StoryEditorOCM
Splitemsa split

Splitski studenti Medicine rasturaju na svim poljima. Organiziraju brojne radionice i akcije, a traže i nove članove

Piše Snježana Šetka
13. rujna 2023. - 09:01

Studiraju medicinu, putuju po seminarima, sudjeluju u humanitarnim akcijama, surađuju s kolegama izvan Hrvatske, a imaju i kontakte s političkim institucijama, među kojima je Hrvatski sabor i Europski parlament. To su oni i još puno više od toga što možete vidjeti na njihovu webu i instagramu.

- Studentska organizacija pod imenom "Europska medicinska studentska asocijacija Split" (EMSA) u nešto više od godinu dana postojanja bilježi zaista velike rezultate iza sebe s obzirom da je riječ o Udruzi volonterskog i humanitarnog karaktera, ali ujedno EMSA je postala platforma za studente koji su pokretači pozitivnih promjena u našem društvu – ističe predsjednik udruge EMSA Ivan Bućan.

Radom Povjerenstva za Statut i pravne akte pod palicom tajnika Udruge Bože Bradarića, ali i potpredsjednika za vanjske poslove Tonija Elezovića koji je zadužen za kompletnu organizaciju grupnih razmjena studenata kao i svih ostalih naših predsjednica/ka, potpredsjednica/ka i dragog nam članstva koji djeluju u okviru radnih tijela: Povjerenstvo za projekte i inovacije, Povjerenstvo za humanitaran rad, Povjerenstvo za ljudska prava i zaštitu zdravlja, Povjerenstvo za financije, naša Udruga se ponosi što svi zajedno upravo radimo i ostvarujemo zapažene rezultate na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, a s time smo upoznali i županijsku i državnu vlast kada je naša delegacija posjetila Hrvatski sabor i zaista preko devet sati razgovarala sa zastupnicama i zastupnicima - opisuje Bućan.

Kao potpredsjednike Udruge spominjemo i kolege Antu Dražića, zaduženog za unutarnje poslove i Marija Čubru, zaduženog za financije. Skupština se sastoji od mješovitog sastava i studentica i studenata kako bi svi jednako i ravnopravno sudjelovali u svim aktivnostima - objašnjava njihov predsjednik. I nastavlja priču o aktivnostima udruge.

image

Vodstvo udruge u Saboru RH

UDRUGA EMSA SPLIT

- Od uspjeha koje smo ostvarili, pobrojat ćemo sljedeće:

Potpuno smo isfinancirali odlazak i boravak četvero studenata na 7. slovensko-hrvatski kongres ultrazvuka u Laško.

- Potpuno smo isfinancirali odlazak i boravak 15 studenata u grupnoj razmjeni "Twinning Project Lisabon" za Lisabon na 7 dana gdje su naši članovi bez troškova participirali u kulturnom i znanstveno-medicinskom programu, a ujedno i ugostili 15 portugalskih studenta na isti način u istom vremenskom trajanju.

- Potpuno smo isfinancirali odlazak deset studenata u grupnoj razmjeni "Twinning Project Egypt" za Egipat (gradovi: Ismailia, Alexandria, Portside i Cairo) na 10 dana gdje su naši članovi s minimalnom participacijom u troškovima sudjelovali u kulturnom i znanstveno-medicinskom programu, a ujedno i ugostili deset egipatskih studenta na isti način u istom vremenskom trajanju što je kratko u prilogu pokazala Nova TV prije nekoliko dana.

- Potpuno smo isfinancirali odlazak i boravak deset studenata za MedRi Kongres koji se održavao u suradnji s Texax Tech University u Rijeci i Lovranu.

- Održali smo dobrovoljno darivanje krvi u suradnji s Udrugom veterana 4. gardijske brigade u Splitu.

- Održali smo humanitarnu akciju u dvije faze za Lavu Petrušić te prikupili preko 4.500 kuna donacija od studentica i studenata.

- Održali smo humanitarian pub kviz u suradnji s bolnicom iz Ukrajine za kupnju audiometra.

- Održali smo virtualni međunarodni projekt u dvije faze s našom sestrinskom organizacijom iz Ankare

- Sudjelujemo na dvjema međunarodnim simpozijima studenata medicine iz čitave Europe.

- Dio smo europske mreže "EMSA Europe" koja je pridruženi član Svjetske zdravstvene organizacije, surađujemo s Europskim parlamentom i Europskom komisijom.

- Redovito održavamo konferencije s našim sestrinskim organizacijama iz Torina, Varšave, Turske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

- Izvrsno surađujemo s Medicinskim fakultetom u Splitu i Sveučilištem u Splitu, kao i pripadajućim studentskim zborovima koji su naša stalna potpora u radu.

- Posjetili smo sve gradske i županijske institucije, a to zaključili jednodnevnim posjetom Hrvatskom saboru gdje smo preko devet sati razgovarali sa zastupnicima o različitim problemima s kojima se suočavaju i studenti i mladi ljudi po završetku studija.

- Redovito na mjesečnoj bazi održavamo sastanke i sjednice svih radnih tijela Udruge u kojima je aktivno naše brojno članstvo s desetak različitih fakulteta u Splitu koji volonterskim radom pomažu djelovanju naše Udruge na svim razinama, a naš je rad strogo formaliziran i ozbiljan i sve objavljujemo putem službene web stranice: www.emsasplit.org ili Instagram profila emsa.split

EMSA Split kao ugledna studentska udruga posvećena medicinskom obrazovanju, otvara vrata mladim ljudima iz Splita i šire kako bi ih potaknula na aktivno sudjelovanje u društvu i pridruživanje njihovim redovima. Ova inspirirajuća inicijativa ima za cilj potaknuti mlade na pozitivan angažman i izgradnju bolje budućnosti zajedno.

image

Twinning projekt u Lisabonu

UDRUGA EMSA SPLIT

Predsjednik EMSA-e Split Ivan Bućan ističe: "Mladi su srž naše budućnosti, a njihova energija i strast imaju nevjerojatan potencijal za donošenje promjena. EMSA Split poziva sve mlade ljude da se pridruže našoj organizaciji, gdje mogu sudjelovati u različitim projektima, edukaciji i volonterskim aktivnostima."

EMSA Split nudi raznovrsne prilike za angažman, uključujući sudjelovanje u humanitarnim akcijama, organizaciju događanja i seminara te sudjelovanje u globalnim inicijativama. Kroz te aktivnosti, mladi će moći razvijati svoje vještine, stvarati prijateljstva te doprinositi zajednici.

Osim toga, EMSA Split želi osigurati da svi mladi imaju pristup informacijama i resursima koji će im pomoći u osobnom i profesionalnom razvoju. Udruga će organizirati edukativne programe i radionice kako bi mladi mogli stjecati korisna znanja i vještine.

Pridružite se EMSA-i Split i budite dio pokreta koji ima snagu da mijenja svijet. Ovo je poziv na akciju za sve mlade ljude koji žele biti inspiracija i ostaviti pozitivan trag u svojoj zajednici.

Zajedno gradimo bolju budućnost! - poručuju čelnici ove udruge.

image

Upravni odbor na MedRi konferenciji

UDRUGA EMSA SPLIT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:01