StoryEditorOCM
Splitradnici svih zemalja

Nevjerojatno. Dostavljači su nam priznali zašto su stotine Splićana ostavili gladne za vikend: ‘Isprovocirali su nas‘

Piše Marin Prvan
24. svibnja 2023. - 07:32

Tijekom proteklog vikenda na splitskom području dostavljačke platforme Wolt i Glovo nisu isporučivale svojim uobičajenim tempom. Štoviše, u nekim periodima su bile potpuno onemogućene. 

"Zbog velike količine narudžbi privremeno smo ograničili našu ponudu dostave na restorane i dućane u vašoj blizini. Cijena dostave je privremeno povećana kako bi se osigurala dovoljna ponuda. Hvala na razumijevanju, činimo sve što možemo!", pisalo je na Woltovoj aplikaciji.

image
glovo screenshot

A evo što su nam naknadno javili iz Glova:

"Primarni razlog kratkotrajnog prekida usluge u Splitu kombinacija je nepovoljnih vremenskih uvjeta i porasta broja narudžbi tijekom večernjih vršnih sati. Osiguravanje sigurnosti naših partnera za isporuku i pravovremenog pristizanja narudžbi našim kupcima od iznimne nam je važnosti. Kao rezultat toga, donijeli smo odluku da privremeno prekinemo primanje novih narudžbi dok se uvjeti ne poboljšaju i ne ispunimo svoju obvezu pravovremene usluge."

image
Paun Paunovic/Cropix/Cropix

Međutim - nije sve baš kakvim se prikazuje...

- Nemamo adekvatnu kišnu opremu, jer ova koju su nam sad dali je očajna... To su, kako ih službeno zovu, "kišna jakna" i "kišne hlače". Al to sve promoči kroz sat vremena laganih kapi. U biti, riječ je o običnoj vjetrovki koja ne može izdržat 20 minuti kiše. A kad sidneš na sic motora dok lagano sipi, guzica ti je mokra dok si reka keks - žali nam se Zlatko, dostavljač Wolta.

Upućuje nas da ako dostavljač padne s bicikla ili motora, sam plaća štetu na svom vozilu, pošto platforme ne pružaju nikakvo osiguranje za sredstva obavljanja posla, već samo za ozljede na radu. Ali, ono što je dostavljače posebno isprovociralo je...

- Platforme u zadnje vrime uopće ne dižu radničke satnice kad je kiša. Glovo čak i je, al minimalno. Dapače, postoji čak i ukupni trend smanjenja naknada, cenat po cenat. Po takvim uvjetima se vozi jako sporo i dostavljač ne može držat tempo kao kad nije mokro. Pogotovo ako pričamo o splitskim cestama... A ljudi tad pojačano naručuju... Znači, ako nema povećanih plaćanja po kiši, zarađuje se manje, a riskira zdravlje i vozilo - objašnjava nam sugovornik.

image
Jakov Prkic/Cropix

Zbog svega toga su dostavljači - iz dišpeta - dogovorili što će ubuduće raditi u takvim situacijama...

- Dvi kapi i idemo svi offline. To je ono šta se vidili prošli vikend. Šta je previše je previše... Prije smo jedva čekali kišu, jer je bilo duplo plaćeno... A, šta je najluđe, vrlo često se poskupi naknada naručiteljima! Zbog veće potražnje, a i valjda jer sustav automatski reagira kad Google detektira nevrijeme, barem kod Glova... Navodno se povećanje za dostavljače treba aktivirati manualno... Ali nas manipuliraju... Kad počne kiša opet ne povećaju bonuse... Kažu da nema ko to upalit vikendom jer menadžeri tad nisu online... - smije se Zlatko. 

Kažu da im zbog ove vrste otpora sada platforme prijete da će im dodatno srušiti zaradu i zamijeniti ih jeftinom radnom snagom. Naravno, sve indirektno i preko agregatora, koji cijene Azijate baš zato što ne prigovaraju oko vremenskih neprilika. A, ako se usude zanovijetati zbog malo kiše, to im se onda odbije od plaće...

Ipak, i tu se stvari lagano mijenjaju...

image
Damjan Tadić/ Cropix

- Naši prijatelji Nepalci i Indijci su se dogovorili s nama da će se i oni isključivati kad počne kiša. Ne da se ni njima stalno padat i riskirat živu glavu... Meta Mate in je da one kesaste kabanice za dicu... Nisu ni oni glupi i neće više trpiti ničije prijetnje. I ne samo to nego javljaju i svojima doma kakva je situacija pa onda novi šta dođu čine istu stvar! - oduševljen je Splićanin sa novom solidarnošću među dostavljačima.

Pitamo ga što bi se trebalo desiti da prekinu sa ovim tihim štrajkom.

- Treba nam prvo prava kišna oprema. Navlake za ruke i cipele, ka i vodonepropusno odijelo. Da više ne močimo mobitele i takujine... Jasno, kako bi nam uopće palo napamet obuć na sebe te stvari kad pada kiša će se tribat dogodit povećanje od nekih 20-30 posto... - govori Zlatko.

Kako god, proljetne kiše su gotove i slijedi dugotrajna suša. Što bi značilo da Woltovi i Glovovi korisnici neće opet skoro proživljavati glad i stres kakve su osjetili ovog vikenda. Takva iskustva, pak, ostaju rezervirana za one koji im donose njihovu hranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:36