StoryEditorOCM
SplitTrakavica traje

Splitski bankar traži da u postupku o dodjeli koncesije lučkih djelatnosti bude izuzeto troje sudaca zbog brojnih nepravilnosti u tretmanu tužbe

Piše Zoran Šagolj
15. svibnja 2022. - 13:00

Trajektna luka Split (TLS) službeno je od Ustavnog suda Republike Hrvatske zatražila obnovu i ponavljanje niza postupaka koji su se u protekla dva desetljeća vodili na toj najvišoj sudskoj instanci, kao i onih na Visokom upravnom sudu i Upravnom sudu RH.

 

Zahtjev je podnesen nakon što je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu krajem travnja ove godine svojom presudom utvrdio da je u nepravičnom postupku koji je vođen na Ustavnom sudu došlo do povrede temeljnih ljudskih sloboda i prava.

Radi se, podsjetimo, o dugogodišnjem sporu TLS-a i Lučke uprave Split (LUS) oko dodjele prvenstvene koncesije za obavljanje lučkih djelatnosti, poput odveza i priveza brodova te parkinga. Kroz to vrijeme donošen je čitav niz međusobno suprotstavljenih i kontroverznih odluka i presuda da bi se na koncu uključio i Ustavni sud koji je stao na stranu LUS-a.

Luka je kroz to vrijeme zbog nedobivanja koncesije i neobavljanja poslova na koje polažu pravo još iz bivšeg sustava, kako tvrde, trpjela štetu od oko 60 milijuna kuna godišnje, što se s godinama popelo na vrtoglavi iznos više od milijardu kuna.

I u svom zahtjevu za obnovu ustavnih i upravih postupaka TLS tvrdi da LUS kao prvostupanjsko tijelo za izdavanje koncesije uopće nije mogao podnijeti ustavnu tužbu, kao i da je ona upućena izvan roka. Po njima, upravo je Europski sud ukazao da je sam Ustavni sud svojom odlukom samo priznao mogućnost da bi ustavne tužbe Lučke uprave mogle biti podnijete izvan roka, ali je unatoč tomu odlučio spojiti pitanja dopuštenosti i osnovanosti.

– Europski sud ne prepoznaje kako se može zanemariti tako ključno pitanje dopuštenosti, kao što je pravodobno podnošenje ustavne tužbe i locus standi tužitelja, i prijeći na odlučivanje o osnovanosti predmeta, bez obzira na to koliko je važan predmet (poštovanje načela vladavine prava i pravne sigurnosti). Sud stoga smatra da je argument Vlade, odnosno Ustavnog suda RH neuvjerljiv – navode iz TLS-a, čiji je vlasnik splitski bankar Branko Buljan.

Tu ne staju s počinjenim nepravilnostima, već također ističu kako Trajektnoj luci Split kao stranci o čijim pravima i obvezama je odlučivao Ustavni sud nije omogućio sudjelovanje u ustavnosudskom postupku, nije je obavijestio o podnesenoj ustavnoj tužbi LUS-a, potom joj nije dostavio ustavnu tužbu radi davanja odgovora na nju i, ne manje bitno, u svojoj odluci nije obrazložio niti naveo razloge za odbijanje prigovora nepravodobnosti i nedopuštenost iste ustavne tužbe.

Uzimajući što se do sada zbivalo, TLS je na koncu zatražio da u ponovljenom ustavnom postupku suci koji su do sada imali presudnu ulogu budu izuzeti. Radi se konkretno o predsjedniku suda Miroslavu Šeparoviću, sutkinji Snježani Bagić i sucu Mati Arloviću. Njih troje, napisali su, postupali su u Vijeću koje je donijelo odluku za koju je Strasbourg izričito ocijenio da odstupa od prakse Europskog suda za ljudska prava.

image

Mato Arlović
Foto: Davor Pongracic/CROPIX

Davor Pongracic/Cropix
image

Snježana Bagić

Bruno Konjevic/Cropix
image

Miroslav Šeparović
Foto: Damjan Tadic/CROPIX
 

Damjan Tadic/Cropix

– Kako se radi o notornoj praksi koja je bila na snazi i u vrijeme donošenja odluke kojom se pravnoj osobi s javnim ovlastima, koja je osnovana od strane Vlade jedne od zemlje potpisnice Konvencije (tj. Lučkoj upravi Split), a koja je ujedno i postupala u prvom stupnju, priznalo pravo na podnošenje ustavne tužbe i to protiv kasnije odluke višeg tijela, s obzirom na to da je Ustavni sud i prije i poslije takvog postupanja iskazivao pravne stavove da prvostupanjsko upravno tijelo, tj. pravna osoba s javnim ovlastima koja je postupala u prvom stupnju, nije ovlašteno na podnošenje ustavne tužbe protiv naknadne odluke koja je donijeta u spisu u kojem je takva pravna osoba s javnim ovlastima postupala u prvom stupnju, to je onda očito da su gore navedeni časni suci zauzeli čvrst i nepromjenjiv pravni stav da svi argumenti Trajektne luke Split d.d. nisu osnovani i da je Lučka uprava Split, kao pravna osoba s javnim ovlastima koja je postupala u prvom stupnju, očito aktivno legitimirana na podnošenje ustavne tužbe, sve u predmetu protiv kasnije donijete odluke kojom je preinačavana/izmijenjena prvostupanjska odluka Lučke uprave Split, koji pravni stav očito neće promijeniti unatoč tome što je Europski sud za ljudska prava donio odluku kojom je ukazao na odstupanje od prakse tog suda i od Konvencije – argumenti su TLS-a za izuzeće troje još aktivnih sudaca Ustavnog suda.

Očito je da nas očekuje još jedna pravosudna trakavica, s tim da nakon što se u slučaj umiješao sud iz Strasbourga startne pozicije suprotstavljenih strana više nisu iste. Isto tako ni ulog, čije bi plaćanje s pridodanim kamatama moglo uzrokovati vrtoglavicu planerima državnog proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 22:09