StoryEditor
Splitsporni paušal

Splitski iznajmljivači podijeljeni oko najavljenog rasta nameta: 'Tko uzme lijep novac, neka lijepo i plati'; Rentijer iz Geta: 'To je samo mjera da nas potjeraju'

9. siječnja 2019. - 23:50

Vijest o mogućem scenariju da se u centru grada plaća veći paušalni "turistički" porez po krevetu nego u ostalim dijelovima grada, očekivano, izazvala je brojne podijeljene reakcije samih iznajmljivača.

Neki podržavaju ideju da se stara jezgra posebno tretira s obzirom na veće cijene smještaja i njegovu popunjenost, smatrajući da dosadašnji godišnji porez od 300 kuna po postelji zaista predstavlja simboličan iznos. Takvog je stava jedna iznajmljivačica s područja Trstenika (podaci poznati redakciji) s kojom smo porazgovarali na ovu temu.

– Zaista je presmiješno da netko tko zarađuje i po 300 tisuća kuna godišnje od iznajmljivanja plaća 2000 kuna poreza. Tu stvari treba definitivno mijenjati, pogotovo zato jer se visina tog poreza određivala u vrijeme (prije nekih 13 godina, op.a.) kada su vladale sasvim druge okolnosti – iznajmljivača u našem gradu je bilo puno manje, kao i sama popunjenost smještaja.

Smatram da bi bilo najpoštenije da se porez razreže sukladno visini prihoda pojedinog domaćina. Ovo je tema gdje će mišljenja uvijek biti podijeljena, dok, s druge strane, između iznajmljivača ima golemih razlika, kako u kvaliteti smještaja, tako i u samom pristupu poslu – ističe naša sugovornica, te dodaje:

– Evo najbanalnijeg primjera: netko će nakon svakoga gosta prati zaštitu za madrac, a netko to neće napraviti ni nakon šest mjeseci. Netko u smještaju ima osnovne namirnice, a netko nema ni obični sapun.

Kompleksna je to priča i u pitanju same kvalitete objekta – netko ima studio apartman u centru grada, a netko kuću za odmor u Žrnovnici, tako da je teško udovoljiti svima odlukom o povećanju paušala isključivo za centar grada. Svakako, povećanjem poreza po krevetu otvara se prostor iznajmljivanju na crno.

Njezino mišljenje ne dijeli iznajmljivač iz Geta, koji od tih nekoliko mjeseci "rentanja" preko ljeta zajedno s obitelji, uz njegovu plaću, žive cijelu godinu.

– Povećanje poreza u centru grada je samo mjera da nas potjeraju i da oni koji spajaju kraj s krajem dobro promisle ima li smisla baviti se ovim poslom. Nije to samo urediti prostor i uzeti novac, ovo je ozbiljan posao kojem se treba posvetiti.

Ima ljudi koji su stvarno mnogo uložili u apartmane, ali nije to nikakav luksuz kao što neki misle. A gdje su još troškovi održavanja apartmana, mijenjanja i čišćenje posteljine, koja zna biti toliko prljava da se mora kupiti nova – naglašava naš sugrađanin.

Rasprava se o ovoj temi povela i na Facebook grupi "Airbnb za iznajmljivače – uzajamna podrška", koja broji više od 4200 članova, gdje su se u komentarima na naš jučerašnji članak također mogla čuti različita mišljenja.

Nekima je povećanje paušala za središte grada sasvim logičan budući potez Banovine, te da nije pošteno da se plaća isti iznos nameta za apartman u toj zoni i, primjerice, na Mertojaku, kojeg je izvan sezone puno teže napuniti.

Ima i onih koji smatraju da smještajne jedinice koje nisu u "ekstra zoni" problem popunjenosti nakon turističke sezone rješavaju iznajmljivanjem studentima, tako da, kada se sve zbroji, isto dobro zarade.

Jedna je iznajmljivačica komentirala da bi se trebalo porezno rasteretiti onoga tko kreira turističku ponudu kroz cijelu godinu naspram onoga tko "pobere kajmak" u 90 dana i nema interesa za više.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 05:05