StoryEditorOCM
Splitdico, bravo!

Splitski učenici Kongoance su učinili ‘našom dicom‘! Ovi srednjoškolci su čudo, pomažu vršnjacima, evo cijele priče

Piše SPLIT SD
17. ožujka 2023. - 20:24
Ovo su naša djeca čije školovanje financiraju učenici Komercijalno-trgovačke škole u SplituDigitalni Portal Kontaš

Naši mladi su čudo! Još jedan dokaz koji potkrjepljuje takvu tvrdnju su učenici splitske Komercijalno-trgovačke škole koji su pokrenuli hvalevrijedan projekt "Bonne journée, mon ami!", a glavni cilj mu je omogućiti djeci u Demokratskoj Republici Kongo elementarno ljudsko pravo – pravo na obrazovanje.

- U suradnji s fra Richardom Kakuleom Mahambom odlučili smo školovati minimalno 15 djece koji žive na rubu siromaštva. Riječ je o djeci koja su se, kako je fra Richard jednom prilikom tužno naglasio, našla u ratnom području, u mnogobrojnim siromašnim obiteljima ili su siročad. Naš dragi saveznik odradio je ogroman dio posla: obilazio je okolna mjesta svoga djelovanja i izabrao one najugroženije, slao nam fotografije i videozapise iz Konga stalno ponavljajući da ne smije preočito fotografirati ‘našu djecu‘ jer, kad bi ostala djeca znala da su im ljudi iz Hrvatske pružili pomoć tj. školarinu u iznosu od 90 do 120 američkih dolara, sva bi djeca htjela postati ‘naša‘ - na uvodu je objasnio učenik Mateo Vojković, koji je na digitalnom školskom listu Komercijalno-trgovačke škole (KonTaŠ?) objavio članak o samom projektu. 

image

Plakat projekta

Digitalni Portal Kontaš

Proteklih mjesec dana "KonTaŠ" tim novinara proveo je u pripremi projekta.

- Nije bilo odmora! Zasukali smo rukave i pripremili cijelu logistiku. Zadatak nam je bio predstaviti projekt u našoj Komercijalno-trgovačkoj školi Split: od učenika, roditelja do djelatnika škole. Za ovu fazu projekta pripremili smo izložbu u atriju škole. Izrađen je plakat s QR kodovima koji direktno vode na intervju s fra Richardom na našem portalu kontash.com, na videozapis (ne)prilika iz Konga, na highlights intervjua i na motivacijski video objavljen na društvenim mrežama (instagram profilima: kontas.split i cimaj_cisdz). Razvili smo i postavili fotografije djece. Naša ilustratorica Magdalena Šimundić nacrtala je i nekoliko prigodnih crteža - objavljeno je na stranici škole.

image

Atrij škole (KonTaŠ?)

Digitalni Portal Kontaš

Projekt se predstavio i na Nastavničkom vijeću kako bi se i nastavnici škole pripremili za fazu prikupljanja učeničkih donacija. S profesorima mentorima Sanjom Balić, Marijom Istenić i Tonijem Jerkovićem pripremili su razrednicima fascikle sa svom potrebnom dokumentacijom: plakatom s kodovima, pozivnim pismom voditeljice projekta, uputama za provođenje projekta po razredima, obrascem za prikupljanje donacija, fotografijom djeteta koje taj razred školuju i njegovim podatcima.

- Voditeljica projekta, prof. Ivana Čota pozvala je sve kolegice i kolege da osjete bilo djece koja su u potrebi naglasivši da ovim projektom ne pomažemo samo djeci Konga, nego i našim učenicima. Odgajamo ih da pruže ruku prijatelju u nevolji, da donacijom od svoga džeparca ‘otrgnu od svojih usta‘, ali najviše da budu zahvalni na svemu što im je darovano. Ovim projektom svaki će učenik naše škola upoznati novo Ja i voljet će ga kad vidi osmijeh djeteta koje je zahvaljujući njemu naučilo čitati i pisati - poručio je učenik Mateo Vojković te dodao:

"Ovo su naša djeca u školskoj godini 2022./2023. Ovo su novi ‘učenici‘ Komercijalno-trgovačke škole. Upoznajte ih!"

image

Ovo su naša djeca čije školovanje financiraju učenici Komercijalno-trgovačke škole u Splitu

Digitalni Portal Kontaš

Prenosimo vam popis imena djece kojima je splitska mladost osigurala školovanje.

Ghislaine Kasoki Kyavu (22.5.2014.), Osnovna škola Vwandanze, 1. razred

Freddy Mumbere Maliro (19.1.2011.), Osnovna škola Vwandanze, 3. razred

Charline Katungu Kivonderya (3.3.2007.), Školski dopunski centar Kimbulu, 2. razred

Immaculée Kavugho Matina (8.9.2007.), Osnovna škola Vusamba, 6. razred

Confiance Kahambu Matina (23.8.2010.), Osnovna škola Vusamba, 4. razred

Yves Kakule Kabuyaya (21.5.2012.), Osnovna škola Masemi, 4. razred

Jacques Kasereka Kabuyaya (3.5.2010.), Osnovna škola Masemi, 2. razred

Marlike Kavira Kabuyaya (22.7.2007.), Osnovna škola Vitimba, 6. razred

Charles Katembo Kyavu (9.3.2007.), Srednja škola Vwandanze, 1. razred

Gloriose Kavugho Sivayirwa (6.4.2007.), Srednja škola Vwandanze, 1. razred

Narcise Kasoki Matina (18.10.2002.), Srednja škola Malende, 3. razred

Daniel Katembo Mwenge (24.2.2003.), Srednja škola Malende, 1. razred

Justin Kambale Maliro (25.11.2004.), Srednja škola Ufahamu, 1. razred

Eugénie Kavira Maliro (18.3.2007.), Srednja škola Ufahamu, 1. razred

Dark Kahindo Maliro (12.12.2012.), Osnovna škola Butembo, 1. razred

"Sad kad smo ovaj projekt predstavili i vama, budite i vi dio ove plemenite priče. Nadamo se da ćete i vi krenuti našim stopama! Vjerujte, isplati se!", poručio je učenik Mateo Vojković u ime svojih kolega.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2023 20:24