StoryEditor
Splitpritisak iz oporbe

Splitski SDP traži ostavku gradonačelnika Andre Krstulovića Opare: Dozvolio je drastično pogoršanje situacije na Marjanu

21. veljače 2019. - 17:25
Goran Kotur

U prostorijama GO SDP-a Split u četvrtak je, ususret tematskoj sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za petak, održana konferencija za novinare na temu "Sprječavanje širenja i suzbijanje mediteranskog potkornjaka u Park-šumi Marjan".

Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split i Danijel Kukoč, predsjednik Savjeta SDP-a Split za zaštitu okoliša i prirode podsjetili su na kronologiju problema "potkornjak" koja prema njihovim riječima seže od studenog 2017. godine, a na konferenciji su između ostalog zatražili i ostavku gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

- 17. studenog 2017. godine Milan Pernek, predstojnik Zavoda za zaštitu šuma i lovno gospodarenje Hrvatskog šumarskog instituta otkrio je da je borove na Marjanu napao mediteranski potkornjak, a 2. veljače 2018. godine izrađen je akcijski plan za suzbijanje nametnika. Dakle, prije godinu dana i prema akcijskom planu su se znale obveze i zaduženja kako Javne ustanove za upravljanje park-šume Marjan tako i Grada Splita - rekao je Danijel Kukoč koji je dodao kako se ni danas točno ne zna što i na koji način raditi i da se poduzimaju hitne mjere koje nemaju ni plana ni vizije.

- Sve se radi stihijski, bez plana i vizije, struka se ne poštuje, a u konkretnom slučaju rezultat svega je da je Marjan u 2020. godini brdo prošlosti - bez budućnosti - kazao je Kukoč koji je najavio i to da će vijećnici SDP-a na sjednici GV-a predložiti određene zaključke nakon izlaganja stručnih mišljenja.

Jedan od njihovih zaključaka je to da se ide u smjeru poštivanja struke, a drugi je inzistiranje ukidanja građevinskih zona i trajne zabrane gradnje na Marjanu.

- Imamo nažalost vrlo dugo razdoblje u kojem se konkretno ništa nije napravilo. Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan ima zadatak štiti i čuvati Marjan, ali to ima i Grad Split i prvi čovjek gradonačelnik Andro Krstulović Opara kao čelna osoba izvršnog tijela osnivača JU za upravljanje Park-šumom. Međutim, nije je čuvao. U kriznoj situaciji nije postojala odgovorajuća komunikacija, a ni odgovarajuće aktivnosti između najvažnijih aktera gradonačelnika Krstulovića Opare i ravnatelja javne ustanove Damira Grubšića. Prema informacijama kojima raspolažemo, gradonačelnik nije čak ni odgovorio na zamolbu za sastanak ravnatelja JU na temu suzbijanja mediteranskog potkornjaka od 6. kolovoza 2018. godine već je ravnatelj zamolbu morao ponoviti požurnicom od 3. rujna iste godine - riječi su predsjednika GO SDP-a Split Gorana Kotura koji traži Oparinu ostavku.

- Gradonačelnik zbog toga što nije proaktivno djelovao već je dozvolio drastično pogoršanje situacije mora podnijeti ostavku. Bitno je, možda i još važnije, da se svi akteri ove priče maksimalno ozbiljno posvete rješavanju problema. Da se u javnom interesu, u skladu sa zakonom i pravilima struke obave sve potrebne aktivnosti - naglasio je Kotur.

Šetnja za otvoreni i tolerantni Split

Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split i Dragan Markovina, predsjednik Nove ljevice rekli su:

- Pozivamo sve građane, uključujući i gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, predsjednika Gradskog vijeća Igora Stanišića, gradske vijećnike i predstavnike svih stranaka i udruga u subotu u 11 sati na Šetnju za otvoreni i tolerantni Split koja počinje ispred ulaza u Dioklecijanove podrume. Pokažimo na simboličan način da je Split hrvatski i mediteranski grad koji prihvaća različitost, u kojem se naši građani i gosti osjećaju sigurni i dobrodošlim bez obzira na štetno i pogrešno ponašanje pojedinaca.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 06:41