StoryEditorOCM
SplitSpreman prosvjed

Splitski HT-ovci u ponedjeljak izlaze na ulicu zbog mizernih plaća: ‘Ne pristajemo na rad 6 dana u tjednu!‘

Piše SPLIT SD
16. srpnja 2022. - 08:58

Idući ponedjeljak za radnike Hrvatskog telekoma (HT) bit će u znaku borbe za svoja prava. Točnije za veće plaće.

Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) i Republički sindikat radnika (RSR) organiziraju prosvjedni skup radnika hrvatskoga nacionalnoga mobilnoga operatera pod nazivom "Zajedno za veće plaće".

Ispred zgrade HT-a na adresi Vukovarska ulica 35a s početkom u 17 sati zahtjeve radnika obznanit će članovi pregovaračkog odbora Vesna Mamić, predsjednica HST-a, Ivan Majdak, predsjednik RSR-a i Viktor Vanek, zamjenik predsjednice HST-a.

Sindikat zahtijeva usklađenje minimalnih plaća za radna mjesta koja su raspoređena u 8 platnih razreda, a čije se donje granice nisu mijenjale od 2011. godine te usklađenje plaća s rastom troškova života svakih šest mjeseci za vrijeme trajanja Kolektivnog ugovora.

- Ne pristajemo na zahtjev Uprave HT-a da se 40 sati rada tjedno umjesto na pet dana rasporedi na 6 dana u tjednu, i tako odrađuje svaki radni vikend i radi 52 dana više nego do sada - poručili su iz Sindikata.

Prosječna plaća u Hrvatskom Telekomu iznosi 9.300 kuna neto, no iz Sindikata navode da 70 posto radnika prima nižu plaću od prosječne.

- Uključujući i agencijske radnike, ocjenjujemo da oko 800 radnika radi za plaću od 4000 do 4300 kuna neto. To su radna mjesta agenta u službi za korisnike, tehničara na terenu i prodavača u dućanu - izvijestio je Sindikat HT-a.

Kolektivni ugovor istekao im je 30. lipnja, međutim prema Zakonu o radu primjenjuje se još iduća tri mjeseca, tijekom kojih vrijede sva dosadašnja prava radnika.

- ​​​​​​​​​​​​​​Pregovori za novi Kolektivni ugovor još uvijek traju, ali pregovarački odbor Poslodavca za sada odbija materijalne zahtjeve Sindikata uz objašnjenje da njihove informacije s terena govore da su radnici zadovoljni ponudom Uprave te da se boje za svoju egzistenciju i neće se usuditi ići u prosvjede, sindikalne akcije i štrajk - obavijestili su iz Sindikata.

Radnici se, očigledno, ne boje izići na ulice. Već su to napravili 25. lipnja ove godine u Osijeku, gdje su se okupili na Trgu slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. veljača 2023 22:54