StoryEditorOCM
Splitobljetnica prvog svjetskog rata

Splitski studenti: Ideja o jugoslavenstvu završila je jednako tragično kao i Jugoslavija

Piše PSD.
3. prosinca 2014. - 23:11
Uloga Prvog svjetskog rata za Hrvatsku je bila ključna. Njegovim završetkom i raspadom Austro-Ugarske Monarhije realizirala se ideja jugoslavizma stvaranjem Države Slovenaca, Hrvata i Srba, a potom i Kraljevine SHS, no povijest je pokazala kako se prvotna ideja o jedinstvu južnih Slavena izjalovila – zaključak je to prvog dijela ciklusa predavanja o Prvom svjetskom ratu u organizaciji splitske Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ održanog u srijedu navečer u Sveučilišnoj knjižnici.

Trosatnim predavanjem o događajima koji su prethodili takozvanom Velikom ratu mladi povjesničari uključili su se u obilježavanje stote obljetnice njegova početka.

- Cilj nam je popularizirati povijest i učiniti je zanimljivom mladima pa smo osmislili niz događaja kojima nastojimo približiti taj prvi veliki svjetski sukob koji je obilježio 20. stoljeće – kazao je potpredsjednik udruge Mate Božić.

Ideja ilirizma ili jedinstva južnoslavenskih naroda na našim je područjima bila prisutna još od 15. stoljeća, a uoči i tijekom Prvog svjetskog rata u Hrvatskoj se nametnula kao zaštita od njemačkih s jedne, te talijanskih i velikosrpskih pretenzija s druge strane. Jedan od središta jugoslavenske ideje bio je upravo Split. Uz Splićanina Antu Trumbića, zalaganjem za nju posebno se istaknuo Dubrovčanin Frano Supilo.

- Supilova ideja bila je federativna južnoslavenska zajednica s ravnopravnim narodima koja bi jamčila samostalnost i suverenost Hrvatske. To je bio uvjet od kojeg nije odustajao. Cijeli svoj život posvetio je realizaciji tog cilja. Međutim, jednako kao što je on prije kraja rata tragično preminuo, tako je i jugoslavenska država naposljetku doživjela sličnu sudbinu – istaknuo je Josip Bodrožić-Selak, jedan od predavača.

Smatra kako je Supilo bio politički vidovnjak jer je predvidio da se politički sporovi između Hrvata i Srba moraju riješiti pravodobno i prema principu ravnopravnosti svih ljudi i naroda.

- Da je njegova politička misao zaživjela, možda do oružanog sukoba 90-ih godina prošlog stoljeća ne bi ni došlo – zaključio je Bodrožić-Selak.

Drugi dio ciklusa predavanja o Velikom ratu održat će se danas na Filozofskom fakultetu, s naglaskom na događanja tijekom samog rata i ulogu Dalmatinaca u njemu.

T. Vukušić
Foto: Ilustracija CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 16:30