StoryEditorOCM
SplitDANI SREDNJIH ŠKOLA

Splitski osmaši se zgužvali oko kazališta: ‘Jel‘ teško upast?‘, ‘Kakvi su profesori‘, ‘Kolika je plaća?‘...

Piše Sandra Barčot
13. svibnja 2023. - 15:49

Veseli subotnji šušur vladao je na Trgu Gaja Bulata, na platou ispred splitskog Hrvatskog narodnog kazalište, kojeg su okupirali učenici, nastavnici, profesori, roditelji...

Budući je Splitsko-dalmatinska županija opet bila domaćin "Dana srednjih škola SDŽ", a sve kako bi osnovnoškolarce, preciznije "osmaše", informirala koje sve smjerove srednjoškolski obrazovni sustav nudi u našoj regiji.

I odmah možemo reći – puno toga je u ponudi, jer su na štandovima čak 35 škola prezentirale svoja usmjerenja, uz Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatsku gospodarsku komoru, Hrvatsku obrtničku komoru, te Carnet zadužen za provedbu e-upisa.

A nije baš lako odlučiti kako izabrati buduće zanimanje, donijeti jednu od važnijih odluka a tek ti je 14 godina u životnom kalendaru. Stoga su svi pozdravili ovu manifestaciju u organizaciji Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport SDŽ, kojoj je jedini cilj biti podrška školarcima u njihovim dvojbama - što dalje, u kojem smjeru ići!

- Sve smo štandove obišle, i nismo ni sada baš sigurne što ćemo upisati – u zbor nag govore osmašice iz Osnovne škole Strožanac Anita Zukić, Dea Čapeta, Nina Mendeš, Lucija Pavić, Paula Perišić i Nika Ćurković.

- Kod mene je sve mekano "ć", oba u Ćurković – diktira nam Nika, otkrivajući kako je zanima modni dizajner, ali i u današnjim danima vrlo tražena zanimanja kao što su kuhar ili slastičar.

Lucija je sve informacije doznala na štandu Zdravstvene škole, zna kako je to njezina budućnost, krvi se ne plaši, a već sada vjeruje da će poslije na Medicinski fakultet, pa na specijalizaciju iz kardiologije. Sretno drago Lucija...

I Paulu zanima zdravstvo, dok Anita ne zna još gdje će, pa je gimnazija njena sljedeća "štacija", kao i Nini koja također još zdvaja u kojem smjeru će ići njeno obrazovanje, dok će Dea nakon gimnazije na veterinu.

Obrtnička mamila delicijama

- Najviše nas osmaši pitaju što im treba za upis, jel‘ teško upast u kvotu, kakvi su profesori – otkrivaju nam oni "ozbiljniji" učenici, s druge strane štanda, "četvrtaši" koji su danas oni koji pojašnjavaju, daju informacije i to na štandu Obrtno-tehničke škole. Tehničari za električne strojeve Mario Tešija i David Bošnjak, te trio drvodjelskih tehničara-dizajnera: Karmen Đivoje, Filip Budić i Mladen Terzić, spremno su pomagali mlađima, s ponosom pokazujući i električne bicikle te drvene igračke koje su ruku djelo njihovo i kolega im.

- A mi imamo i prvake ovjenčane zlatom, baš smo se vratili iz Zagreba sa najsjajnijim odličjem za poslužitelja koje je osvojio Heribert Povh, te dvije bronce u recepcijskom poslovanju i za pomoćnog kuhara – s ponosom nam zbori Vedran Bauk, profesor Turističko-ugostiteljske škole Split, dok je prava gužva oko njihovog štanda.

Doduše i zbog slasnih delicija koje su servirali, te koktela koje su "mućkali" na licu mjesta, pojašnjavajući zainteresiranim, ponajviše roditeljima, prednosti i mane poslova u turizmu.

Dok su djecu više zanimale brojke – kolika je plaća konobara, kuhara?

- Kod nas ih zanima kako se prijaviti tijekom e-upisa u srednju školu, tehnički detalji, algoritmi, podršku tijekom upisnog roka,... - naglašava nam Jelena Dabro na izložbenom prostoru Carneta koji je zadužen za provedbu e-upisa.

A na drugom štandu možete odmah dobiti i svoj portret, koji se u realnom vremenu reproducira i na velikom ekranu.

- Naša učenica trećeg razreda Nina Eleković portretira model i cijela slika je vidljiva i na tv ekranu – ukazuje nam na novosti, tehnologiji modernog doba i u umjetnosti profesor Damir Žitko, zadovoljan interesom osnovaca i za njihovih šest smjerova koje nudi Škola likovnih umjetnosti: kiparski, grafički, fotografski, slikarski, industrijski i dizajner odjeće.

I tako su cijelo jutro svi prezentirali svoje programe, dok su drugi bili zaduženi za dobru pjesmu i to učenici Srednje škole Brač, a plesno umijeće demonstrirali su članovi Plesnog studia Clicque.

BLAŽENKO BOBAN

Mi smo tu da pomognemo

Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije svečano je otvorio župan Blaženko Boban:

- Nije lako sa 14 godina odlučiti koje zanimanje je za tebe, no zato smo mi tu kako bi vam pomogli. Važno je da odluka na kraju bude vaša i da budete sretni i zadovoljni izborom zanimanja.

Puno uspjeha svima su poželjeli i Iva Ivanković državna tajnica Ministarstva obrazovanja, te Hrvoje Puljiz ravnatelj Carneta, kao i gradski pročelnik za obrazovanje Mario Negotić, dok je Tomislav Đonlić pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sporta SDŽ podvukao:

- Pitajte, tražite savjete, razgovarajte sa starijima, ali na kraju poslušajte sami sebe, vi donesite sami svoju odluku što sutra želite biti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 04:08