StoryEditor
SplitNEMA POMOĆI

Splitski diler ugradio čip protiv droge pa se nastavio 'bosti' i prodavati heroin: 'Živio je u mom stanu za 1000 kuna mjesečno, da sam znao nikad ga ne bih pustio'

9. rujna 2019. - 11:10

Protiv 32-godišnjaka iz Splita podignuta je optužnica zbog dilanja heroina kojeg je držao u stanu u Istarskoj ulici u Splitu. Osim što je prodavao, drogu je i konzumirao unatoč ugrađenom antiheroinskom čipu, a u svom dosjeu u proteklih deset godina ima tri presude za zlouporabu opijata.

Pretragu stana u Istarskoj ulici obavili su inspektori Prve policijske postaje krajem siječnja ove godine oko 21 sat. Našli su PVC smotuljak mase 29,8 grama heroina, jednu digitalnu vagu za precizno mjerenje, tri mobitela te 200 kuna za koje su procijenili da su zarađeni prodajom droge.

Nakon uhićenja 32-godišnjak je iznio obranu na državnom odvjetništvu u Splitu.

- Priznajem da sam nešto prodavao, ali veća količina od nađenog heroina je bila za moju upotrebu jer sam teški “ovisnik”. Prodavao sam samo ponekad prijateljima ili poznanicima da nešto zaradim. Vagu sam koristio da bi znao koliko droge uzimam, pošto je konzumiram intravenozno. Od tri nađena mobitela, dva su bila neispravna i policajci su ih našli u ladici - izjavio je 32-godišnjak.

Kao svjedok ispitan je i vlasnik stana u kojem je 32-godišnjak zatečen s drogom.

- Bio sam u istražnom zatvoru kada je on došao živjeti kod moje supruge u stan za mjesečni najam od 1.000 kuna. Bio je tamo sve do veljače ove godine kada se otišao liječiti u komunu. Znao sam da je imao probleme s opojnim drogama, ali sam mislio da je čist jer je ugradio čip koji blokira želju za opojnim drogama. Da sam znao ili vidio da dila, nikada mu ne bih dopustio da koristi moj stan - izjavio je svjedok.

U optužnici su nabrojene tri prijašnje presude zbog zlouporabe opijata protiv 32-godišnjaka, dvije uvjetne i jedna zatvorska od dvije i pol godine. Tužiteljstvo je zatražilo i da optuženi 32-godišnjak plati 2.700 kuna od čega 1.700 kuna otpada na toksikološko vještačenje, a ostatak na troškove postupka.

Čipovi

Nekolicina hrvatskih heroinskih ovisnika je prije desetak godina u susjednoj Srbiji u tijelo ugradilo antiheroinski čipove. Navedeni čipovi nisu provjereni ni registrirani u Hrvatskoj, kao ni u Europskoj uniji. Isti lijek koji se preko granice ugrađivao ilegalno u obliku čipa, u Hrvatskoj je odobren u obliku tablete. Ovisnici su zagovarali upotrebu čipa jer se takav oblik terapije ne može prekinuti kao oralno uzimanje. S implantatom ugrađenim pod kožu, kazivali su zagovornici čipa, ako i uzmeš drogu, ne osjećaš ugodu.

 

Izdvojeno

13. srpanj 2020 08:42