StoryEditorOCM
SplitPOLA STOLJEĆA RADA

Splitski hitni kirurški prijam jedan je od najopterećenijih u državi, ni za blagdane nema predaha: ‘Jučer i danas 12 prometnih, prostrjel, dječak nastradao od petarde, dva slučaja obiteljskog nasilja...‘

Piše PSD
25. prosinca 2021. - 21:58

Splitski hitni kirurški prijam pokriva područje od Šibenika do Dubrovnika. Kroz njega dnevno prođe u prosjeku oko 180 pacijenata i jedan je od najopterećenijih bolničkih odjela takvog tipa u cijeloj državi. Zbog velikog broja pacijenata i zahvata, nužno je preseljenje u nove i veće prostore.

Dežurni voditelj kirurškog tima KBC-a Split dr. Zoran Kulenović rekao je za HRT da im ovaj blagdanski dan protječe uobičajeno, bez neki velikih gužvi.

- Do danas smo imali 70 pacijenata, to je jedan prosjek. Imali smo jučer i danas 12 prometnih, od toga dvije teške prometne nesreće, dva pacijenta su ozlijeđena i primljena u bolnicu. Imali smo, nažalost i jedno ranjavanje, dječak je jučer nastradao od petarde, kirurški je obrađen i primljen na dječju kliniku. Također, imali smo dva obiteljska nasilja i jedan prostrjel iz za sada neutvrđenih okolnosti, rekao je dr. Kulenović u središnjem Dnevniku HTV-a. Kaže kako su ove godine imali manje intervencija zbog petardi nego proteklih godina. 

Ističe kako su zbog situacije s COVID-om izgubili dosta prostora, operacijskih dvorana.

- Urologija i plastična kirurgija su prešle kod nas na Firule pa se moramo nekako snalaziti. Ali za sada se snalazimo bez nekih većih problema, rekao je.

Iako im je dosta djelatnika prebačeno na COVID odjele, kaže kako i dalje mogu normalno raditi.

- Tu moram spomenuti anesteziološku službu koja je u svemu ovom ipak odradila najviše, nedostaje je anesteziologa kod nas a samim time i operacijskih dvorana, objasnio je dr. Kulenović.

Hitna u Splitu već je obilježila pola stoljeća rada u ovim prostorijama i objedinjeni kirurški prijam, projekt vrijedan 70 milijuna kuna, bi trebao poboljšati uvjete rada i osigurati bolju skrb za pacijente, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 09:45