StoryEditor
SplitDobar odaziv

Splitski studenti jutros su se cijepili u Spaladium areni, otkrivaju nam razloge zbog kojih su došli po svoju dozu: ‘Sada smo mirni, ne moramo razbijati glavu...‘

Piše Tihana Marović
22. svibnja 2021. - 12:38

Tko god je mislio da će studenti prespavati subotnje jutro, pa samim tim preskočiti i masovno cijepljenje u Spaladium areni, grdno se prevario. Vrata velike dvorane otvorena su točno u osam, a do osam i trideset cijepljeno je već stotinjak studenata!

Do deset i trideset, kada je naša reporterska ekipa obišla mjesto cijepljenja, cjepivo je dobilo nešto manje od petsto studenata. Odaziv je, zaključujemo, zaista dobar.

Sve se odvijalo pod budnim okom stručnog liječničkog tima, a zadovoljna je bila i dr. Željka Karin s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Većih komplikacija nije bilo, svjedočili smo tek jednoj nesvjestici momka koji je na trenutak ostao bez zraka, što je unijelo poneki zabrinuti pogled friško cijepljenih studenata dok su čekali da prođe petnaest minuta od primanja cjepiva kako bi se mogli konačno uputiti svojim kućama.

image
Joško Ponoš/Cropix

Odgovor na pitanje čime su se cijepili svi su znali. Neki su Pfizer baš priželjkivali, a nekima je bilo svejedno.

- Željela sam Pfizer, mislim da je to dobro cjepivo. Cijepila sam se da konačno mogu raditi s pacijentima bez grižnje savjesti - pojasnila nam je Nika Boca Borović, studentica Dentalne medicine.

- Ma sada smo mirni, ne moramo razbijati glavu hoćemo li moći ići na neka događanja, izlaske. Iduća doza je za tri tjedna - kazao nam je Mario Jaramaz, student Pomorskog fakulteta, pokazujući potvrdu o cijepljenju.

Na stolicama do njih, relativno bezbrižno su istek svojih petnaest minuta nakon cijepljenja, čekala tri simpatična studenta Pomorskog fakulteta Stipe Bačić, Dalibor Pirja i Nikola Dražić. Stipe i Nikola su studenti treće, a Dalibor druge godine.

- Nije bilo strašno. Ne boli, a naravno da sam dobro promislio prije cijepljenja. Odlučio sam se odazvati i pojednostavniti si život - kaže nam Stipe.

image
Joško Ponoš/Cropix

- Nadam se samo da neću imati nuspojava jer poslijepodne radim, za ostalo se ne brinem - dodaje Dalibor. Zanimalo nas je kako im je prošla ovo studentska godina obilježena koronom i osjećaju li se tjeskobno zbog ograničenja.

- Nastava nam se trenutno odvija hibridno, ali zaista nam je poprilično bez veze to što smo bili prisiljeni biti on-line. Što se izlazaka tiče, naravno da nam nedostaje, dolazi ljeto, bilo bi lijepo moći normalno ići u noćni izlazak. Vidjet ćemo što će donijeti idući mjeseci, meni je bilo važno da se cijepim zbog sezone, planiram raditi - priča Nikola.

Nastavljamo ćakulati sa studentima, a pažnju su nam privukle dvije mlade dame, obje u kratkim hlačama, preplanulog tema. Poljakinja Natalia i Slovakinja Klara studentice su Erasmus programa. Natalia studira na Pomorskom fakultetu, a Klara Kineziološkom.

- Split je divan. Ovdje su mjere puno opuštenije i puno je manje zaraženih. Ostajem do kraja lipnja i zaista sam zadovoljna što sam uopće uspjela doći. Postojala je bojazan da se moj dolazak u Hrvatsku otkaže, srećom to se nije dogodilo - ispričala nam je Natalia. Sretna je što se cijepila, to bi joj, kaže, moglo olakšati povratak kući kada za to dođe vrijeme.

Ni Klara se nije premišljala.

- Odlučila sam se cijepiti čim bude moguće i dobro je da je ovo organizirano. Inače, Split je sjajan grad i zaista mi je drago što imam priliku i ovdje studirati. Profesori su poprilično ljubazni i susretljivi i to je zaista ugodno iznenađenje. Unatoč koroni, dolazak na Splitsko sveučilište bio je sjajan potez! - zaključuje.

image
Na fotografiji: Zeljka Karin ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske zupanije i Dragan Ljutic rektor Sveucilista u Splitu
Joško Ponoš/Cropix

Studentima je potporu došao dati i rektor prof. dr. Dragan Ljutić, ujedno i liječnik specijalist nefrolog.

- Moramo vjerovati u medicinu i znanost. Iznimno je važno da studenti osiguraju sebi i na ovaj način preduvjete da se mogu vratiti normalnom životu. Jasno je da im nedostaju kontakti, zajedništvo, druženje - poručio je rektor Ljutić.

Cijepljenje iz dva razloga

Dobar dio studenata potvrdio nam je kako su se cijepili iz dva razloga. Prvi je jer žele imati normalan život, a drugi jer si žele osigurati hrvatske Covid-putovnice koje bi se početkom lipnja trebale pojavit u obliku QR coda. Covid status moći će se provjeriti preko aplikacije na mobitelu, a zeleno svjetlo će dobiti svi koji su dvaput cijepljeni, ili su u zadnjih šest mjeseci preboljeli koronu, odnosno imaju negativan test ne stariji od 48 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 10:40