StoryEditorOCM
SplitKUĆNA IZOLACIJA

Splitski ‘Nazorovci‘ nakon izleta u Italiji danas nenadano otišli na ‘praznike‘ umjesto na nastavu, neće smjeti izlaziti iz kuće naredna dva tjedna

24. veljače 2020. - 11:15
Učenici drugog razreda V.gimnazije Vladimir Nazor danas nisu došli na nastavuJakov Prkić/Ilustracija/HANZA MEDIA

Srednjoškolci iz omiške Srednje škole Jure Kaštelan, koji su prethodnih dana boravili u Italiji na školskom putovanju, danas su nakon trećeg školskog sata poslani kućama. To je, kažu, oblik nadzora nad zdravim osobama, a učenici će ostati dva tjedna u izolaciji prema naputcima epidemiološke službe NZJZ-a koje je stiglo tek jutros. Nitko od djece nema simptome bolesti.

Oni su po povratku iz Italije zadržani na graničnim prijelazima Pasjak i Rupa, gdje su pregledani, te kada je utvrđeno da nitko nema nikakve simptome, pušteni su da nastave put prema Omišu. Iz Italije su se vratili i učenici splitske gimnazije Vladimir Nazor koji također moraju ostati kod kuće naredna dva tjedna. Oni su pak u ponedjeljak ostali kod kuće.

- Postupili smo prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pa smo odmah po primitku obavijesti da izletnici ostanu kod kuće, kontaktirali svih, uključujući i dvoje nastavnika koji su putovali s djecom. Naputak od Zavoda dobili smo nešto prije 11 ujutro, a kako su naša djeca u poslijepodnevnoj smjeni, imali smo vremena obavijestiti ih.

Nadamo se da će sve biti u redu. Neka se sam odmore, a oni će propušteno gradivo bez problema nadoknaditi - kazala nam je Ankica Kovač iz Pete gimnazije Vladimir Nazor iz koje je 21 učenik drugih razreda boravio u Italiji od 21. do 24. veljače i to u Padovi, Muranu i Veneciji u sklopu izvanškolske nastave iz talijanskog jezika.

Ravnateljica kaže kako je u planu jedno školsko putovanje u Rim u travnju, o čemu će kontaktirati Ministarstvo i nadležne službe i slijediti njihove upute. U slučaju otkazivanja putovanja agencije su ionako dužne vratiti novac putnicima zbog izvanrednih okolnosti.

Škole su dobile naputak za izolaciju putnika od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo budući da su talijanske regije Lombardia i Veneto proglašene "područjem rizika za zarazu koronavirusom".

Iz Ministarstva obrazovanja svim osnovnim i srednjim školama poslala je obavijest da otkažu sva putovanja u Italiju u narednih mjesec dana.

- Sukladno preporuci Ministarstva zdravstva, a vodeći računa o sigurnosti učenika i nastavnika, ovim putem upućujemo Vas da otkažete sva organizirana putovanja u Italiju u narednih mjesec dana. Skrećemo Vam pažnju na stranice Ministarstva zdravstva na kojima možete pronaći informacije o koronavirusu (2019-nCoV) i mjerama prevencije koje Vas molimo da prenesete učenicima. Također Vas molimo da nam pošaljete podatke o planiranim putovanjima učenika u Italiju do kraja lipnja na mail - stoji u priopćenju ministarstva.

Iz Odjela za prosvjetu Županije splitsko-dalmatinske također preporučuju školama da odgode sva putovanja u Italiju do daljnjega.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 08:50