StoryEditor
Splitpress konferencija

Splitski SDP: Nacrt nacionalne razvojne strategije do 2030. ignorira Split. Tražimo tematsku sjednicu Gradskog vijeća kako bismo ‘pritisnuli‘ Vladu

Piše Hina
20. studenog 2020. - 17:48
Goran Kotur: Premijer Plenković Split svrstava u 'treću ligu' na razini HrvatskeDuje Klarić/ Cropix

Vodstvo splitskoga SDP-a ocijenilo je u petak da Vladin Nacrt nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske ignorira Split te je zatražilo tematsku sjednicu Gradskog vijeća kako bi se izveo pritisak na Vladu.

"Tražimo tematsku sjednicu Gradskog vijeća o ignoriranju Splita u Plenkovićevu Nacrtu nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine kako bismo u javnom savjetovanju izvršili pritisak na Vladu i spriječili pokušaj da se Split i dalje gura u zapećak na razini Hrvatske", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik splitskoga SDP-a Goran Kotur.

Po njegovim riječima, ako predsjednik splitskoga Gradskog vijeća odmah ne sazove sjednicu, SDP će "krenuti u prikupljanje potpisa s ciljem da kao predstavničko tijelo građana Splita zauzme odlučan stav i obrani budućnost Splita".

"HDZ-ova Vlada u Nacrtu strategije navodi da će se raditi na jačanju luka Rijeka, Ploče, Zadar i drugih manjih luka te na njihovu povezivanju željeznicom i cestama, a Split preskače. To znači da premijer Plenković Split svrstava u 'treću ligu' na razini Hrvatske" rekao je Goran Kotur.

Po njegovu mišljenju, Vlada takvim pristupom jasno poručuje da Split i Splitsko-dalmatinska županija nemaju ozbiljnu gospodarsku budućnost. Istaknuo je kako bi Vlada trebala poticati "modernizaciju željezničke infrastrukture za putnički i pogotovo teretni promet kao preduvjet za novi razvojni iskorak Splita i odmak od monokulture turizma".

Član splitskoga Gradskog odbora SDP-a Danijel Kukoč je istaknuo kako se ne smije dopustiti da se Split marginalizira u Nacionalnoj razvojnoj strategiji, koja je temeljni dokument za povlačenje novca iz fondova EU-a.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. studeni 2020 21:27