se razvila na komentar Mostovca Tihomira Galića koji je prigovorio da zbog nekih krošnji ne dolazi do izražaja ulična rasvjeta i upitao može li se čitava stvar regulirati tako da se svjetlo usmjeri na sredinu same prometnice, kao što je to u Zvonimirovoj ulici.

- Nova zakonska regulativa kaže da osvijetljenost mora biti na 30 luxa. To je skoro ništa. Kad napravimo tu modernizaciju, mnogi će se bunit. Pogotovo naši umirovljenici, jer će se loše vidjeti. Neće biti rasipanja svijetla, nego će ono biti usmjereno prema dolje. Tako će biti neko vrijeme dok se svi ne naviknemo. Šta se tiče krošnji, tu nas napadaju sa svih strana. Zeleni aktivisti da smo previše obrezali, a drugi da se loše vidi. Na raskrižjima, gdje su semafori, se svakako mora više ošišati... - navodi Gašparević.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević je istaknuo da je za svako postavljanje ulične rasvjete potrebna građevinska dozvola i da se „nakon Vile Dalmacije nitko neće usuditi išta raditi bez nje”.

Na pitanje o 1000 stabala koje je planirano saditi, koje će to biti vrste, Gašparević je rekao da će to biti 40-ak vrsta, među kojoma su čempres, crni bol, pinija, tisa, planika, rogač, smokva, jasen, lovor, divlja jabuka, višnja, badem, šipak, rogač, japanska trešnja, cedar, magnolija....

Izvješće je usvojeno sa 16 glasova za i 8 suzdržanih.

15:30

Bez veće rasprave prošlo je izvješće gradske tvrtke "Žnjan".

15:00

Tomislav Prljević iz HDZ-a je spomenuo podatak o prosječnoj plaći u "Čistoći" od 7883 kune, a bilo je izjava od strane izvršne vlasti da su plaće u Čistoće preko 11 tisuća kuna.

- Ovaj izvještaj potvrđuje da se radila nepotrebna halabuka oko toga i da su to bile netočne informacije - rekao je.

Zanimalo ga je povećanje od 36 tisuća prekovremenih sati, gotovo 50 posto povećanje. Zanimalo ga je i je li to u skladu sa zakonom?

- U kolektivnom ugovoru imamo 28 tisuća kuna po radniku godišnje, kojekakvih benefita. U 2023. je bila revizija kolektivnog ugovora i sada su ti troškovi 40 tisuća kuna. Imate vozače s prekovremenim satima i dođe do iznosa koji je komuniciran. Što se tiče prekovremenih sati, preko 90 posto su ljudi iz operative koji se najviše generiraju u vrijeme ljeta – kazao je.

Između 230 operativaca, dodao je, ima ljudi koji žele raditi prekovremeno. Kada bi im anulirali prekovremene sate, trebalo bi se zaposliti još ljudi, rekao je.

- Insistiramo na tome da se šefovi drže 180 sati godišnje, ali drže li se uvijek toga, nisu. Nažalost, koji put se iskoči iz okvira, ali vrijeme će pokazati da ćemo očito morati posegnuti za zapošljavanje – kazao je i tako potvrdio da se nekada i prekrši Zakon o radu.

Martin Mladen Pauk iz Domovinskog pokreta samo je zbog ove točke dnevnog reda došao na sjednicu Gradskog vijeća. Oštro je krenuo Pauk na direktora Karoglana.

 

- Količina afera, sumnjivih nabava i još sumnjivih zapošljavanja kojima je izložena "Čistoća" u Vašem mandatu je dosad neviđena na razini grada Splita. Afere se na Vas lijepe kao perje na lopove umočene u katran u filmu ‘Sam u kući‘. Prema našim najnovijim saznanjima, prije samo dva dana inspekcija je zatvorila novonabavljene biostabilizatore iz zasad javnosti nepoznatih razloga. Ne očekujemo da ćete nam iskreno, točno i sažeto ispričati zašto je inspekcija zapečatila stabilizatore, ali očekujemo odgovor na pitanje zašto su krivotvorena izvješća o postotku razdvajanja otpada – kazao je Pauk i rekao da je Gradskom vijeću lažno iskazao da odvajamo i recikliramo 20 posto otpada, dok je službeni rezultat nadležne regulatorne agencije samo 13 posto.

- Znamo odakle je došla razlika i zašto ste umjesto stvarnih 13 posto lažno prikazali 20 posto, što je za otprilike 50 posto više od realne slike - zato što se krivotvorili unose i izvješća u sustav e-onto. E-onto je ‘Elektronički očevidnik o nastanku i tijeku otpada‘. Zbog lažnih  prijavljivanja količina u sustav od strane "Čistoće", stvorena je lažna slika o "uspješnom odvajanju i reciklaži". Međutim, nakon što su odrađeni izvidi i uspoređene zaprimljene količine kod uporabitelja biootpada (tvrtki koje zaprimaju i recikliraju otpad), taj vaš iznos vraćen je na samo 13 posto. Riječ je o blatantnom krivotvorenju izvješća, dovođenja u zabludu Gradskog vijeća, Nadzornog odbora, državnih organa i tijela Europske unije koja financiraju naše projekte i zahtijevaju podizanje postotka odvajanja – kazao je.

Osim svega navedenog, što smatra sasvim dovoljnim za direktnu i neodgodivu smjenu, rekao je da je konačno priznao i kršenje zakona prilikom angažmana "Dekre", tvrtke za zapošljavanje kojoj je isplatio skoro 490 tisuća kuna mimo zakona o javnoj nabavi i bez ikakvog natječaja.

- Postavlja se pitanje - zašto cijelo vrijeme šuti Nadzorni odbor Čistoće? Kakvi su to navodni "neutralni eksperti" odabrani na komičnom "javnom pozivu" Ivice Puljka koji šute kao ribe već sedam mjeseci otkad smo počeli otkrivati afere Ivice Karoglana i prijavljivati ga državnim institucijama? O tome je li gradonačelnik Puljak u Nadzorni odbor zbilja odabrao sposobne i poštene građane, ili poslušne pajdaše koji šute o aferama, neka sud donese javnost.

Svatko tko zatvara oči na kriminal nije ništa bolji od kriminalca samog, stoga pozivam na razum sve kolege vijećnike. Svakoga tko danas, nakon svih dokaza, podrži izvješće Ivice Karoglana smatrat ćemo sudionikom u stvaranju afera i zataškavanju istih. Danas uopće ne bismo trebali glasovati o Karoglanovom izvješću, nego o Karoglanovoj smjeni! - naglasio je Pauk.

- Ne znam znate li vi uopće što je biostabilizator? Htio sam dokazati Splićanima da može drugačije. To je uređaj koji rješava problem 20-01-08. Mi sakupljamo 20-01-08 u miješani komunalni otpad. Po zakonu to ne smijemo, gospodine Pauk. Ja sam osobno zamolio inspekciju da mi to zabrani, jer cijela Hrvatska radi problem s time. Zbog toga su problemi sa štetnim plinovima koji su na Karepovcu – doslovno tako je kazao Karoglan i nastavio.

- Radio je kod nas četiri tjedna, kako je raspisano u javnom pozivu.  Jedan ima kapacitet pet tona dnevno, a drugi 330 litara. Možete govoriti što hoćete, ali mi drugog načina nemamo. Karepovca za dvije i pol do tri godine više nema. Možete vi mene tući s više strana, to mene ne dira. Dakle, Karepovca za tri godine nema, a onda će cijena usluge biti 30 do 50 eura po korisniku – kazao je i naglasio da mu je cilj produžiti vijek trajanja Karepovca i dovesti tehnologije koje nisu zahtjevne da se dočeka Lećevica.

- Nismo imali nikakvih troškova osim struje i morat ćemo platiti nekakvu edukaciju – rekao je, referirajući se na biostabilizator.

Što se tiče "krivotvorenja" podataka za razvrstavanje otpada, rekao je da je u više gradova došlo do objave netočnih podataka i naveo da su se iz Ministarstva ispričali i uvažili primjedbu "Čistoće". Još jednom je naglasio da se Karepovcem nije dobro gospodarilo.

Kako je Karoglan dijelom pričao u šiframa, Martin Mladen Pauk je ponovio pitanje i tražio od njega da mu konkretno kaže što se prije dva dana dogodilo s biostabilizatorom. Je li ga inspekcija zapečatila i zašto?

- Odgovorio sam ja vama, ali očito niste pozorno slušali. Dakle, raspisana je javna objava za biostabilizator u travnju, nakon toga sam pokazali tehnologiju. Došle su tri ponude, od toga dvije isporučile strojeve, a jedna od njih nije imala tehničku mogućnost. Mi kao pokusni rad imamo pravo dovesti uređaj i nakon četiri tjedna smo se zahvalili. Sada se peru i idu iz našeg prostora. Radili su četiri tjedna, a mi smo dokazali da se 20-01-08 se može obrađivati i da se tako može pomoći Karepovcu da se smanje plinovi da bi ljudi mogli živjeti. To je jedini način obrade otpada, ja sam dokazao da je to moguće, a hoće li to netko prihvatiti to ćemo vidjeti. Inspekcija je bila i rekla da ne smrdi -  odgovorio je Karoglan.

Bilo je još pitanja, ali je u konačnici Karoglanovo izvješće nakon otprilike dvije i pol sata rasprave prošlo uz podršku Centrovih vijećnika, s tim da je Srđan Marinić bio suzdržan.

14:00

- Građanima nije bitno jeste li zaposlili radnike na neodređeno ili preko agencije. Bitno nam je da je grad čist. A nije. Grad je nikad prljaviji. Šporkica je ušla u sve pore grada. Trebalo bi dobro sve isfregati i politi šmrkom kao što se nekad prije vas radilo svaku večer. Vaše svako obraćanje javnosti je mini afera, ne znate ni kojim strojevima raspolažete. To što ste bili uspješni u Samoboru ne znači da ćete biti uspješni u Splitu – kazao je HGS-ov Igor Stanišić.

image

Igor Stanišić

Tom Dubravec/Cropix

Istaknuo je kako je Samobor četiri puta manji grad od Splita s obiteljskim kućama i radi se o skroz drugačijem načinu prikupljanja otpada nego što je to u velikim gradovima kao što je Split.

- A vi cijelo vrijeme nama docirate s visoka. To je kao da ja dođem u New York, u hotel Plazu i kažem im ja imam jedan apartman i superhost sam i sad ću vam pokazati kako se radi. Između Metkovića i Pelješkog mosta ima jedna turistička atrakcija - Smrden grad. Tako se zove jer su nakon borbe Mlečana i Turaka tijela ostala mjesecima nesahranjena, a lokalnim stanovnicima je to strašno zaudaralo i dali su takav naziv gradu. Žalosti me što ste vi i od našeg grada napravili Smrden grad – kazao je Igor Stanišić.

Međutim, Karoglan se ne slaže s njegovim mišljenjem.

13:30

Za raspravu o izvješću "Čistoće" se javio Davor Matijević, rekao je da mandat Karoglana obilježava niz kontroverzi.

- Od zapošljavanja radnika putem agencije bez provođenja javnog natječaja, štrajka radnika i sukoba uprave s istima, seksističkih ispada, do potpunog nesnalaženja i neznanja po pitanju opreme i strojeva kojima tvrtka raspolaže. Medijski stupci u proteklom razdoblju bili su prepuni članaka na ove teme.

Nadalje isto je vidljivo iz samih izvješća tako da se u protekloj godini utrošilo čak 435 tisuća kuna za troškove agencijskih radnika i još 46 tisuća kuna za proviziju agenciji. Ovdje prebacujete odgovornost na Grad. Jeste vi svjesni da vam nitko neće potpisati suglasnost za zapošljavanja kad nema gradske vlasti, ali vi manipulirate jer ste agenciju angažirali od srpnja, a Puljak je preuzeo vlast u srpnju. Vi ste i dalje angažirali agenciju sve do ožujka ove godine. Muljate direktore – poručio mu je.

image

Davor Matijević

Joško Šupić/Cropix

No ono što najviše iskače iz dostavljenih izvješća i što, smatra, svih najviše treba zabrinjavati je količina odloženog komunalnog otpada na Karepovcu koja s područja grada Splita ne da se nije smanjila u protekloj godini nego se čak i povećala sa 62.769.890 tona na 63.172.322 tone.

- Navedeni podaci zorno oslikavaju uspjeh ove uprave tvrtke koju ne može oprati ni medijska kampanja o uspjesima iste i bajke o 50 posto razdvojenog otpada do 2024. godine. Kako uopće komentirate da službeni podaci govore da smo na 13 posto odvajanja otpada, a vi tvrdite da smo na 21 posto? Nije bitno tko baca, bitno je tko broji, je l‘ tako?

I druga jako bitna stvar koja se može iščitati iz ovih izvješća je da se na zbrinjavanje biootpada od planiranih 2.100.000 kuna utrošilo 0 kuna. Postavljam pitanje upravi da li to znači da se biootpad ne predaje ovlaštenoj tvrtki na zbrinjavanje nego se odlaže na Karepovcu i da li naši građani uzaludno isti odvajaju, kao i da li se time prikazuje lažni podatak o odvojeno prikupljenom otpadu? Kada uz sve to uzmemo u obzir da su kratkoročne obveze i potraživanja porasla u proteklom razdoblju, da su se bolovanja radnika i prekovremeni sati rada dobrano povećali u odnosu na prethodnu godinu. Očigledno je da se s tvrtkom ne upravlja na odgovarajući način te radi navedenog ovo izvješće ne mogu prihvatiti – kazao je Matijević.

- Uvažavam mišljenje, ali se ni u jednoj situaciji ne slažem. Niti jedna tona nije došla bez ugovora, a svaka košta pet kuna i to sam naslijedio od bivših uprava. Samo u vrijeme kada je bila kriza i kad nismo imali zemlje, kupili smo jalovinu – kazao je Karoglan i dodao kako nije zapisao njegova pitanja.

Matijević mu je na to odgovorio kako očekuje barem dozu profesionalnosti i odgovornosti od Karoglana koji nije odgovorio na niti jedno pitanje koje mu je postavio SDP-ov vijećnik.

Za riječ se javila i Lidija Bekavac iz HGS-a koja je ujedno i predsjednica Odbora za financije i proračun koji nije prihvatio izvještaj "Čistoće".

- Obveze prema dobavljačima su rasle preko 200 posto, jesu li to otvorene obveze ili dospjele? Isto tako, postoji veliko povećanje potraživanja od kupaca. Istodobno, novac u banci je rastao za 12,6 posto. U planu za 2021. godinu je planirano 190 tisuća za zapošljavanje preko agencije, a troškovi su preko 250 posto prekoračili plan. Tako da ne možete kazati da vam je iznenada došlo – kazala je Lidija Bekavac iz HGS-a.

Navela je kako se, konkretno, na Visokoj puno rjeđe odvozi otpad, a na Splitu 3 se kasnije odvozi otpad. Isto tako, spomenula je da radnici "Čistoće" ne kupe otpad koji je izvan kante, pa je pitala zašto je tako.

Na pitanje je li obveza dospjela ili otvorena, Karoglan je odgovorio da su računi zatvoreni. No, ponovo nije konkretno odgovorio na pitanje.

- Što se tiče obveza prema dobavljačima, veliki udio u tome imaju polupodzemni kontejneri – kazao je, a što se tiče angažmana agencije, kaže da nisu planirali angažman u 2021. za 2022. godinu. Osim toga, dodao je da je Nadzorni odbor odobrio zapošljavanje preko agencije.

Srđan Marinić je rekao da se nekada čak kanta ne vidi od škovaca te da on često zove "Čistoću" zbog prenatrpanosti pa se zbog toga i sam osjeća kao škovacin.

13:00

Nakon pauze i primanja izaslanika iz Ukrajine, uslijedila je točka dnevnog reda koja b i mogla izazvati najviše rasprave. Riječ je o godišnjem izvještaju o poslovanju tvrtke "Čistoća" u 2022. godini.

Podsjetimo, izvješće nije usvojeno od strane Odbora za financije i proračun, ali je posebno zanimljivo da su prilikom glasanja za izvješće "Čistoće" suzdržani bili vijećnici Centra Maja Čović i Viktor Zelić. Iz toga je razvidno da rad Ivice Karoglana, direktora "Čistoće" ne žele podržati ni vijećnici gradonačelnika Ivice Puljka.

Ivica Budimir je u ime kluba vijećnika HDZ-a pitao nešto više o povećanju prihoda, kao i o negativnom trendu povećanja rashoda. Tri puta su povećani troškovi reprezentacije te je molio pojašnjenje, kao i za troškove službenih putovanja koji su povećani nekoliko puta.

Posebno je tražio obrazloženje za 481 tisuću kuna za posredovanje pri zapošljavanju agencijskih usluga. Što se tiče odvojenog prikupljanja otpada, pitao je kako stojimo sa sortirnicom i kompostiranom u ovom trenutku.

Između ostalog, zanimalo ga je što se događa s iskopnim materijalom te je bilo nekoliko puta plasirano u javnost da se nije svima naplaćivalo deponiranje. Pitao je jesu li točne tvrdnje da će besplatno preuzeti 100 tisuća kubnih metara iskopanog materijala s gradilišta Small Mall.

- Do povećanja prihoda je došlo od zbrinjavanja papira i metala, kao i od poskupljenja usluge "Čistoće" korisnicima. Međutim, troškovi su otišli u nebo. Najveća stavka u troškovima su radnici, a više od 55 posto ide na plaće - kazao je između ostalog direktor Ivica Karoglan, direktor "Čistoće".

Rekao je da nije bio na niti jednom inozemnom putovanju, ali je kolege slao na sajmove da se educiraju.

Što se tiče agencijskog zapošljavanja, kaže da je u 2022. bilo raspušteno Gradsko vijeće, a tada su tražili od povjerenice Mirne Veže da im se odobri zaposlenje novih ljudi.

- Nismo smjeli ugroziti čistoću grada, trebao sam u tom trenutku donijeti odluku da angažiramo agenciju i to bi napravio ponovo. U trenutku kada vam je 56 ljudi na bolovanju, nisam imao izlaza, a podršku Grada nisam imao. Zato smo odlučili ići prema agenciji, sezona je prošla, a da li je moglo biti bolje – moguće da je – između ostalog je kazao Karoglan.

Rekao je da ne zna kamo će s kontejnerima nakon što ih zamijene polupodzemni, kazao je da netko tko je to planirao nije dobro radio svoj posao.

- "Čistoća" prima zemljani materijal i naplaćujemo to pet kuna po toni. Ako nemamo zemlje, moramo kupiti jalovinu koja košta 36 kuna po toni. U 2022. Mirni Veži se pokazalo da ćemo ući u gubitke ako ne primamo zemlju po nula kuna, da preživimo ljeto. Nisam dobio podršku Grada. Mi smo prebrodili tu krizu na mjesec dana, iza toga smo počeli primati zemlju za pet kuna. Čistu zemlju koja se koristi kao pokrov. Što se tiče Small Malla, nemam o tome nikakvu informaciju i nemam upit. Dio možemo primiti, ali 100 tisuća kubika je poprilično veliki prostor, trećina onoga što možemo primiti – kazao je Karoglan.

Što se tiče agencije, Budimir mu je odgovorio da je mogao zapošljavati i bez dozvole Grada jer je imao plan zapošljavanja, a agencijske usluge je nastavio koristiti nakon povratka Puljka na vlast. Smatra i što se tiče materijala da nije plasirao točnu informaciju i da je zavaravanje sve ono što je Karoglan kazao.

Igor Skoko iz Centra se obratio direktoru Karoglanu i kazao kako nitko ne smatra da on krade novac jer to radi HDZ.

Jakša Balov je na to rekao da se cijelo vrijeme manipulira javnosti na temu "Čistoće".

- Skoko, zaslužio si keksić - kazao je Balov na Skokinu izjavu.

Svaki put kada spomene HDZ, napomenuo je da će uvijek reći gradonačelniku Puljku da Skoki uruči zasluženi keksić.

11:00

Zaključena su vijećnička pitanja. Glatko je prošlo ponovno imenovanje Grozdane Ribičić za ravnateljicu Gradske knjižnice Marka Marulića.

Krenula je rasprava o izglasavanju Stefane Došen za vršiteljicu dužnosti ravnatelja Multimedijalnog kulturnog centra, dok se ne izabere novi ravnatelj ili ravnateljica.

Pokrenula se rasprava u oporbi da se bolje obrazloži zašto gradonačelnik Puljak nije dao podršku Tamari Visković, koja je zbog toga povukla svoju kandidaturu.

- U Splitu umire kultura. Tamara Visković je bogatstvo splitske i nacionalne kulturne scene, a gradonačelnik je potpuno nezasluženo miče kako bi fotelju ravnatelja poklonio svom stranačkom kolegi. Nikad im dosta. Upliću se u rad svega što vrijedi u ovom gradu ili ima potencijal da vrijedi. Postavljaju svoje nekompetentne ljude u upravna vijeća, nadzorne odbore, uprave.

Najgore je to što gradonačelnik u javnosti slatkorječivo govori jedno, a iza kamera nešto sasvim drugo. Ovo je rekla Marijana Puljak u12. mjesec ljeta Gospodnjeg 2018. Ljubica Vrdoljak je tada rekla da je Visković bila itekako politički angažirana i da je to razlog za njenom smjenom. Danas je gradonačelnik preuzeo ulogu Ljubice Vrdoljak, a ja ću ipak morati preuzeti ulogu koju je imala njegova supruga koja je 2018. godine bila apsolutno u pravu jednako kao što sam danas i ja u pravu - kazao je Matijević.

Podsjetio je kako prije mjesec dana, kada se s HDZ-om izglasao novi mandat Danijeli Čukušić koja je također aktivna članica HDZ-a, politička angažiranost nije smetala dok danas smeta.

-  Ovo je još samo jedan dokaz neprincipijelnosti gradonačelnika i činjenice da je gradonačelnik kralj dvostrukih kriterija. Tamara Visković jest bogatstvo splitske i nacionalne kulturne scene, a vi ste se upravo svrstali u isti koš s HDZ-om i HGS-om kojima je to bogatstvo nepodobno i neprihvatljivo – rekao je Matijević.

Još na početku sjednice i tijekom ove točke obrazloženje je tražila i Lidija Bekavac, ali ga nije dobila. Na koncu se s većinom ruku u zraku izabrala vršiteljica dužnosti dok se ne ponovi postupak za izbor nove ravnateljice i ravnatelja.

10:30

Marijan Čelan, vijećnik HDZ-a je pitao o stanju neupisane djece u vrtiće i jaslice.

- Prvi put Grad Split nije objavio podatke o upisu. Kako vi niste, ja ću ono do čega sam došao - rekao je Čelan.

Potom je iznio da je od 1594 prijave u prvom krugu riješeno 792, te da je od 812 neupisane djece 508 ispunjavalo uvjete. Ustvrdio je da je upisano je 361 djece jasličara, znači 13 više nego što je predviđeno, ali da na kraju neće biti svi upisani.

Naveo je i kako Puljak krši pedagoški standard i da će umjesto pet metara kvadrata prostora po djetetu biti tri po planu gradonačelnika.

Gradonačelnik je elaborirao na široko i zamolio za strpljenje do rujna.

- Prvo su bili upisi u privatne i vjerske vrtiće, a zatim u gradske. Pojedini su se upisali u privatne vrtiće, pa potom u naše. Neki roditelji su prijavljivali i u tri privatna, pa su se i tako mjesta oslobađali. Na kraju smo objavili, ostalo je 36 neupisane vrtićke djece, ali će biti upisani. Zato nema razloga za senzacionalizam - rekao je Puljak.

Tvrdi da je i za jaslice pitanje još kompleksnije.

- Ima manjka mjesta, otvorili smo 11 novih jasličnih skupina. Naš osnovni cilj je upisati što više djece bez ugrožavanja standarda rada. Ako ima prostora da se može dodati još neko mjesto, mi ćemo osigurati trećeg odgajatelja - iznosio je.

Ponovio je da je procjena gradske administracije kako će svi koji ispunjavaju uvjete uspjeti osigurati mjesto u jaslicama.

Srđana Marinića je zanimalo kada će se urediti promet na Šetalištu Ivana Meštrovića te na plaži Kašjuni i Kaštelet, a odgovor dogradonačelnika Ivoševića pročitajte ovdje

image

Srđan Marinić

Saša Burić/Cropix

Jakša Balov iz HDZ-a je pitao gradonačelnika Ivicu Puljka na koliko je skupština tvrtke Luka d.d. bio pozvan i na koliko ih se odazvao ili ovlastio nekoga da se odazove na poziv.

Gradonačelnik je rekao da će odgovoriti pisanim putem.

10:20

Bez veće rasprave je usvojen dnevni red i najavljena je za idući tjedan tematska sjednica Gradskog vijeća.

Zaiskrilo je na samom početku vijećničkih pitanja nakon što je Ivica Budimir, vijećnik HDZ problematizirao uzurpiranu garažu u Papandopulovoj ulici. Komentirao je kako se problem može riješiti prije nego se garaža etažira, jer ako Grad nije vlasnik u cijelost, nisu ni oni koji su uzurpirali garažu.

- Nemate pojma o vlasništvu, nego samo govorite politikantski. Uopće nije vlasništvo Grada i ne možemo uklanjati tuđe vlasništvo – rekao je Damir Barbir, koji se uključio u temu.

- Je li vlasništvo ovoga što je zatvorio garažu rolo vratima. Nemojte vi meni govoriti da nemam pojma, nemate vi pojma o ničemu – odgovorio je Budimir.

Nakon što je Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća tražio da zaustave takvu raspravu, nisu ga poslušali.

Budimir je komentirao da kako je sada Barbir vijećnik Centra pa brani njihove boje.

- Gospodine Budimir, pa vi imate rješenje u svojim rukama. Upravo ste rekli da je netko radio građevinske preinake na zgradi mimo građevinske dozvole, a Andrija Mikulić riješi to u pet minuta. Angažirajte ga, idemo to riješiti – rekao je Bojan Ivošević.

image
Saša Burić/Cropix

- Pa ne rješavamo mi to kao vi – odgovorio mu je Budimir.

- Znamo po vašoj kući – rekao mu je Ivošević i time isprovocirao HDZ-ovca.

- A šta vi znate o mojoj kući? Znam ja o stanu vašeg oca isto tako – rekao je.

- Je li legalan? - dobacio je Ivošević.

- A šta je moja kuća? Ko je gradio? - pitao je Budimir.

Na to mu je Ivošević rekao kako nije bitno tko je gradio.

- Kako nije bitno? Jesam li ja nelegalni graditelj? Ja sam dobio nešto u nasljedstvo – rekao je Budimir.

image
Saša Burić/Cropix

- Ja bi je srušio na vašem mjestu – odgovorio je Ivošević.

Na to je Budimir nešto promrmljao u bradu dok je mikrofon bio isključen pa je dogradonačelnik reagirao:

- Psovka vijećnika Budimira, bespravno skućenog gospodina je neprimjerena za Gradsko vijeće - rekao je Ivošević.

Na to mu je HDZ-ov vijećnik kazao da ga provocira i da mu je dosta "vaših Megatroll gluposti”.

Pokušao ih je prekinuti predsjednik gradskog vijeća, ali je Budimir nastavio.

- Kakve veze ima moja obitelj s time? Gospodin gradonačelnik je davno rekao da ne uključujemo obitelj u ovo. Nije u redu – ražestio se Budimir.

- Tko vam je spomenuo člana obitelji? - pitao je Ivošević.

- Vi ste spomenuli. Kad nemate što naći, uhvatite se naših roditelja. Hoćete da ja provjeravam vaše kuće da vidimo tko je što bespravno radio? Kako vas nije sramota?! Vi ste jadan, nizak, nikakav, nula... Vi ste moralna nula! – rekao je Budimir.

- Morate se naučiti nositi s (ne)temama – odgovorio mu je Ivošević, a predsjednik Gradskog vijeća je konačno uspio zaustaviti prepirku.

- Budi-mir s tobom – u nekom trenutku se Barbir pokušao našaliti, ali nije upalilo.

09:45

Počela je sjednica Gradskog vijeća s drugačijim omjerom snaga. Premda je Damir Barbir ostao sjediti na istom mjestu, približio se strani stola na kojoj su smješteni vijećnici vladajuće opcije i tako potvrdio čvrstu većinu Centra u lokalnom parlamentu.

image

Barbir se približio vijećnicima Centra

G.R.

Na samom početku sjednice izmijenila se točka o imenovanju Tamare Visković za ravnateljicu Multimedijalnog kulturnog centra, u točku o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja MKC-a.

- Mislim da je obrazloženje za ovu točku trebao dati gradonačelnik jer je točka povučena radi njega - kazala je Lidija Bekavac iz HGS-a.

Tražila je dodatno pojašnjenje zašto je gradonačelnik odbio kandidaturu Tamare Visković, ali nije dobila odgovor.

Na to joj je Tomislav Prljević rekao da su razlozi politički i da vlast, očigledno, smatra da je to njihovo pravo, kao i da je njihovo pravo ne obrazložiti razloge.

RANIJE

Na sjednici splitski Gradskog vijeća koja počinje u 9 sati najviše će se raspravljati o godišnjim izvješćima o poslovanju gradskih trgovačkih društava i ustanova.

Zanimljivo je da je uoči same sjednice gradskog vijeća, Odbor za financije i proračun dao negativno mišljenje na većinu izvješća. Odbor je sastavljen sastavljen od svih stranaka iz lokalnog parlamenta, a usvojili su tek izvješće "Prometa" i "Lovrinca", dok im Javna ustanova Park-šuma Marjan uopće nije niti dostavila izvješće.

Što se tiče ostalih trgovačkih društava i ustanova, niti jedno izvješće nije usvojeno od strane Odbora za financije i proračun, ali je posebno zanimljivo da su prilikom glasanja za izvješće "Čistoće" suzdržani bili vijećnici Centra Maja Čović i Viktor Zelić. Iz toga je razvidno da rad Ivice Karoglana, direktora "Čistoće" ne žele podržati ni vijećnici gradonačelnika Ivice Puljka.

Nisu prošla ni izvješća za "Žnjan", "Splitsku obalu", "Parkove i nasade", "Split parking" i "Stano-upravu", "Vodovod i kanalizaciju", "DES" i Razvojnu agenciju Split "RaST".

O godišnjim izvješćima o poslovanju gradskih tvrtki danas će raspravljati gradski vijećnici, ali neprihvaćanje izvješća na spomenutom Odboru znakovita su poruka o određenom nepovjerenju upravama komunalnih tvrtki. Pogotovo "Čistoće".

Nema sumnje da će se odužiti rasprava o imenovanju vršitelja dužnosti u Multimedijalnom kulturnom centru, nakon što je Tamara Visković povukla svoju kandidaturu, jer ju na tom putu nije podržao Ivica Puljak, isključivo zato što je čelnica splitskog ogranka stranke Možemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:08