StoryEditor
SplitUspješni poduzetnik

Splitski Nizozemac Jan De Jong: Želim i da moja djeca ostanu ovdje, nakon Zakona o strancima radim na digitalnoj nomadskoj vizi

31. kolovoza 2020. - 22:00

Prije nešto više od mjesec dana predstavili smo ideju uvođenja viza za digitalne nomade Jana de Jonga, mladog i uspješnog poduzetnika. Sve je krenulo otvorenim pismom premijeru Andreju Plenkoviću koje je Jan objavio sredinom srpnja na LinkedInu, a vrlo brzo se cijela priča aktualizirala te su se u srijedu napokon i upoznali te održali sastanak na tu temu.

Jan smatra da je uvođenje viza za digitalne nomade izvrsna prilika jer oni mogu raditi na daljinu, nisu vezani za jedno mjesto i potreban im je samo pristup internetu. Digitalni nomadi su obrazovani, zaposleni i jako dobro plaćeni turisti koji bi prihode koje zarade u svojim zemljama trošili na život u Hrvatskoj.

Iznad očekivanja

Nakon otvorenog pisma u roku od nekoliko dana stigla je reakcija iz Ureda premijera, ali i poziv na sastanak u Ministarstvo unutarnjih poslova sa Zoranom Ničenom, šefom Uprave granične policije, i njegovim timom oko mogućnosti uvođenja viza za digitalne nomade koji je održan sredinom kolovoza. Sastanak s Plenkovićem nastavak je priče oko uvođenja viza i kako Jan kaže, dokaz potpunog razumijevanja ove ideje i benefita koje viza može Hrvatskoj donijeti, a to je cjelogodišnji turizam.

- Nakon kontakta s Uredom premijera, naravno, nadao sam se pozivu na sastanak i osobnom susretu s premijerom, ali sam također bio svjestan da premijer mora raditi i na drugim važnim stvarima, uključujući borbu protiv koronavirusa. U isto vrijeme započeli su i godišnji odmori tako da nisam očekivao da ću ga uskoro sresti. Nekoliko dana nakon uspješnog prvog sastanka u MUP-u, primio sam poziv da se sastanem s premijerom u njegovom uredu, objašnjava nam Jan kronologiju događaja.
S premijerom se sastao 26. kolovoza i nije mogao sakriti zadovoljstvo.

- Sastanak je protekao sjajno i ishod tog sastanka nadmašio je sva moja očekivanja pogotovo kada mi je premijer rekao kako se prije našeg sastanka sastao sa svojim kabinetom. Njegov je kabinet u potpunosti pristao krenuti naprijed s uvođenjem digitalne nomadske vize. Premijer mi je također pokazao promjenu Zakona o strancima koji ide u Sabor. Još ne mogu vjerovati da smo od otvorenog pisma od 11. srpnja do 26. kolovoza - dok smo se borili protiv COVID-19, uključujući razdoblje praznika, zapravo uspjeli izmijeniti zakon o strancima u samo šest tjedana, ističe Jan.

Moj dom

Dodaje kako je neizmjerno zahvalan za sve napore koje su učinili premijer Plenković, MUP i sva ostala ministarstva koja će biti uključena u ovaj proces.

- Sljedeći korak je sastanak s ključnim osobama iz MUP-a, Ministarstva financija, Ministarstva rada i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Mnogo je posla još pred nama, ali ako možemo izmijeniti zakon u šest tjedana, možemo učiniti bilo što, napominje Jan koji se kao 22-godišnji momak, prije 14 godina iz Nizozemske preselio u Hrvatsku.

Prije toga radio je u jednom nizozemskom call centru, a onda je došao u Hrvatsku i 2007. pokrenuo svoj posao u Splitu. Osnovao je “M+ group”, tvrtku koja je sada izlistana na Zagrebačkoj burzi i zapošljava tisuće ljudi u regiji. Nakon nekoliko godina poslovanja u Splitu, u doba kada je zapošljavao 75 radnika, nedostajalo mu je još kvalificirane radne snage pa je otvorio ured u Zagrebu kako bi bio bliže klijentima i mogao dalje razvijati poslove.

- Moj je dom svo to vrijeme bio i još uvijek je Split. Kada sam 2016. prodao svoje dionice u “M+ group” zapošljavali smo 400 ljudi. Ponosan sam što je tvrtka koju sam pokrenuo prije 13 godina postala jedna od najvećih poslodavaca u regiji - govori nam splitski Nizozemac.

Supruga Slavica

Zbog posla je stalno na relaciji Split-Zagreb, a glavni razlog zbog kojega ne mrda iz Splita jest njegova velika obitelj: supruga Slavica koja je Splićanka i njihovo četvero djece.

- Svi imaju i hrvatsku i nizozemsku putovnicu. Kod kuće moja supruga s djecom govori samo hrvatski, ja nizozemski, dok supruga i ja međusobno komuniciramo na engleskom, dakle, naši mali Jongovi tečno govore tri jezika. Sagradili smo prekrasan dom odmah izvan Splita i plan nam je ostati u Hrvatskoj - govori nam mladi poduzetnik.

Trenutno Jan ima tvrtku “Webpower Adria” specijaliziranu za marketing automatizacije. Na početku pandemije pridružio se i udruzi "Glas poduzetnika" jer je za Hrvatsku krucijalno da sačuva privatni sektor od kolapsa. Ističe kako je Vlada ponudila dobre mjere pomoći, ali potrebno je još i više.

Jeste li ikada požalili što ste se preselili u Hrvatsku?

- Ne, bila je to jedna od mojih najboljih odluka. Tu sam našao ljubav svog života, živimo u malom mjestu kraj Splita, idealnom za podizanje obitelji. Dani mi počinju razmišljanjem kako dalje razvijati posao... Kao otac četvero djece i poduzetnik, zacrtao sam cilj da se naša djeca i ostala djeca iz Hrvatske ne moraju seliti u inozemstvo da bi pronašli sreću i mogućnosti, već da to mogu pronaći upravo ovdje, za kraj nam je rekao Jan.

item - id = 1041561
related id = 0 -> 1093381
related id = 1 -> 1137070
related id = 2 -> 1136969
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 13:21