StoryEditor
Splitpokaži mi zube

Splitski dlakavci na prvom stomatološkom pregledu

Piše PSD.
13. ožujka 2008. - 12:17

Ni u ludilu  nemojte psima prati zube kalodontima za ljude, jer oni mogu nanijeti veliku štetu ljubimcima

Reci av! Ajme, strašno, koji veliki karijes, a vidi plaka, užas živi... Pa kad si ti, za pasa, zadnji put bija u zubara?

Dobro, ajde, malo karikiramo, ali nekako tako počinje stomatološki pregled pasa, kojemu smo prisustvovali u veterinarskoj klinici ‘Zoe Consult’, čija je vlasnica Zoja Bačetić protekla dva dana organizirala besplatni pregled psećih zuba i usne šupljine. Većina četveronožnih pacijenata koji su došli na zubarski stolić dr. Zoje i suradnika imala je pokvarene zube, tako da će se već početkom travnja morati ponoviti ova akcija...

U međuvremenu trk u pseću drogeriju po četkicu i pastu, jer, ako niste znali, i psi moraju prati zube, baš kao i ljudi. Ni u ludilu nemojte svojim psima prati zube kalodontima za ljude, jer oni mogu, upozorili su nas veterinari, nanijeti veliku štetu ljubimcima. Plus toga, navodno su te pseće i mačje četkice prilično jeftine i vrlo simpatične, a baza je i šta su napravljene tako da istovremeno dodiruju i vanjsku i unutarnju plohu zuba, te se rade u nekoliko veličina.

 - Stomatološki problemi kod kućnih ljubimaca, pasa i mačaka, tretiraju se kao nevažni i od njihovih vlasnika i od veterinara. Mi imamo drukčiji pristup i smatramo da je higijena usne šupljine u današnje vrijeme, kada psi uglavnom jedu suhu hranu, vrlo važna - kaže dr. Zoja, te ističe kako je, prema posljednjim istraživanjima, u porastu broj tumora usne šuljine, što dodatno poziva na oprez.

 Uglavnom, najvažnija je prevencija, pa da biste izbjegli situaciju da vam pas ili maca moraju primiti narkozu i po sat vremena provesti na kirurškom stolu dok se ne sredi zubalo, najbolje je s njegom zubića početi odmalena. E, da je terijerka Šesnica, što su je onako pažljivo tretirali dr. Alen Dizdarević i dr. Marlen Miljenić, znala za ta pravila, ne bi imala onakvo groblje u zubima. Sva srića da danas medicina čini čuda.

Pasji zadah

Loš zadah iz usta, kaže dr. Zoja, glavni je znak bolesti usne šupljine. Kao simptom zubobolje može se javiti i krvaranje iz nosnice...

Uglavnom, za Splićane je loša vijest da su maltezeri, koji su trenutačno broj jedan u Splitu po popularnosti, kao malene pasmine, vrlo ugroženi što se tiče bolesti zubi. Za utjehu, isto se piše i mopsićima, koji su “must have” u Zagrebu.

#ZOJABAČETIĆ#KUĆNILJUBIMCI

Izdvojeno

02. srpanj 2020 08:14