StoryEditor
Splithumana gesta

Splitski liberali iskazali sućut francuskom narodu zbog niza posljednjih terorističkih napada

Piše Silvana Uzinić
30. listopada 2020. - 22:32

Zdeslav Benzon, predsjednik splitskog ogranka HSLS-a i kandidat za gradonačelnika Splita, i Tonči Blažević, potpredsjednik stranke, sastali su se s Gerardom Denegrijem, prvim počasnim konzulom Republike Francuske u Splitu i počasnim predsjednikom Udruge hrvatsko-francuskog prijateljstva, kako bi u ime svoje stranke iskazali sućut francuskom narodu zbog niza posljednjih terorističkih napada.

Zajednički su osudili zvjerska ubojstva islamističkih ekstremista koji su ustvari napad na Republiku i slobodarske vrijednosti zapadnog svijeta, demokraciju  i multikuralnost. HSLS izražava solidarnost sa žrtvama i daje punu podršku Francuskoj u ovim teškim trenucima.

Zemlja je, naime, doživjela tri brutalna napada u kratko vrijeme. Građani se još nisu oporavili od šoka kada je prije dva tjedna islamist iz Čečenije mladom učitelji Samuelu Patyju odrubio glavu jer je učenicima pokazivao karikature proroka Muhameda, a nekidan su u bazilici Notre Dame ubijeni dvoje vjernika i jedna crkvena službenica.

Također, u Saudijskoj Arabiji napadnuti su čuvari francuskog konzulata u Džedi.

Gerard Denegri, najpoznatiji splitski Francuz, zahvalivši se na podršci, rekao je, među ostalim, kako strepi od jačanja desnice u svojoj drugoj domovini. Dodao je kako nije slučajno da je napadnuta najprije škola, a potom crkva.

Po njemu, to je promišljeni napad na institucije. Inače, Francuska je, iako sekularna država, pokazala u ovim trenucima solidarnost s katoličkim vjernicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 07:35