StoryEditor
Splitstruji struja...

Splitski gradonačelnik predstavio najveći projekt energetski učinkovite javne rasvjete u Hrvatskoj: milijunska investicija obuhvatit će i tunel kroz Marjan

14. siječnja 2020. - 15:16
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara predstavio je javnosti najveći projekt energetski učinkovite javne rasvjete u Hrvatskoj.

Modernizacija javne rasvjete našega grada, i to primjenom modela energetske usluge, plod je suradnje konzultanata Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i projektnog tima Grada Splita, koji su zajedničkim snagama izradili glavni projekt rekonstrukcije i prijedlog modernizacije sustava javne rasvjete.

- Premda je pred nama još uvijek cijela procedura, kao i javna nabava, moram istaknuti da je riječ o projektu koji će ne samo poboljšati kvalitetu življenja u našem gradu nego će i u ekološkom aspektu znatno podignuti standarde, ali i povećati razinu sigurnosti naših građana - kazao je poteštat.

Predstavnik EBRD-a Hrvoje Jazvić pohvalio se bespovratnim sredstvima od 75 tisuća eura, koliko je ova banka osigurala za izradu dokumentacije, kao besplatnu tehničku pomoć, dodavši da se nadaju i dalje pomagati i surađivati sa Splitom.

Krešimir Budiša, savjetnik gradonačelnika za razvoj grada i EU fondove pojasnio je da je ovo nastavak dobre prakse po EU projektu CitiEnGov, u sklopu kojeg je u posljednjih godinu i pol i proveden pilot-projekt pametne javne rasvjete na području Gradskog kotara Bačvice. To se, ustvrdio je Budiša, pokazalo kao jedan od najboljih primjera modernizacije javne rasvjete na području srednje Europe.

Što nas, dakle, čeka i koliko ćemo to platiti?

Projekt obuhvaća 15.090 svjetiljki ili oko 88 posto ukupne javne rasvjete, i to ne samo na području grada, već i Slatina, Žrnovnice, Stobreča i Gornjeg i Donjeg Sitnog. Investicija je "teška" 62 milijuna kuna, koje bi kroz iduće desetljeće grad otplatio kroz uštedu na energiji i održavanju sustava javne rasvjete.

Obnova se ne odnosi na rasvjetu spomenika ili, primjerice, same Dioklecijanove palače. Tamo izmjena svjetala nije isplativa jer je riječ o arhitektonskoj rasvjeti, usklađenoj s konzervatorskim uzusima, pa bi izmjena bila skuplja.

- Svaki će građanin vidjeti benefite ispred vlastitoga doma - kazao je Budiša.

Prema njegovim riječima, modernizacija javne rasvjete grada Splita između ostalog uključuje i uvođenje moderne i energetski učinkovite LED rasvjete na cijelom gradskom području, smanjenje troškova javne rasvjete i smanjenje emisije CO2, potom obnovu rasvjete i podizanje sigurnosti u tunelu Marjan, tom vrlo važnom gradskom prometnom koridoru, te modernizaciju rasvjete na dječjim igralištima, kao i sportsko rekreacijskim zonama za građane.

- U obnovu rasvjete i podizanje sigurnosti u marjanskom tunelu uložit ćemo ozbiljnih 5,5 milijuna kuna, čime ćemo dosegnuti standarde modernih tunela - rekao je Budiša, pojasnivši da to ipak ne znači da će naš tunel napokon dobiti uporabnu dozvolu (nakon 41 godine korištenja, op.a.), jer mu za taj dokument nedostaje servisna cijev, premda je k tom cilju ovo ulaganje nazvao velikim korakom naprijed.

Medije je zanimala dinamika rada, pa smo doznali kako bi se u idućih mjesec dana trebao raspisati javni natječaj, koji će pred gradske vijećnike na odlučivanje, nakon čega bi od potpisivanja ugovora do završetka radova trebalo proći minimalno šest, a maksimalno devet mjeseci. Sigurno se može reći da će Split zasjati novim sjajem do kraja ove godine.

Podsjetili smo se i pada aluminijskog rasvjetnog stupa u ožujku 2018. godine, pa nas je zanimalo koliko su uopće naši stupovi sigurni, jesu li pregledani i što će se točno na njima mijenjati.

- Nakon pada tog stupa pokušali smo napraviti evidenciju stanja svih ostalih rasvjetnih tijela, ali nismo našli nikakvu dokumentaciju koja bi nam kazala koliko su stupovi stari. Neki su usidreni, neki samo "zavidani", a neke je koncesionar ("Prolux", op.a.) zamijenio. Kontrola je provedena i sada je stalna - kazao nam je na tu temu Ivica Grubišić Gire, savjetnik gradonačelnika za komunalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 22:21