StoryEditorOCM
Splitdi je tu logika?

Splitski 'Promet' najveći je gubitaš u državi, ali plaće radnika su - iznadprosječne

28. rujna 2016. - 13:14
promet_napad2-220915.JPG

Poduzetnici u gradskom i prigradskom kopnenom prijevozu putnika su tijekom 2015. godine smanjili prihode i povećali rashode, a rezultat toga je neto gubitak od 40 milijuna kuna.

Pokazali su to svježi financijski rezultati poslovanji poduzetnika iu te branše koje je predstavila Financijska agencija (Fina). Tom djelatnosti se u Hrvatskoj bavi 553 poduzetnika, a među njima je najveći gubitaš splitski "Promet"!

- Najveći neto gubitak iskazalo je 15 poduzetnika u djelatnosti gradskog i prigradskog kopnenog prijevoza putnika i to u iznosu od 45,4 milijuna kuna. U tom rezredu djelatnosti najveći gubitak razdoblja iskazao je poduzetnik Promet d.o.o. iz Splita, u iznosu od 36,7 milijuna kuna. Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u navedenom društvu iznosila je 5.946 kuna, a na razini razreda djelatnosti 5.730 kuna- stoji u izvješću Fine.

Istovremeno, zagrebački je Croatia Bus na prvom mjestu po ostvarenoj dobiti razdoblja, s ostvarenih 9,7 milijuna kuna neto dobiti.

Zanimljivi su i gotovo nevjerojatni podaci o plaćama taksista u Hrvatskoj. Prema podacima kojima Fina raspolaže, u Hrvatskoj djeluje 161 poduzetnik čija je pretežita djelatnost taksi služba i ima ukupno 754 zaposleni. Njihova obračunana prosječna mjesečna neto plaća iznosi, pazite sad ovo, 2.767 kuna.

Usprkos tim mizernim plaćama, ovi su poduzetnici u 2015. ostvarili 128, 7 milijuna kuna prihoda i dobit u iznosu većem od 4,8 milijuna kuna.

Sve u svemu, poput znanstvene fantastike nam zvuči podatak da radnik gubitaša Prometa prosječno zarađuje skoro duplo veću plaću od taksista... Tako barem službeni Finini podaci kažu...
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 11:28