StoryEditorOCM
SplitVOLE IZNENAĐENJA

Splitski botanički vrt samo što nije otvoren, a u Banovini još ne znaju najvažniju stvar: ‘Znat će se na primopredaji‘

Piše Sandi Vidulić
28. kolovoza 2023. - 15:33

Botanički vrt na Marjanu trebao bi se otvoriti na jesen, barem su nam tako prošli put rekli iz Službe za razvoj Grada. Kalendarski gledano, jesen počinje za mjesec dana. No, u Banovini još ne znaju koliko je različitih vrsta biljaka posađeno, niti koliko ukupno komada novih biljaka ima u Botaničkom vrtu.

Oni koji prate sagu o Botaničkom vrtu sjetit će se da je iz Grada već dolazio odgovor da postoji problem u vezi opskrbe ukrasnim biljkama. Iz Službe za razvoj grada su u zadnjih godinu dana u više navrata ponavljali da postoje problemi s dobavom i zabrana uvoza biljaka u EU.

image
Jakov Prkić/Cropix

Do sada smo pisali o nevjerojatnim poskupljenjima radova, koji su narasli s procijenjenih 2,5 milijuna kuna (s PDV-om) na 13,2 milijuna kuna (s PDV-om), kao i o radovima u Botaničkom vrtu koji su izvođeni bez građevinske dozvole.

Šutnja gradske uprave

Ovaj put smo odlučili pitati koliko je komada različitih biljnih vrsta posađeno u Botaničkom vrtu na Marjanu. Zanimalo nas je je li to konačni broj ili će se u Botaničkom vrtu posaditi svih 1511 komada biljnih vrsta, kako je predviđeno po izvedbenom projektu krajobraznih arhitektica dr. Monika Kamenečki i dr. Petre Pereković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Ako će se nabavljati sve biljne vrste, upitali smo hoće li to i koliko poskupiti projekt?

Iz Banovine su do sada davali izjave da se neke biljne vrste nisu mogle uvesti u EU. Napomenuli smo da je nama dr. Monika Kamenečki kazala da nije imala podatak da je ijedna biljna vrsta iz njezina projekta zabranjena za uvoz u EU.

Zbog upita koji smo poslali dr. Kamenečki prije deset dana o tome kako je Agronomski fakultet mogao preporučiti biljke koje se ne mogu uvesti u EU, ona je poslala upit Gradu zašto ne mogu uvesti biljke u Botanički vrt na Marjanu, ali nam je rekla da nije dobila odgovor.

image

Nedavni obilazak Botaničkog vrta od strane predstavnika Banovine 

Grad Split

Stoga smo upitali Grad je li zabranjen uvoz takvih biljaka na područje EU-a, ili ih je zabranjeno uvoziti iz zemalja odakle ih je tvrtka zadužena za nabavu sadnog materijala namjeravala uvesti?

Evo što su nam na sve odgovorili iz Banovine.

- Konačan popis vrsta i količina, pregledan od strane stručnog nadzora, bit će dostupan po primopredaji. Trošak će se obračunati sukladno stvarno realiziranim stavkama, količinama i ugovorenim cijenama.

Nevezano za sam projekt, budući da je širenje biljnog fonda i kontinuirano unaprjeđenje jedna od temeljnih značajki botaničkih vrtova, Botanički vrt na Marjanu će se po otvaranju i tijekom rada kontinuirano nadopunjavati biljkama pa će tako s vremenom i biljke iz projekta, koje sada nisu bile dostupne ili ih izvođač nije mogao uvesti (pa neće biti ni plaćene), moći biti dio vrta s obzirom na to da znanstveno-istraživačke institucije mogu iz uzgoja preuzeti sve vrste - zaključuju u Službi za razvoj Grada.

image
Ante Čizmić/Cropix

Ukratko, prije nego što se obavi primopredaja u Banovini, ne znaju koliko će biljaka biti u Botaničkom vrtu. A otvaranje je najavljeno vrlo skoro, tijekom jeseni. Za dobavu biljaka angažirana je sredinom 2022. firma “Cvjetko” u vlasništvu ravnatelja lučke uprave Vice Mihanovića, bivšeg šefa lokalnog HDZ-a.

Uvoz iz inozemstva

Ova firma je kao podizvođač za nabavu svih biljaka zaračunala 1,2 milijuna kuna bez PDV-a. No, Mihanović je kazao novinarima da on ne prati poslove koje tvrtka obavlja. Zadnji put nam je direktorica tvrtke dobavljača “Cvjetko” Ivona Maračić kazala da ima zabranu davanja izjava od strane Grada i od glavnog izvođača radova, a to je “TEH gradnja”.

No, na izravno pitanje koliko je uvezeno biljaka, Maračić je kazala da je uvezeno više od tisuću biljaka, ali da nema uza se točne podatke. Po izvedbenom projektu Agronomskog fakulteta u Zagrebu treba biti posađeno 1511 komada novih biljnih vrsta.

Prošle godine u lipnju je ondašnji voditelj Botaničkog vrta prof. Mirko Ruščić kazao da “Cvjetko” sve biljke uvozi iz inozemstva, što je tada potvrdila direktorica tvrtke.

- Isključivo dobavljamo iz Europe, a ponešto i šire. Sve je uvezeno. Zbog poremećaja na tržištu logično je bilo očekivati da će izvođaču biti potrebna pomoć oko biljaka - izjavila je je Maračić u lipnju 2022. za Dalmatinski portal.

image
Duje Klarić/Cropix

No, vrlo brzo se ispostavilo da su se “dobavni putovi” zaglavili na putu u EU. Iz Banovine su već u lipnju 2022. javili medijima da “neke od biljaka u ovom trenutku neće biti moguće nabaviti, što zbog nemogućnosti nabave ili zabrane uvoza na teritorij EU-a, pa će točan iznos nabavljenog sadnog materijala biti poznat nakon završetka provedbe projekta, kada će biti dostupni podaci o višku i manjku izvedenih radova”.

Sada su nam pak iz Grada kazali da će Botanički vrt, jednom kad se formira kao institucija, nabaviti biljke “koje sada nisu bile dostupne ili ih izvođač nije mogao uvesti (pa neće biti ni plaćene)”. Također, kažu da znanstveno-istraživačke institucije mogu iz uzgoja preuzeti biljke svih vrsta.

Zapošljavanje novog kadra

Drugim riječima, nema biljaka koje Botanički vrt ne može uvesti u EU. Nego je možda pitanje odakle je dio biljaka “Cvjetko” planirao uvesti. Spomenimo da se Banovina u srpnju prošle godine, pravdajući kašnjenje radova, pozivala na poremećaje u opskrbi roba koji su nastali zbog pandemije COVID-a 19 i rata u Ukrajini. Pandemija je proglašena službeno završenom, a “dobavni kanali” nisu profunkcionirali, pa se postavlja pitanje gdje se nalaze staklenici iz kojih je “Cvjetko” namjeravao uvesti dio biljaka. Ali, to Grad ni “Cvjetko” ne žele komentirati.

image

Ovim stazama trebali bismo moći kročiti ove jeseni 

Duje Klarić/Cropix

U svakom slučaju, Botanički vrt je trebao biti otvoren početkom 2022. u njemu je trebala u 29 tematskih polja biti zasađena bogata kolekcija raznovrsnih biljaka.

No, izgleda da će svoje dovršenje, u smislu sadnje sveg bilja koje je predviđeno izvedbenim projektom, Botanički vrt doživjeti tek nakon se što se otvori i u njemu zaposli novi kadar. Predviđa se osam mjesta - voditelj, nadvrtlar, pet vrtlara i administrativni djelatnik, koji će biti pod Javnom ustanovom za upravljanje Park-šumom Marjan.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:30