StoryEditor
SplitTONĆI STIPIĆ

Splitski SDP: Sada je jasno da županijska i državna vlast skrivaju izvješća o događajima u Domu u Vukovarskoj

Piše PSD
16. svibnja 2020. - 12:40
Tonći Stipić, predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP-a, SplitSaša Burić/Hanza Media

Dr. sc. Tonći Stipić, član Gradskog odbora i predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP-a, Split oglasio se priopćenjem kojem prenosimo u cijelosti:

- Prije mjesec dana tražili smo otkrivanje pune istine o događanjima o Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu. U međuvremenu su dijelove inspekcijskog izvješća javnosti predstavili ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković. Ali, do danas izvješća nisu javno objavljena, tri tjedna od kad su dovršena.

Prošlo je pet tjedana od spoznaje o pojavi bolesti COVID-19 u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu, umrlo je 18 štićenika, a Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Splitsko-dalmatinska županija nisu objavili inspekcijska izvješća.

Štoviše, izvješća odbijaju dostaviti medijima i županijskim vijećnicima. Iako su se kao objašnjenje za neobjavljivanje navodili izvidi policije i Državnog odvjetništva, sasvim je jasno da taj izgovor ne drži vodu. To je bilo jasno i prije. Uostalom, dijelovi izvješća usmeno su se predstavili na konferenciji za medije.

Sada je potvrđeno da županijska i državna vlast skrivaju izvješća i da nemaju nikakvog razloga, osim političkog, za takvo nepostupanje.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu potvrdilo je da izvješća ni u kom slučaju ne mogu negativno utjecati na izvide povodom događaja u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu. Dakle, HDZ-ova vertikala na državnoj i županijskoj razini usred epidemije narušava povjerenje u sustav kako bi zaštitila stranačkog kolegu.

Još smo jednom imali priliku vidjeti da se HDZ-ova vertikala ne razlikuje, bez obzira na razinu na kojoj funkcionira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 01:40