StoryEditor
Splitizbori se bliže

Splitski SDP napada vladajuće: Montažne objekte na Žnjanu ste plaćali 23.625 kune po kvadratu, a Tehnix ih sada u Petrinji nudi za 4.166 kune!

26. siječnja 2021. - 14:16

Splitski je SDP, možemo slobodno reći, pokrenuo predizbornu bitku priopćenjima. Nema dana kada nam ne ukažu na neki od gradskih problema i ponude svoje rješenje. Ovoga puta su upozorili na cijenu modula koji, kako tvrde, na Žnjanu koštaju četiri puta više nego u Petrinji.

- HDZ se nakon još jednog neuspješnog privremenog rješenja, ovog puta na Žnjanu, još i hvali svojim navodnim postignućima gdje je gradska vlast netransparentno utukla ozbiljne novce. Dok čitamo o navodnim uspjesima tzv. HDZ-ove vertikale, u horizontali vidimo samo prašnjavu pustopoljinu koje je trebala trajati jedno ljeto. Privremeno rješenje je stvarno bilo najavljeno samo za ljetnu sezonu 2018. godine, a nakon toga je gradonačelnik Andro Krstulović Opara "privremenost" malo produljio i najavio završetak uređenja žnjanskog platoa do kraja 2020. godine.

Sad u HDZ-u pak tvrdi da se nisu vodili time da projekt Žnjan riješe do kraja tekućeg mandata. Jedino objašnjenje može biti da HDZ-ova vlast u Splitu funkcionira po principu "piši privremeno, pamti trajno" – veli se u priopćenju, kojeg potpisuje Davor Matijević, tajnik SDP-a Split.

Za Žnjansko "privremeno" rješenje, koje je uključilo i uređenje parking površina, infrastrukturnih instalacija i pozicije tipskih modula potrošilo se preko 15 milijuna kuna. Trideset montažnih objekata na Žnjanu je plaćeno 8,5 milijuna kuna, što bi značilo kako je cijena svakog objekta 283 tisuće kuna.

- Svaki montažni objekt na Žnjanu je plaćen 23.625 kuna po metru kvadratnom. Garancija za ove montažne objekte je pet godina. Usporedbe radi hrvatska tvrtka Tehnix napravi montažni objekt za četveročlane obitelji pogođene potresom u Petrinji i Sisku za 75 tisuća kuna odnosno 4.166 kuna po metru kvadratnom i to po metodi "ključ u ruke“. Garancija na ove montažne objekte je 50 godina – naglašava Matijević.

image
Jakov Prkić/Cropix

Podsjeća i kako je gradska tvrtka DMC omogućila rad kafićima na Žnjanu bez minimalnih tehničkih uvjeta što su sami bili dužni osigurati. Kafići su otvoreni prvog dana srpnja dok su minimalne tehničke uvjete dobili tek 10. kolovoza 2018. godine. Spominju i kako su se radovi na Žnjanu odvijali bez građevinske dozvole te je sve svedeno pod radove održavanja. I to pomorskog dobra koje nije u nadležnosti lokalne već regionalne samouprave.

- Pitanje za gospodu iz HDZ-a je: jesu li svi radovi rađeni u skladu s tada važećom prostorno planskom dokumentacijom? Jesu li imali građevinsku dozvolu za ceste, struju, vodu i kanalizaciju? Ili su bez dozvola po skicama iz idejnog rješenja gradili nešto što bi trebale biti prometnice te tome dodali neke pitare (koji su im očito "fetiš"). Navodno je sve rađeno sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima, ali je svima jasno da po tom Pravilniku nisu mogli obavljati navedene zahvate – pitaju SDP-ovci vladajuće.

- Realizacija uređenja Žnjana je obećana za 2020. godinu. Nažalost taj rok nije ispunjen, ali puno veći problem je to što su sve dosadašnje aktivnosti bile krajnje netransparentne te je upitno koliko su bile i zakonite. I kad na sve to dodate i preskupo plaćeni koncert na Žnjanu omiljenog gradonačelnikovog benda u iznosu od 3,5 milijuna kuna dobijete jednu promašenu investiciju te preskupo plaćenu prašnjavu pustopoljinu koja će zahvaljujući HDZ-u i ostati prašnjava pustopoljina još dugi niz godina – veli Matijević.

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 00:33