StoryEditor
SplitIZ DRAME U DRAMU

Splitski HGSS-ovci spasili momka koji se noćas penjao po Perunu i izgubio. Već se počeo i pothlađivati. Danas su jedva našli ronioca kod Čiova...

1. studenog 2020. - 18:50
Pune ruke posla za splitske gorske spašavateljeHgss

Ovog vikenda je splitska Hrvatska gorska služba spašavanja imala pune ruke posla. 

Jučer je u 12 i 50 sati dežurna letačka ekipa dobila poziv za intervenciju na predjelu Crnopac, na jugoistočnom dijelu Velebita. Radilo se o muškarcu koji je ozlijedio lijevo koljeno pri kretanju po teškom terenu.

Poletjelo se helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Divulja u 14 i 50, a letjelica je nakon 40 minuta stigloa na područje Crnopca gdje je kod unesrećenoga već bila zemaljska ekipa HGSS Stanice Zadar.

- Jedan spašavatelj se uz pomoć vitla iz lebdećeg helikoptera spustio do unesrećenog te ga pripremio za podizanje. Nakon toga u helikopter se podiže i spašavatelja. Unesrećeni je transportiran do zračne luke Zemunik gdje ga je preuzela ekipa hitne medicinske pomoći - navode iz HGSS-a.

U međuvremenu je letačkoj ekipi stigao drugi poziv o izgubljenom, iscrpljenom i dehidriranom planinaru na području Šugarske dulibe na Velebitu. Nakon što se helikopter uputio prema tom područje i počeo s pretragom terena stigla je dojava da je zemaljska ekipa pronašla osobu nešto niže od pozicije koju je poslala. Helikopter se nakon toga vratio u bazu Divulje.

Paralelno sa zračnom akcijom imali su još dvije intervencije. Prva je je bila poviše Omiša na predjelu Borak. Iz centra 112 u 17 i 31 sato javljeno je da su zaprimili dojavu mještanina iz Naklica kako on vidi svjetlo kod Borka i da se svjetlo pali gasi. Nakon izlaska na teren član HGSS Stanice Split – Ispostave Omiš je ustanovio da je riječ blicanju fotoaparata čovjeka koji je snimao zalazak sunca.

Nedugo nakon, uslijedio je i ooziv od 112 u 17 i 59, momak koji se penjao feratom Perunika nakon izlaska na vrh u noći je izgubio orijentaciju i počeo se pothlađivati.

- Dežurni spašavatelj ga je zamolio da mu pošalje lokaciju nakon čega su nastavili komunikaciju preko whatsappa. Prateći njegovu lokaciju uživo brzo je lociran i pred njega su izišla dvojica spašavatelja s jednim prijateljem iz PD Perun. Pronašli su ga u 18 i 51 sati - ističu iz splitskog HGSS-a još jednu intervenciju.

Akcije su se nastavile i danas. Na poziv Lučke kapetanije iz Milne, pokrenuta je potražna akcija za roniocem na dah koji je navodno nestao na području ispod Gospe od Prizidnice na Čiovo.

Pokrenuta je potražna akcija u koju je bilo uključeno šest spašavatelja s psom i dronom. Na sreću osoba je pronađena živa. Potraga je pokrenuta jer se znatno udaljio od mjesta prvog zarona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 19:46