StoryEditorOCM
SplitHITNA MJERA

Splitski sud prekida okupaciju ‘Galije‘: ‘Zaštitari moraju van, oslobodite pizzeriju‘; Tko ne posluša bit će kažnjen

31. ožujka 2023. - 15:10

Na Općinskom sudu u Splitu je donesena privremena mjera kojom je naređeno Lovri Celio-Cega da napusti prostor pizzerije “Galija” u Tončićevoj ulici u Splitu i omogući njeno normalno poslovanje. Splitski sud je naveo u svojoj odluci kako je privremena mjera nužna kako bi se spriječilo nasilje i nastanak nenadoknadive štete koja prijeti ugostiteljskom obrtu u vlasništvu obitelji Darija Marijana.

Navedenom mjerom će se nakon 17 dana omogućiti radnicima popularne pizzerije da se vrate na svoja radna mjesta, koje su im od polovice ožujka zauzeli zaštitari “Klemm Securityja”, angažirani od strane Lovre Celio-Cega. Nakon toga je, kako bi spriječio iznošenje inventara i unošenje građevinskog materijala, kojim se planiralo pregraditi objekt, voditelj pizzerije Darijo Marijan angažirao zaštitare tvrtke “Villa In Finitus, koji su se smjestili na položaje ispred i oko “Galije”.

Drama u Splitu: kako je moguće da zaštitari upadnu u restoran i radnicima ne daju ući, a policija ne želi reagirati?

Paralelno je zatražio od splitskog suda hitnu privremenu mjeru zbog činjenice da mu je onemogućeno obavljanje legalne ugostiteljske djelatnosti i ulazak u prostor kojeg je vlasnik njegova supruga. Naime, pizzerija se nalazi na 122 metara četvornih na dvije čestice zemljišta i zgrade od koji je jedna u vlasništvu Željane Marijan, a druga u vlasništvu Lovre Celio-Cega i Republika Hrvatska.

image

Vanjske kamere snimile su upad u ‘Galiju‘ u ranim jutarnjim satima

Privatni album/Screenshot

Prema ugovoru o zakupu Darijo Marijan je plaćao 600 eura mjesečno Lovri Celio Cega za njegovih 15 kvadrata, ali kada je zatražio viši iznos došlo je do opisane situacije. Općinski sud u Splitu je nakon uvida u argumente s obje strane odlučio da je Lovre Celio-Cega postupio protivno Ugovoru o zakupu jer se on odnosi samo na 15 metara četvornih, a na ovaj način je potpuno onemogućeno poslovanje “Galije”.

Stoga je sud naredio da Lovre Celio-Cega omogući “Galiji” obavljanje registrirane ugostiteljske djelatnosti tako da mu preda ključeve brave ulaznih vrata poslovnog prostora, koju je nakon upada instalirao na ta vrata. Nadalje mu je sud  zabranio sprečavanje obavljanja registrirane ugostiteljske djelatnosti u “Galiji” bilo oduzimanjem, bilo uznemiravanjem, posjeda poslovnog prostora obitelji Marijan za vrijeme trajanja privremene mjere.

‘Slobodna‘ u posjedu snimki nadzornih kamera iz ‘Galije‘: pogledajte akciju preuzimanja popularne pizzerije u Splitu

Ako postupi suprotno, Lovri Celio-Cega, prijeti novčana kazna zbog nepoštivanja privremene mjere. Zabranjeno mu je i poduzima radnje pregrađivanja i preuređivanje pizzerije, također pod prijetnjom novčane kazne.

Sud je ovlastio predstavnike “Galije” da uz asistenciju i pomoć bravara promjene bravu na istočnim ulaznim vratima i uđu u posjed kuhinje konobe-pizzerije, kako bi spriječili sanitarnu ugrozu uklanjanjem hrane i ostalih kvarljivih namirnica iz kuhinje, te se osigurao popis zatečenih stvari, inventara i opreme.

image

Vlasnik pizzerie ‘Galija‘ Darijo Marijan s13 djelatnika koji su dugi niz godina poslovali na toj lokaciji te su preko noći izbačeni sa svojih radnih mjesta

Paun Paunović/Cropix

Privremena mjera vrijedi do okončanja sudskog postupka zbog smetanja posjeda, koji je obitelj Marija pokrenula također na Općinskom sudu u Splitu. Kada je podnijet zahtjev za privremenom mjerom u njemu je odgovorna osoba “Galije” d.o.o. opisala kako je 15. ožujka ove  godine oko 8,30 sati ujutro Lovre Celio-Cega silom i na prepad i bez odobrenja i znanja Darija Marijana ušao u taj objekt.

Ušao je kroz dio u društvenom vlasništvu – kuhinju i time je ušao u kompletan ugostiteljski objekt, a ne samo onaj dio koji je predmet Ugovora o zakupu sklopljen između stranaka. Promijenio je brave na obima ulaznim vratima toga objekta i zabranio ovlaštenim osobama ugostiteljskog obrta “Galija” ulaz u prostor koristeći zaštitarsku službu.

Nastavlja se ‘opsada‘ pizzerije Galija u centru Splita, radnici i dalje ne mogu u objekt, padaju teške optužbe

Osim toga je iščupao žice video nadzora, te kamere pokrio aluminijskom folijom, navedeno je u zahtjevu. Istog tog dana je unio u prostor dvije palete pregradnog materijala cigle Ytong s namjerom nedopuštenog pregrađivanja tog prostora i izvršavanja građevinskih radova i intervencija unutar samog prostora.

Tim ponašanjem je ugostiteljskom obrtu  nastala šteta i svakodnevno nastaje nenadoknadiva šteta tako da ne može poslovati te su radi toga prisiljeni otpustiti sve zaposlenike. Nadalje je bilo navedeno u zahtjevu da se u prostoru pizzerije nalazi inventar, utržak i pokretnine velike vrijednosti.

image

Zaštitar koji priječi ulaz u prostor pizzerije 

Paun Paunović/Cropix

Takvo postupanje ima za posljedicu funkcionalnu namjenu preinake prostora i zatvaranja poslovanja predlagatelja osiguranja, smatrale su ovlaštene osobe “Galije”. Sud je nakon zaprimanja njihovog zahtjeva zatražio od Lovre Celio-Cega da se očituje na te navode te je on iznio svoju stranu.

Drama u splitskoj pizzeriji ‘Galija‘: Upali su nam, ne daju da nitko uđe, radnici su na cesti, a policija ne reagira!

Pozvao se na Ugovor o zakupu kojim je dao u zakup svoj dio poslovnog prostora u prizemlju “Galije” u površini od 15 metara četvornih za koje se Darijo Marijan obvezao plaćati zakupninu u iznosu od 600 eura. Po isteku tog Ugovora u srpnju 2021. godine Darijo Marijan nije predao taj prostor, iako ga je na to pozvao pisanim putem, naveo je Lovro Celio-Cega.

Nakon toga je sukladno odredbama ugovora pokrenuo ovrhu i poduzeo radnju ulaska u posjed poslovnog prostora 15. ožujka, kazao je Lovro Celio-Cega. Upozorio je sud i da “Galija” nema valjane pravne osnove za korištenje njegovog dijela prostora te da nema valjan Ugovor o zakupu niti s RH, koja je također suvlasnik i suposjednik jednog dijela tog prostora.

Nakon svega je kao jedan od argumenata istaknuo da “Galija” posljednjih godina ostvaruje gubitke u svom poslovanju. Općinski sud u Splitu je prihvatio argumente “Galije” i odbacio argumente protivne strane.

Odluka je nepravomoćna te je već sada izgledno da će se Lovro Celio-Cega žaliti na nju te će o tome odlučivati viši Županijski sud. Bez obzira na daljnji razvoj, u odluci o donošenju privremene mjere navedeno je kako mora ispuniti sve što mu je u njoj naloženo dan nakon što je zaprimi u pisanom obliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 06:09