StoryEditor
SplitSlučajno ili?

Splitski HDZ-ovac koji sjedi u Povjerenstvu vlastitu zgradu odabrao za ugradnju lifta, 12 od 14 dobitnika je iz njegovog kvarta: Ma neka svi dobiju, nije 2,5 milijuna neki novac

Piše Linda Perić
20. rujna 2019. - 14:09
'Drago mi je što je toliko zgrada s Ravnih njiva ušlo u uži izbor, ali nisam utjecao na bodovanje', tvrdi Ramljak

Stanari splitskih višekatnica koje nemaju dizala čekali su, kao ozebli sunce, popis zgrada kojima će Grad pripomoći u troškovima ugradnje lifta, i to s 3000 kuna po stanu.

Banovina je prijedlog liste objavila prije dva dana, a ono što je građane prvo zbunilo jest činjenica što su na popisu 42 zgrade, pa su, logično, pomislili da su svima njima odobrene i subvencije. Istina je, međutim, da samo prvih 14 zgrada s preliminarne rang-liste može računati na novčanu potporu za ugradnju opreme jer već petnaesta po redu "probija" ukupan iznos od milijun kuna, koliko je u ovu svrhu predviđeno u ovogodišnjem gradskom proračunu.

Druga stvar, o čemu smo i pisali prije nekoliko dana, a nemoguće ju je ne zapaziti čak i letimičnim pogledom na listu, jest to da se čak 12 od ukupno 14 stambenih zgrada koje će dobiti gradski novac nalazi na Ravnim njivama. Poznato je kako su tijekom prve polovice sedamdesetih godina u tom kotaru podizani stambeni objekti od sedam etaža, a bez dizala.

Na popisu su se, međutim, našle samo tri takve zgrade, dakle katnosti "šest plus jedan", dok su sve ostale – šesterokatnice, upravo kao i većina splitskih "portuna" prijavljenih na javni poziv za dodjelu subvencija.

Ono što je dodatno zanimljivo jest podatak da je u tročlanom povjerenstvu za provedbu natječaja sjedio Mirko Ramljak, čelnik kvarta Ravne njive. Premda u Banovini očigledno ne smatraju spornim takav izbor, Ramljaka smo izravno pitali je li njegov angažman bio presudan za ovakav izgled liste.

– Prvo, moram reći da je meni drago što je toliko zgrada s Ravnih njiva ušlo u uži izbor, ali nisam utjecao na bodovanje. Naime, pravilnik o bodovanju donesen je prije formiranja povjerenstva u kojem su, uz mene, sjedili još i Špiro Cokarić (pročelnik za komunalu u mandatu poteštata Baldasara, op.a.) i Josip Bauk – kaže Ramljak, koji nam je potvrdio kako se i zgrada u kojoj on stanuje našla na spomenutom popisu, i to na drugom mjestu!

– Točno je, zgrada u kojoj živim, na adresi Hercegovačka 80, ima dovoljan broj bodova da dobije potporu od Grada. Dokumentaciju je, naravno, predao naš predstavnik stanara, a mi smo već ušli u cijeli postupak za ugradnju lifta u zgradi. Podigli smo, naime, kredit preko upraviteljske tvrtke tako da nam je ovih 3000 kuna po stanu koje ćemo dobiti od Grada samo nekakav bonus – govori Ramljak, kojega smo, kao člana povjerenstva, pitali i je li, za dodjelu ovih potpora, bio besmislen kriterij zoniranja grada.

Naime, zgrade na Ravnim njivama na osnovi toga su dobile 1,5 bodova, a one na Kmanu, Bolu, Lokvama ili Plokitama jedan. Budući da je tih pola boda značajno odredilo poredak na listi, zanimalo nas je smatra li šef kotara da se nekomu na Ravnim njivama teže penjati na šesti kat, negoli, primjerice, onome tko živi na istom katu u vrlo slično projektiranoj zgradi bez lifta, ali na Plokitama.

Drugim riječima, da nam objasni radi čega je uopće uzet u obzir spomenuti kriterij.

– Čujte, u Gradu su se vjerojatno vodili time da pomognu prvo onima čiji stanovi imaju manju vrijednost. Ugradnjom lifta će svakom stanu porasti vrijednost, ali na Ravnim njivama sigurno manje nego na Bačvicama – smatra naš sugovornik, koji kaže da bi on bio najzadovoljniji da se svim splitskim zgradama koje su se natjecale za potporu, a ukupno ih je 42, iz gradske blagajne sufinancira ugradnja toliko željene opreme.

– Računali smo, to bi ispalo oko dva i pol milijuna kuna što, po mom mišljenju, nije neki novac. Odluku o tomu mora, naravno, donijeti Gradsko vijeće – ističe Ramljak.

Aktualnu gradsku upravu valjalo bi samo podsjetiti na činjenicu da je, praktički, isti iznos, dakle, oko 2,5 milijuna kuna utrošen prije dvije godine na jednovečernju zabavu, u vidu nimalo slavnog koncerta "Simple Mindsa" održanog na Žnjanu za blagdan svetog Duje.

Tko ne potpiše, ispada iz igre

Procedura je takva da će Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i mjesnu samoupravu, prema redoslijedu s prijedloga rang-liste, pozivati podnositelje prijava radi zaključivanja predugovora i to do utroška financijskih sredstava u iznosu od milijun kuna, koliko je osigurano u ovogodišnjem gradskom proračunu. Tko se u roku ne odazove potpisivanju predugovora, izgubit će svoje mjesto na listi, te će se pozivati sljedeći po redoslijedu.

DOBITNICI POTPORE

1. Gradišćanskih Hrvata 11 (Ravne njive)

2. Hercegovačka 80 (Ravne njive)

3. Hercegovačka 122 (Ravne njive)

4. Gradišćanskih Hrvata 26 (Ravne njive)

5. Hercegovačka 42 (Ravne njive)

6. Hercegovačka 112 (Ravne njive)

7. Hercegovačka 106 (Ravne njive)

8. Hercegovačka 50 (Ravne njive)

9. Hercegovačka 78 (Ravne njive)

10. Karlovačka 1 (Kman)

11. Iločka 16 (Plokite)

12. Hercegovačka 46 (Ravne njive)

13. Hercegovačka 44 (Ravne njive)

14. Hercegovačka 52 (Ravne njive)

'Hercegovačku 80 prijavio je predstavnik'

Nadležne u Banovini pitali smo je li uopće legitmno to što je član povjerenstva za provedbu ovog projekta bio Mirko Ramljak, jer se stambena zgrada u kojoj on živi (Hercegovačka 80) prijavila na ovaj natječaj i završila je na drugom mjestu.

– Mirko Ramljak nije podnosio prijavu za javni poziv u ime predmetne zgrade niti ima ovlaštenje suvlasnika za zastupanje, već je to obavljala druga osoba koja će temeljem dobivenih ovlaštenja poduzimati i druge radnje. Kao jedan od članova Povjerenstva obavljao je poslove propisane u članku 9. Pravilnika – poručuju iz Banovine.

#SPLIT#RAVNE NJIVE#LIFTOVI#MIRKO RAMLJAK

Izdvojeno

07. srpanj 2020 20:51