StoryEditorOCM
Splitkulturno dobro

Splitski HSLS: Šibenik je u potpunosti obnovio sve tri kopnene tvrđave, a sada idu po novih sto milijuna kuna. Što za to vrijeme radi Split?

Piše SPLIT SD
18. listopada 2022. - 11:50
Tvrđava Sv. Mihovila u Šibeniku, jedna od najatraktivnijih ljetnih scena u HrvatskojNikolina Vukovicć Stipanicev/Cropix

Splitski HSLS negodovao je zbog tretmana gradskih vlasti pema povijesnim znamenitostima i kulturnom dobru. Ukazali su na primjer grada Šibenika koji, prema njihovim riječima, doživljava istinsku renesansu, a postaje i sve atraktivnija filmska destinacija.

- Šibenčani tako godinama grade poziciju kulturnog i umjetničkog središta u koje se dolazi zbog koncerata, povijesti ili edukacije.

U samo 10 godina i za čak 100 milijuna kuna Šibenik je u potpunosti obnovio sve tri kopnene tvrđave i pozicionirao se kao grad koji ulaže u drukčiji vid turizma. Tvrđava Sv. Mihovila je glavna gradska pozornica, Barone kao glavni vidikovac, a upravo dovršena Tvrđava sv. Ivana znanstveni kampus. Eto tako izgleda renesansa! - naglasili su iz HSLS-a.

image
/Shutterstock

No, to nije sve. Najavili su kako Šibenik sada ide ambiciozno po novih 100 milijuna kuna i kompletnu obnovu tvrđave sv. Nikola.

- Što za to vrijeme radi Split? Da ne spominjemo uopće Dioklecijanovu palaču i u kakvom je stanju, tu su još totalno zapostavljena tvrđava Gripe u centru Splita, te zaboravljena utvrda Kamen. Mrtvi kapitali!

Još od 2016-te i Baldasara, splitski HSLS apelira na obnovu i apliciranje na europske fondove, ali nitko ništa ne radi po tom pitanju. Čak ni ova gradska vlast koja je u svom predizbornom programu stiljivo spomenula "rekonstrukciju tvrđave Gripe". U gotovo godinu i pol dana, niti jednom riječju nije spomenuta, a kamoli da se krenulo s nekom pripremom projekta...

Možda bi zaista najbolje bilo da Split svoje tvrđave pokloni Šibeniku. Oni bi znali što će s njima - poentirali su splitski liberali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 22:24