StoryEditorOCM
Splitobitelji na kušnji

Splitski nadbiskup upozorava na novi trend: ‘Nameće se nešto nakaradno, roditeljima se ne dopušta odgoj djece...‘

Piše Split SD
24. siječnja 2024. - 07:31

Iz Splitsko-makarske nadbiskupije navode kako je 2023. godine kršteno 156 djece u obiteljima s četvero i više djece. Od toga je bilo 104 krštenja četvrtog djeteta, 28 krštenja petog djeteta, 19 krštenja šestog djeteta, dva krštenja sedmog djeteta, dva krštenja osmog djeteta i jedno krštenja devetog djeteta. 

Prigodom krštenja djeteta u obitelji s četvero i više djece, splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić uputio je obitelji čestitku, prigodnu knjigu s osobnom posvetom kao i novčani dar. U 2023. godini tako je darovano 53.800 eura.

Darovanje obitelji s brojnom djecom započeto je 2002. godine. Splitsko-makarska nadbiskupija na ovaj način iskazuje svoju blizinu obiteljima koje su otvorene daru života te želi ohrabriti sve da se otvore daru novoga života.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Mnogi tvrde da Sveta Obitelj danas ne može biti uzor obiteljima jer su ipak oni bili puni milosti. Mislim da stvar ne možemo gledati tako pojednostavljeno. O svemu su i oni morali razmišljati, moliti, razgovarati, zajednički tražiti rješenja. Imali su samo ljudska sredstva za postizanje harmonije u obitelji.

Nisu im rješenja dolazila kroz objave i ukazanja, nego kroz molitvu i dijalog, kroz ljubav i strpljivost. I danas su ta ista sredstva dostupna svakoj obitelji. Ostaje samo pitanje hoćemo li razgovarati među sobom ili se svađati, hoćemo li se potruditi čuti drugoga ili se inatiti, je li nam zaista cilj doći do dogovora ili je glavni cilj pobijediti u sukobu. 

Kako je dobro i važno za svaku obitelj znati određene nesporazume staviti pred Boga u molitvi i saslušati što Bog savjetuje - istaknuo je nadbiskup Križić. 

Dodao je i da jake i nametljive ideologije roditeljima žele oduzeti primat nad odgojem njihove djece. Te ideologije žele diktirati što su vrijednosti koje djeca trebaju usvojiti, i gotovo da se ne dopušta roditeljima da na to utječu.

Te ideologije su sve agresivnije u otimanju roditeljima očinstva i majčinstva, a umjesto toga nameće se, kako nadbiskup kaže, nešto neodređeno ili nakaradno: roditelj 1 i roditelj 2 s čime se pokušava obitelj rastakati na sve načine. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:28