StoryEditorOCM
Splituz 79. rođendan

Splitski fakultet doživio renesansu, a ovako su privukli veći broj brucoša. Imamo popis najboljih profesora i studenata

Piše SPLIT SD
27. svibnja 2024. - 13:18

Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) u Splitu je u petak, 24. svibnja, proslavio svoj dan, odnosno 79. godišnjicu postojanja, na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća u velikom amfiteatru Zgrade tri fakulteta. Dekan fakulteta prof.dr.sc. Mile Dželalija osvrnuo se tom prilikom na izvrsne rezultate djelatnika i studenata Fakulteta.

Tom prigodom prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, istaknuo je važnu ulogu PMF-a u obrazovanju nastavničkih kadrova, a posebno se osvrnuo na stipendiranje studenata koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima. Kazao je kako je PMF stabilna i jaka sastavnica Sveučilišta, koja daje izniman obol u gradnji boljeg društva, odnosno grada, županije i domovine. Pozvao je studente da iskoriste mogućnosti odlaska na inozemne institucije u okviru alijanse SEA EU, ali i programa mobilnosti, da vide kako je vani te da se vrate u domovinu obogaćeni novim iskustvima.

image

Splitski PMF proslavio je 79. godišnjicu osnutka

Sveučilište u Splitu

U svom obraćanju prof. dr. sc. Mile Dželalija, dekan PMF-a, osvrnuo se na izvrsne rezultate i postignuća koje su ostvarili djelatnici i studenti Fakulteta na dobro akademske i šire zajednice. Ustvrdio je kako ima mjesta i za napredak te kako je u tom pogledu izniman doprinos sinergije i suradnje između fakultetskih odjela te s institucijama iz Hrvatske i inozemstva.

- Naši zaposlenici i studenti u suradnji s našim partnerskim ustanovama i tvrtkama ostvarili su izvrsne rezultate, od kojih danas prezentiramo samo pregled jednog dijela. Ukupni potencijali naše ustanove omogućavaju još snažniji rast u sljedećim godinama. Svi ostvareni rezultati i postignuća rezultat su suradnji između naših zaposlenika i studenata, naših ustrojbenih jedinica, suradnji sa sastavnicama Sveučilišta u Splitu, rektorom i prorektorima, kao i drugim visoko-školskim i znanstvenim ustanovama i drugim partnerima iz Hrvatske i svijeta. Suradnja je naša strateška odrednica i dalje ćemo je razvijati - rekao je dekan.

Prodekan doc. dr. sc. Gordan Radobolja u svojoj prezentaciji istaknuo je kako PMF danas ima 160 zaposlenika u nastavi, od čega 77 u znanstveno-nastavnom zvanju. Posebno je naglasio kako se studijski programi Fakulteta na svim razinama stalno mijenjaju u skladu sa suvremenim okruženjem držeći korak s tržištem rada. Posebno veseli što je broj upisanih studenata na PMF svake godine sve veći, te ih je ove akademske godine preko tisuću na svim studijskim programima.

image

Splitski PMF proslavio je 79. godišnjicu osnutka

Sveučilište u Splitu

- Povećanje broj studenata zasigurno možemo zahvaliti brojnim aktivnostima djelatnika i studenata prema učenicima kako srednjih, tako i osnovnih škola. Također vrijedi notirati kako tome pridonosi i raznovrsnost naših studijskih programa, široke mogućnosti nastavka studija na diplomskoj razini, potreba za kadrom kojeg obrazujemo, odnosno vrlo visoka stopa zapošljivosti naših studenata… - među ostalim je kazao prodekan Radobolja.

Prodekan doc. dr. sc. Tomislav Rončević, prikazao je iznimnu znanstvenu produktivnost na Fakultetu. Istaknuo je mnogobrojne kompetitivne znanstveno-istraživačke kao i stručne projekte na nacionalnoj i europskoj razini te značaj institucijskih projekata kojih je ukupno 46, u vrijednosti većoj od 270 tisuća eura, a u njih je uključeno preko 100 zaposlenika.

Iznimno puno je u proteklih godinu dana odrađeno na Fakultetu u vidu popularizacije znanosti pa uz mnogobrojne aktivnosti na Festivalu znanosti i Noći istraživača, studenti su učenicima držali besplatne pripreme iz fizike za maturu, a ove godine zabilježili su i rekordan broj prijava, njih čak 1060. Studenti su s nastavnicima održavali i pripreme za maturu iz kemije, te za Državno prvenstvo iz kemije, a sudjeluju i u projektu RaSTEM. Također, studenti PMF-a su za projekt „Pod zvijezdama“ prošle godine zaslužili i Rektorovu nagradu.

image

Splitski PMF proslavio je 79. godišnjicu osnutka

Sveučilište u Splitu

Dan Fakulteta je bio prigoda i da se dodijele nagrade i priznanja studentima, profesorima i svima ostalima koji su na neki način doprinijeli radu i razvoju fakulteta. Rektoru Ljutiću je uručena zahvalnica dekana za izniman doprinos strateškom razvoju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu. Prema riječima dekana Dželalije, riječ je o rektorovoj nepokolebljivoj brizi i potpori za dobro mladih, za studente, asistente, više asistente te docente u ranoj fazi karijernog razvoja kako bi mogli na najbolji mogući način raditi i stvarati budućnost za sve nas.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 13:18