StoryEditorOCM
Splitnema organiziranih dežurstava

Splitski roditelji ogorčeni: Djecu vikendom ne možemo odvesti ni liječniku ni zubaru!?

Piše PSD.
18. kolovoza 2015. - 09:45
Nakon završetka školske godine djecu sam odvela u zubara na pregled kako bih sprječila ikakvu šansu da nam zubobolja pokvari godišnji odmor.

Opće je poznata stvar da je do zubara preko ljeta vrlo teško doći jer uzmu godišnji, a ne nađu zamjenu. Svakako, zubar ih je pregledao, zaključio da je sve u redu i mi odosmo...

Ali, subota navečer, mali plače, boli ga zub. Ništa, idemo na Mertojak, u dežurnu ambulantu. Malo morgen! Dolazimo do Zubne ambulante, a tamo mrak i jedva naziremo natpis na vratima gdje piše da Hitna zubna služba radi samo nedjeljom i praznikom od 8 do 15 sati.

Divota! A subotom, a nedjeljom popodne, a noću?

A trgovine rade non-stop


Kazuje nam to Splićanka (podaci poznati redakciji) koja je morala čekati ponedjeljak da bi u privatnoj ordinaciji ugovorila pregled i riješila problem pokvarenog mliječnog zubića, koji je na prvi pogled izgledao sasvim zdravo. Slično je iskustvo doživjela i potpisnica ovih redaka, koja se također s bolesnim djetetom prošle nedjelje neobavljena posla vratila iz Hitne zubne službe županijskog Doma zdravlja.

Pred vrata zatvorene ambulatne bila je i žena iz Muća, natečenog zuba, koja je, također, naivna, mislila da valjda postoji u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji jedan jedini dežurni tim za hitne slučajeve...

Ukratko, jedna zdravstvena usluga koju ljudi uzimaju zdravo za gotovo (pa sada imamo trgovine koje rade cijelu noć, pa valjda imamo i jednog jedinog dežurnog zubara na pola milijuna stanovnika i još par stotina tisuća furešta!) praktički je nedostupna cijeli vikend, osim nedjeljom ujutro od 8 do 15 sati.

Na žalost, isto radno vrijeme vrijedi i za ambulantu opće medicine, zbog čega Splićani, po dobrom starom običaju, vikendima, ako ih što zaboli, čekaju večer i idu na Hitnu pomoć... Velike primjedbe su na organizaciju vikend-dežurstava i pedijatrijskih timova.

Ni Google ne pomaže

– Danas jednim klikom miša bez problema doznaš šta god poželiš, ali di ćeš odvest dite kad ga šta zaboli preko vikenda, e to nigdi ne piše – komentira nam otac mališana koji je uzaludno od svemogućeg Googlea tražio informaciju o pedijatrijskim dežurstvima tijekom vikenda.

A ona se može naći, provjereno, na vratima ambulatne na Mertojaku. A tamo piše da dežurni pedijatar subotom radi od 15 do 21 sat (nigdje ne piše kamo s djetetom u subotu ujutro!).

Što se tiče radnog vremena tijekom nedjelje, praznika i blagdana, ono je od 8 do 21 sat. I ni minutu duže:

“Naše radno vrijeme završava u 21 sat! Nakon toga, djecu prima pedijatrijski tim na Firulama! Djeca samo do sedam godina.”

Da se čovjek smrzne od pustih uskličnika...


DIANA BARBARIĆ

Dr. Petric: Liječnici dežuraju na dobrovoljnoj bazi

Zašto u Splitu, po uzoru na Zagreb i Rijeku, nema dežurnih liječničkih timova, upitali smo dr. Dragomira Petrica, ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

– Stomatolozi i liječnici opće medicine redovno, u svojim ambulantama, rade pet dana u tjednu i svaku drugu subotu do 13 sati. Na svakoj ambulanti mora biti napisano tko radi onu drugu subotu kada oni ne rade. Napišu li oni takve obavijesti za pacijente, ja ne znam. Ako nekoga zub zaboli u subotu poslijepodne, on u stomatologa može doći u nedjelju ujutro u ambulantu Mertojak, gdje stomatolog dežura od 8 do 15 sati. Ako nekog našeg sugrađanina ili sugrađanku zub zaboli u nedjelju poslijepodne, mora čekati ponedjeljak jutro. Svi ovi liječnici još uvijek dežuraju na dobrovoljnoj bazi i rad stomatologa, pedijatara i liječnika opće medicine na punktovima posebnih dežurstava plaća Županija – kazuje dr. Petric.

Međutim, naši se sugrađani žale kako se ni na internetskim stranicama Doma zdravlja ne mogu pronaći termini rada dežurnih ambulanti.

– Ti se podaci mogu vidjeti na stranicama "Slobodne Dalmacije" ili na samim vratima ambulanti mora biti izvješena obavijest kako i kada tko dežura. Internetske stranice Doma uređujemo ja i moj pomoćnik. Nažalost, nemamo kompjutoraša koji bi to održavao, budući da nitko za sada nije htio doći raditi na plaću koju smo nudili. No, od jeseni ćemo nastojati naći rješenje za ovaj problem – kazuje dr. Petric.

Dakle, pedijatri dežuraju na Mertojaku subotom poslijepodne i nedjeljom cijeli dan, dok opća i stomatolozi na Mertojaku dežuraju samo nedjeljom ujutro.

Zato uzmite mali kalendar u ruke i dobro "odredite" kada će vas zaboljeti zub...

Ivica MARKOVIĆ


Zagreb i Rijeka mogu, a Split - ne!

Premda bi zdravstvena usluga trebala svima u državi biti jednako dostupna, jasno je da to nije slučaj. Tako je građanima Zagreba tijekom cijelog vikenda i svaku noć, i to na nekoliko lokacija (naravno, i s na internetu objavljenim radnim vremenom!) otvorena stomatološka služba. Dakako, organizirana su i pedijatrijska i dežurstva opće medicine tijekom dana, a kako bi doznali kada i gdje, pacijenti ne moraju dolaziti pred vrata ambulanti svojih liječnika, nego je, gle čuda, dovoljno da odu na internet...

I sad, reći će neki, lako je Zagrebu organizirati ta dežurstva, oni su metropola, imaju novca. Međutim, ista stvar je i u Rijeci, s kojom se Split lakše može mjeriti po budžetu i broju stanovnika. Na žalost, ne i po dostupnosti liječnika Doma zdravlja.

Tako nam Rozmari Tusić, pomoćnica ravnatelja Doma zdravlja Primorsko- goranske županije, kaže kako ta ustanova ima organizirana dežurstva, i to opće, odnosno obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece subotom, nedjeljom i blagdanom od 8 do 20 sati, dok se dežurstvo dentalne medicine provodi radnim danom od 20 do 24 sati te subotom, nedjeljom i blagdanom od 8 do 24 sata.

Liječnici i medicinske sestre plaćeni su za rad u dežurnoj službi prema kolektivnom ugovoru, a rad dežurne službe financiraju HZZO i lokalna samouprava.

Dnevno im kroz dežurstvo u općoj medicini prođe oko 80 pacijenata, u ordinaciji predškolske zdravstvene zaštite bude oko 50 djece, dok u dentalnoj zaštiti bude oko 20 pacijenata.U ljetnim mjesecima po dežurstvu bude 25 posto više pacijenata.

Dakle, ipak se može.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2023 22:23