StoryEditorOCM
SplitNEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Splitski ‘Promet‘ tužio odvjetnika koji ih je opustošio ovrhama za neosnovano bogaćenje i izgubio! Cifra je boli glava

Piše Tanja Gattin
27. ožujka 2023. - 20:49

Odvjetničko društvo "Lubina i Čutura" te poznati odvjetnik Željko Lubina kao vlasnik devet zglobnih autobusa marke MAN, u tri su godine, od srpnja 2017. do srpnja 2020. godine ovršili račun tvrtke "Promet" za 3.406.500 kuna, odnosno 452.120 eura, i tako naplatili sudske penale. Podaci o navedenom iznosu proizlaze iz tužbe te gradske tvrtke.

Gradski prijevoznik taj novac želi dobiti natrag pa je u studenom 2021. godine na Trgovačkom sudu tužio Odvjetničko društvo "Lubina i Čutura" te odvjetnika Lubinu zbog stjecanja bez osnove. Ipak, prošlog tjedna "Promet" je nepravomoćno izgubio tu parnicu. Zbog toga gradska tvrtka tuženicima treba platiti čak 42.640 eura sudskih i odvjetničkih troškova.

image

Željko Lubina

Vojko Bašić/Cropix

Naime, Stalna sudska služba u Imotskom je 2016. godine "Prometu" odredila plaćanje sudskih penala u iznosu 2250 kuna za svaki dan sve dok gradski prijevoznik ne ispuni obvezu iz presude Trgovačkog suda iz 2014. godine u dijelu da devet autobusa proizvedenih 1989. godine, s točno određenim brojevima šasije, preda odvjetniku Lubini u tehnički ispravnom i voznom stanju.

No, presudu u dijelu predaje ispravnih autobusa nije bilo moguće provesti zbog starosti tih vozila. "Promet" je u tužbi zbog stjecanja bez osnove iz studenog 2021. godine naveo kako je zbog nemogućnosti provedbe presude Općinski sud u Splitu 2021. godine pravomoćno obustavio naplatu sudskih penala i ukinuo sve provedene ovršne radnje.

image
Mario Todorić/Ilustracija/Cropix

Tako s jedne strane "Promet" smatra da su se odvjetnik Lubina i njegovo odvjetničko društvo neosnovano obogatili za iznos od 452.120 eura koje su mu "skinuli" s računa.

S druge strane, u prosincu 2021. godine Željko Lubina i Odvjetničko društvo "Lubina i Čutura" u odgovorima na tužbu navode da su plaćanja izvršena po presudi koja nije ukinuta, koja dalje proizvodi pravne učinke i da je to pravna osnova za plaćanje.

Trgovački sud obrazložio je presudu od 23. ožujka 2023. godine kojom odbija tužbu "Prometa" kao neosnovanu:

- Ovrha određena rješenjem o ovrsi radi prisilne naplate sudskih penala nije obustavljena, niti su rješenja ukinuta. Dakle, ista proizvode pravne učinke i valjana su pravna osnova radi naplate tražbine.

image
Mario Todorić/Ilustracija/Cropix

Budući da u predmetnoj pravnoj stvari egzistiraju rješenja o ovrsi radi naplate sudskih penala, sud nalazi da nema mjesta zahtjevu tužitelja za povrat, odnosno da nema mjesta primjeni instituta stjecanja bez osnove – navodi se u obrazloženju presude.

Nastavak je to priče koja je krenula 1993. godine. Tadašnji Nadzorni odbor "Prometa" odlučio je, naime, da nakon isteka ugovora o najmu devet zglobnih autobusa marke MAN neće otkupiti za 500 njemačkih maraka svaki, već da će ih nastaviti koristiti, a da za to slovenskoj tvrtki "A-Cosmos" ne plaća najam. Poslije je odvjetnik Lubina preuzeo vlasništvo nad autobusima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 19:36