StoryEditor
SplitNI PLAĆE NI MANČE

Splitski ugostitelji: Minusi nam se množe, nije lako. Vlada ne smije raditi razliku između onih koji su otpustili radnike i onih koji su ih zadržali 

29. ožujka 2020. - 13:04
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Udruženje ugostitelja Splita vjeruje kako Vlada nedovoljno poznaje djelatnosti ugostiteljstva i kako su im samim tim predložene mjere za ovu gospodarsku granu pune manjkavosti.

Stoga napominju kako ugostiteljstvo i turizam čine 20,6 posto BDP-a Hrvatske, od čega devet posto isključivo ugostiteljstvo.

- Unatoč tome, to nije sektor koji cijele godine radi jednakim intenzitetom i razdoblja visoke sezone ne mogu uprihoditi sredstva za tri faktora, bitna za cjelogodišnji opstanak: pokrivanje troškova, zalihe za buduća razdoblja, zarada (koja se, kroz investicije, vraća u poslovanje) - kaže nam Ivan Dželalija, predsjednik Udruženja ugostitelja Split.

Ugostiteljstvo je sektor, tvrdi Dželalija, koji opstaje isključivo na principu uzajamnog povjerenja poslodavca i radnika i benevolentnosti toga istoga gospodarstvenika da svojim privatnim sredstvima ili kreditima premosti razdoblja hladnog pogona.

- Konkretno iz perspektive likvidnosti i novčanog tijeka, od listopada tekuće godine krene razdoblje financijskih minusa koje traje sve do srpnja iduće godine. Da, do srpnja iduće godine, unatoč prihodima predsezone i posezone. Prihodi u velikoj većini traju do siječnja, a onda nanovo pristižu od ožujka. Mjesec do dva traju godišnji odmori, najčešće u najkraćem mjesecu godine. Naravno, ugostitelji koji rade 12 mjeseci imaju prihode cijele godine, ali njima su u tom reciprocitetu i rashodi uvećani pa i njihova situacija izgleda isto - veli Dželalija.

Sada, kada su im prihodi preko noći nestali, onaj financijski minus koji traje u ovom razdoblju godine, samo se još više množi. Obveze su ostale.

- Sve potpore za ugostiteljstvo moraju biti u obliku otpisa 3+3 mjeseca, najmanje, te moratorija na kreditne obveze za sljedećih 15 mjeseci, a kako bismo uopće dobili šansu započeti iz početka. Naravno, iz minusa. U tome trebaju doprinijeti i banke, jednako prihvatljivim uvjetima za reprograme i nove plasmane koje će, uistinu, utjecati na zadržavanje postojećih radnih mjesta, likvidnost poslovanja i spasa ovog sektora.

Pri tome se nipošto ne smije raditi razlika među ugostiteljima koji su otpustili radnike i onih koji to nisu napravili jer svi se bore najbolje što mogu i nikome nije u interesu izgubiti djelatnike - kazuje nam Dželalija.

U ovom trenutku za ugostiteljstvo, tvrdi, kvalitetne mjere za očuvanje radnih mjesta ne postoje, a o plasmanima za likvidnost komercijalnih banaka još nema ni riječi.

- Ukratko, dok se ekonomisti na vladajućim pozicijama, umjesto trenutnim, egzaktnim brojkama, koriste kondicionalom i jezičnim zavrzlamama u moru birokratskih zamki, u prezentu se država urušava jače nego iti jedna kuća.

Ne gromoglasno u oblaku prašine, nego nečujno i opasno, onako kako to čini najpodmuklija maligna bolest. A kada nalazi pokažu sliku stvarnog stanja, neće više biti tkiva na koje bi mogli primijeniti zdrave ekonomske alate i brze reakcije sposobne države. Molimo vas, ovaj put poslušajte realni sektor. Mi znamo gdje boli - poručuje Ivan Dželalija, predsjednik Udruženja ugostitelja Split. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. ožujak 2021 17:43