StoryEditorOCM
Splitkontra stožera

Na Pjaci se okupilo nešto manje Splićana nego prijašnjih dana, prosvjednici su razvili hrvatsku zastavu i održali minutu šutnje za sve žrtve Covida, opet ostavljaju lumine

Piše PSD
12. studenog 2021. - 20:04

Građani koji se protive uvođenju obveznih COVID potvrda i večeras su se okupili na Narodnom trgu kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. Cijeloga tjedna pred Starom gradskom vijećnicom izmjenjuju se govornici koji jasno daju do znanja da se ne slažu s mjerama Stožera. 

NOVO

- Izdani smo! Izdali su nas naša Vlada, liječnici, mediji i Crkva..., započeo je pvi govornik. 

- Izvukli su novac za takozvano spasonosno cjepivo koje nikada nećemo ni potrošiti. Zašto nisu izvukli novac za bolesnu djecu? Zašto su nam plaće tako male?, nastavio je, a okupljena masa je povikivala "Plenkoviću, odlazi!". 

- Mediji su pokazali kome zapravo služe. Pitanje je samo dokada će to tako biti. Izađite na ulice, ako ne zbog sebe onda zbog svoje djece, zaključio je nakon čega se ispred Vijećnice pojavila Tina Perić koja je okupljene pozvala da se opuste. 

- Opustite se, nemojte gledati u jednu točku. Fali nam toga, fali nam opuštanja, rekla je. 

image
Psd

- Razumijem da ste u grču, ja sam isto bila. Ovo traje već dvije godine i trajat će tko zna koliko. Imam i ja svoje borbe, jedno od moje djece je u osnovnoj školi. Tijekom ove pandemije, da ne kažem plandemije, on je počeo imati napadaje. Bili smo dva puta na hitnom prijemu zbog toga, rekli su mi da je to svakodnevna pojava i da se sve češće događa. Tražila sam izuzeće za svoje dijete, smeta mu maska za disanje. Mlada psihijatrica i ja smo imale žustru debatu, ona je iza pleksiglasa branila svoju struku, a ja sam branila dostojanstvo. Rekla je da je razgovara s liječnikom iznad sebe i da je rekao da je dobro da dijete nosi masku jer kod psiholoških napadaja pomaže disanje u škartoc. Mene je strah kao i vas. Najizglednija situacija je da u ponedjeljak ne pošaljemo djecu u školu. Razumijem da se bojite, ja sam isto tako čovjek do krvi i mesa, ispričala je. 

Pozvala je splitsku liječnicu da se popne pred okupljene i kaže nekoliko riječi, a ona je poručila kako se nitko ne treba ljutiti na liječnike jer su oni ionako pretrpani papirologijom pa ne mogu svima pomoći. 

Govoriti je tada počela Ivana Rožić, kćer muškarca koji je preminuo prije šest mjeseci. 

- Moj otac je prisiljno cijepljen kako bi se mogao liječiti i nedugo nakon toga je preminuo. Iako su HZJZ i ministarstvo znali da je on bio prisiljen cijepiti se, nismo dobili očitovanje. Ni od doktora koji ga je prisilio na cijepljenje. Pogledajte emisiiju u kojom sam gostovala s obitelji i vidjet ćete snimku u kojoj on kaže da mu neće dati terapiju dok se ne cijepi. Pozivam sve odgovorne da se očituju ako imaju imalo hrabrosti. Moj tata je bio branitelj koji je mladost ostavio za Hrvatsku, preminuo je zbog liječnika. On se borio za mene i sve vas, a ja ću se zajedno s vama boriti za njega. Klinika za infektologiju na čelu s dokorom Ivićem je lažirala otpusna pisma moga oca. Prisilili smo ih da naknadno mijenjaju otkazna pisma, onda znate koliko lažu, rekla je djevojka koja je onda prosvjednike zamolila za minutu šutnje za sve žrtve. 

Nakon nje, obratila se i njezina majka. 

- Neka cijepljenje stvarno bude izbor, poručila je. 

Sljedeći je bio mladić Filip Slipčević 

- Upoznao sam ovu predivnu obitelj i ne želi da se dogodi ijedan ovakav slučaj. Molim vas, ne gubite nadu i ne klonite duhom jer oni duha nemaju, rekao je. 

Mikrofon se opet pronašao u rukama organizatorice Perić koja je rekla kako među njima i cijepljenih koji se ne slažu s uvođenjem potvrda. 

image
Psd

- Dobrodošli, cijepljeni. Mi smo u ovome zajedno. Tužna vijest da mene sutra nema tu, nećemo se vidjeti, ali vi svi dođite. Ovo je naša Pjaca i naš grad. Radosna vijest je ta da ću ja u nedjelju u 18 sati na Rivi čekati trajekt. Koliko će vas to učiniti sa mnom?, završila je. 

image
Psd

RANIJE

Nešto prije 20 sata kada je najavljen prosvjed na Pjaci se polako okupljaju ljudi, među njima vidimo i neka poznata lica koja su bila prisutna i na ranijim prosvjedima. 

Na zgradi Stare gradske vijećnice postavljena je velika hrvatska zastava. Iako su prije nekoliko dana imali problema s ozvučenjem, to više nije slučaj pa sada cijelom Pjacom odzvanja 'Nima Splita do Splita'. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 06:26