StoryEditor
Splitlov na motore po gradskim ulicama

Splitski motociklisti dok im policija ispisuje kaznu: Uredan san ka Isus na križu, iša san po kruv!; A koga će nego sirotinju, neće Čačića...

Piše PSD.
10. srpnja 2012. - 16:17

Uredan san ka Isus na križu, samo san iša po kruv, a sad ko zna koliko ću platiti taj kruv... Koliko, 500 kuna?! A šta da kažen, najbolje da udren glavon u zid, mogu samo biti ljut na sebe...

A potpisat ću taj nalog, isto mi je, zborio je jučer oko 11 sati 52-godišnji Tonći K. kojeg je prometni policajac Kristijan Matan (22) zaustavio na uglu Manđerove i Ćiril-Metodove jer je počinio prekršaj vozeći se motociklom po pješačkoj zoni.

S Kristijanom i njegovim kolegom Ivanom Hrabarom (22), policajcima na motociklima, te njihovim kolegom u automobilu Pericom Oreškovićem, uputili smo se jučer u kratku patrolu splitskim ulicama kako bismo provjerili koliko se vozači mopeda i motocikala, kojih u ovim ljetnim danima ima “ka muva”, pridržavaju prometnih pravila.

Nepunu minutu nakon što smo se “utaborili” na uglu Manđerove, naletio je 52-godišnjak na skuteru kojem su na jednoj od ručki visile dvije “Kerumove” kese sa spizom. Imao je kacigu na glavi, a policajac Matan uljudno ga je pozdravio i zatražio vozačku i prometnu dozvolu.

‘Nisan zna...’

 - Neman ništa kod sebe, morat ćete me na motorolu provjeriti. Znan šta san napravija, a vi radite šta morate, odgovorio im je Tonči koji nije mogao proći samo s upozorenjem (što je praksa ako u proteklih godinu dana nemate počinjen ni jedan prometni prekršaj) jer je prije dva mjeseca uhvaćen kako vozi automobil a da nije koristio pojas.

Nakon što mu je policajac dao prekršajni nalog, krenuli smo na drugu “kritičnu točku” - trg iza splitskog HNK, sjecište Teutine, Matošićeve i Plinarske ulice. Par minuta nakon našeg dolaska nailazi Pajo V. na skuteru. Ugledavši policiju, zaustavlja se i šokiran govori: “Nisan zna da se tu ne smin voziti.” Nakon provjere, “izvlači” se samo s upozorenjem.

- Asti Isusa, iman ja puno godina da bi više izvodija pi...je, nećete me više ovdi sresti pa da 100 godina radite, neću više ode voziti, nisan ni zna da ne smin, govori Pajo. Nakon njega, policajac Matan zaustavlja Davora G. (55) koji je skuterom došao iz pravca Cankarjeve poljane.

Utekli u Plinarsku

 - Neman vozačku, neman nikakve dokumente, sve mi je na peškariji, doli su mi svi ljudi, iman firmu i tija san ode parkirati da oden na noge do doli. Znan šta san napravija, i sam san bija policajac. Aj, oćete da zoven nekoga da van potvrdi ko san, ne može mi nitko od mojih doći sa papirima, u poslu su..., objašnjavao je Davor policajcu koji mu je ispisao kaznu.

Dok je Matan s njim razgovarao, naišla su na skuteru dvojica mladića. Vozač nije imao kacigu, dok ju je suvozač imao i bez obzira na to što su vidjeli policajce, krenuli su prema njima. Policajac Hrabar pošao je zaustaviti ih i činilo se da neće biti problema. Usporili su, a kad je on stao kraj njih, naglo su ubrzali i pobjegli u Plinarsku ulicu.

- Nema van smisla ići za njim, izgubija se u ulicama, komentirao je Davor.

- Ovaj nam je već poznat, taj nikad ne staje. Riješit će ga kolege, već nan je i prije biža, govori nam Hrabar, a u tom trenutku njihov kolega Orešković zaustavlja idućeg prekršitelja SEnD poznatog bivšeg Hajdukova igrača i skauta u omladinskom pogonu “bilih” Džonija Vilsona. Provjerom se utvrđuje da iz listopada prošle godine ima već zabilježen prometni prekršaj, pa mu Matan ispisuje prekršajni nalog.

Stoj, Džoni, stoj!

 - A šta ću, ne mogu ništa, dajte taj nalog... A koga će nego sirotinju, neće Čačića... Asti, sad će cili grad znati da me zaustavilo, komentirao je Džoni primijetivši fotoreportera “Slobodne”.

- Tribala bi policija ode biti svaki dan, bili bi miljarderi, dobacuje u prolazu jedan Splićanin. Nakon pola sata i “dobrog ulova”, policijski dvojac na motociklima odjurio je dalje u akciju prema Stobreču.

 vladimir urukalo 
snimio tom dubravec / cropix

Najkritičniji Trogir i Kaštela

Nije nam cilj kažnjavati, nego upozoriti vozače mopeda i motocikala i apelirati na njihovu svijest da moraju koristiti kacige i pridržavati se propisa, kaže nam Perica Orešković, policajac Odjela za sigurnost cestovnog prometa splitske PU.

Pojašnjava da je na području Splita registrirano oko 15 tisuća, a na području Županije oko 28 tisuća motociklista i mopedista. Ističe da, po statistikama, u prometnim nesrećama u kojima sudjeluju motociklisti, najviše sudjeluju mladi od 16 do 24 godine. U prvih šest mjeseci ove godine na našem je području zabilježeno 160 prometnih nesreća, dok je u istom razdoblju prošle godine bilo 247 nesreća. Nakritičnija su područja grad Trogir, gdje gotovo 90 posto vozača koristi motocikle i mopede, te Kaštela.

Očistite vizir

Policija prije sjedanja na motocikl ili moped preporučuje da se očisti vizir kacige, da se koristi homologirana zaštitna kaciga koja mora biti uredno zakopčana. Također, treba upaliti kratko svjetlo, koristiti zaštitnu opremu, prilagoditi brzinu uvjetima na cesti, ne voziti pod utjecajem alkohola ili droga, ako se vozi u skupini, voziti jedan iza drugoga, izbjegavati vožnju na dijelovima kolnika na kojima ima pijeska, ulja i slično, ne voziti prebrzo niti voziti slalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. listopad 2020 11:30