StoryEditor
SplitNOVA PEDAGOŠKA GODINA

Splitski gradski vrtići spremni su za prihvat 1250 mališana! Još se ne zna koliko je djece ostalo neupisano, dobre vijesti iz Banovine za roditelje čija djeca nisu 'upala'

Piše Nikolina Lulić
2. rujna 2019. - 14:04
vrtic_osmijeh13-270519

Nakon ljeta i kupanja, u danas započinje nova vrtićka godina u koju je u gradske ustanove upisano oko 1250 djece. Od preostalih 126 koliko ih je ostalo neupisano, 93 djece je jasličke, a njih 33 je vrtićke dobi. Nakon drugog upisnog kruga Grad Split je za smještaj neupisane djece ovo ljeto uveo sustav sufinanciranja novih dviju jasličkih skupina u vrtiću "Čarobni pianino", gdje je upisano 30 mališana.

Kako navodi zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš, Grad je ove godine promijenio upisnu praksu te su roditelji po objavi upisnih lista pozvani na potpis ugovora u vrtiće, kako bi do rujna bio poznat točan broj slobodnih mjesta, budući da svi ne upišu djecu unatoč tome što ostvare tu mogućnost.

- U sve četiri vrtićke ustanove - "Marjan", "Grigor Vitez", "Cvit Mediterana" i "Radost" ukupno su ostala 72 slobodna mjesta, od toga 26 slobodnih mjesta u 10-satnim programima i 46 slobodnih mjesta u 5/6-satnim programima. Ovih dana roditelji su telefonom kontaktirani iz vrtića i ponuđena su im slobodna mjesta.

Upravo zbog činjenice da su upisi još u tijeku za navedena slobodna mjesta, nije moguće sa sigurnošću reći koliki je broj neupisane djece. Vjerujemo kako će u konačnici sva djeca naći svoje mjesto u vrtiću - navodi zamjenica gradonačelnika.

Niz aktivnosti

Grad Split u protekle dvije godine je, kako smo i pisali, pokrenuo niz aktivnosti za povećanje vrtićkih kapaciteta, među ostalim i kupnjom prostora za vrtić na Kili ove godine, koji je u fazi uređenja i koji bi djecu trebao primiti do kraja jeseni.

Također, uređuju se i dva prostora na lokacijama u Spinutu i na Lokvama, koji će biti spremni za prihvat u istom razdoblju, što znači da bi do kraja godine bilo otvoreno oko 100 novih mjesta u gradskih vrtićima, i to u najvećoj mjeri za jaslički uzrast.

Također, podsjetimo kako je u tijeku natječaj za izvođača radova za dogradnju DV "Ružmarin" na Trsteniku koji bi primio oko 130 djece, a trebao bi biti gotov do sljedeće pedagoške godine.

- U protekle dvije godine uloženi su veliki napori za poboljšanje uvjeta u vrtićima, gdje su prvi put sve gradske predškoske ustanove obuhvaćene europskim projektom za uvođenje popodnevne smjene, gdje je za razdoblje od dvije godine osigurano oko 28 milijuna kuna te 80 novih zaposlenja.

Također, povećana su materijalna ulaganja u uređenje objekta na oko šest milijuna kuna godišnje. Kupljen je prostor za vrtić na Kili i osiguran novac za gradnju vrtića "Ružmarin" na Trsteniku, što je ulaganje od oko 25 milijuna kuna.

Radi se o prvim novim vrtićima u Splitu od 2009. godine, sa zajedničkim kapacitetom od oko 200 mjesta - izvijestila nas je dogradonačelnica. Inače, u gradskim vrtićima ima mjesta za 4600 mališana, a u privatnim za oko 1600

Broj slobodnih mjesta po ustanovama krajem kolovoza

'Marjan' - 22

'Grigor Vitez' - 9

'Cvit Mediterana' - 15

'Radost' - 26

 

 

 

#SPLIT#VRTIĆI

Izdvojeno

08. srpanj 2020 06:53