StoryEditorOCM
SplitSRCEM ZA MALE HEROJE

Splitski vatrogasci ‘zapalili‘ plamen humanosti; bolnici su predali dva važna uređaja za najmlađe pacijente koji im spašavaju živote! Donacije su se prikupljale diljem Hrvatske

Piše Ana Franić
3. studenog 2022. - 13:00

Javna vatrogasna postrojba Grada Splita, kao organizator akcije "Srcem za male heroje", u četvrtak je predala transportni ventilator Zavodu za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi pri Klinici za dječje bolesti splitskog KBC-a.

Uz njega, donirat će i amplitudni EEG-u koji samo što nije stigao u splitsku bolnicu. Riječ je o dva iznimno važna uređaja vrijednosti 390 tisuća kuna. 

Ovo je druga humanitarna akcija "Srcem za male heroje" koja je potekla od djelatnika JVP Grada Splita, a podržali su je vatrogasci diljem Hrvatske, te brojni drugi. 

- Drago mi je da smo došli do ovog trenutka kada uređaj možemo predati odjelu gdje je najpotrebniji.  Akcija je krenula na sv. Duju, a završila je nakon tri mjeseca.

Cilj je bio kupiti jedan uređaj, ali na kraju smo se odlučili na prikupljanje većih sredstava pa smo uspjeli kupiti i drugi. Ponosni da smo kao organizatori akcije da smo ovo doveli do kraja - kazao je Mario Mikas, zapovjednik JVP Grada Splita.  

image

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, dr. Veselin Škrabić, doc. Branka Polić i Mario Mikas


 

Saša Burić/Cropix

Pročelnica Zavoda za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi, doc. Branka Polić, u ime svih djelatnika zahvalila se na vrijednoj donaciji. 

- Ovaj respirator ne samo da služi za podržavanje životne funkcije disanja djeci kojoj disanje zataji, nego može ići u transport, bilo helikopterski, brodski ili u automobilu. Riječ je o iznimno važnom i sofisticiranom aparatu.

Drugi aparat je amplitudni EEG kojim zapravo pratimo moždanu funkciju teško bolesne djece, djece koja su životno ugrožena, dojenčadi, nedonoščadi, novorođenčadi i on nam jako pomažu u terapijske ali i prognostičke svrhe. Svi uključeni u ovu akciju pokazali veliko srce - objasnila je dr. Polić.  

Predstojnik Klinike za dječje bolesti, dr. Veselin Škrabić, kazao je da su sretni što je JVP Grada Splita sve što je zamislila i provela.

Riječi zahvale zbog donacije dva nova uređaja imao je i dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split koji je istaknuo da ovo nije prva donacija vatrogasaca. 

image


 

Saša Burić/Cropix

- Divno je kako oni koji služe cijelom društvu i svim građanima u nevolji i kompliciranim situacijama, ipak imaju vremena i energije organizirati ovakve donatorske akcije i na taj način pomagati onima kojima je to osobito potrebno, a to su djeca koja moraju biti liječena na Zavodu za intenzivno liječenje djece. 

Ovaj uređaj će vrijediti puno, a na ovaj način pokazujemo da KBC Split pripada ovom društvu. Mi našim sugrađanima dajemo najviše i najbolje što možemo i lijepo je da se na ovaj način uzvraća i da znamo da smo svi dio jedinstvene zajednice - rekao je ravnatelj Meštrović. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 02:18