StoryEditorOCM
SplitŠINE U 21. STOLJEĆU

Splitski gradski kotar danas slavi jer su nakon pola stoljeća dobili asfalt na nogostupu. Voditeljica gradskog Odsjeka za mjesnu samoupravu: ‘Službe su prepoznale prioritete...‘

Piše Milena Budimir
22. rujna 2022. - 14:29

Izvode se završni radovi asfaltiranja na izgrađenom nogostupu u Ulici 4. Gardijske brigade. Zašto je to vijest u 21. stoljeću, sigurno se pitate?

Vijest je, naravno, jer će djeca i stanovnici Šina dobiti siguran prolaz do svojih domova, škole, autobusne stanice, a da u isto vrijeme jedan dio kuća u toj stambenoj četvrti, primjerice, nema priključak na kanalizaciju.

image
Ante Čizmić/Cropix

Vijest je, naravno, jer jedno legalno gradsko naselje ima nelegalan pristup, ulaz u kvart im je, naime, preko nerazvrstane ceste koja nema uporabnu dozvolu. Vijest je i činjenica da su taj asfalt čekali 50 godina. Pola stoljeća!

image
Ante Čizmić/Cropix

Nogostup je izgrađen iz decentraliziranih sredstava GK Šine, riječ je o 120 tisuća kuna, što su sredstva namijenjena za manje komunalne zahvate. A da će ih baš tu uložiti - dogovorio je bivši saziv kotarskih vijećnika. Ovaj novi tek će se konstituirati idućega tjedna, a na čelu će mu biti Marina Kovačević.

image

Vijećnici Gradskog kotara Šine

Ante Čizmić/Cropix

- Vama ovo može izgledati kao sitnica, ali nama je velika stvar, trideset godina smo bili zaboravljani i zanemarivani, sada želimo to izmijeniti - kazala nam je nova predsjednica kotara.

Grad Split je sa svoje strane omogućio asfaltiranje, financirali su nekih pet centimetara asfalta i ustupili strojeve iz komunalnog održavanja. Šest stotina metara dug pločnik od granice sa kotarom Sirobuja do križanja koje vodi prema Stobreču ovim će činom biti kompletiran, spojen s onim dijelom koji je na isti način izgrađen lani.

- Stručne službe su prepoznale prioritet rješavanja ovog komunalnog zahvata, jer je to vrlo važno za sigurnost građana, poglavito djece. Voljela bih kada bi novoizabrani vijećnici kotara nastavili u istom smjeru, na podizanju kvalitete života svojih sugrađana - kazala je Suzana Bartulović, voditeljica gradskog Odsjeka za mjesnu samoupravu koja je došla u ime gradske uprave, mada je poziv bio upućen gradonačelniku Ivici Puljku.

Sada kada su napokon dobili nogostup, vijećnici Šina će se pozabaviti ostalim životno im važnim problemima, pa će pokušati "izboriti" osim već spomenute kanalizacije, produžetak Vukovarske ulice preko Sirobuje i Šina do magistrale, pokušat će utjecati na one koji donose odluke o proračuna Grada da im odrede sredstva za asfaltiranje Templarske ulice i ulice Gospe od Karmela, "žile kucavice" kvarta.

image
Ante Čizmić/Cropix

Potudit će se, doznajemo, i dobiti nadogradnju vrtića "Margaritela", jer tamo mjesta za "jasličare" jednostavno - nema. Pa mame svoje bebe vode šetnjom do prvog idućeg vrtića, između ostalog i zbog toga mu je ovaj novi nogostup toliko važan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 05:41