StoryEditorOCM
SplitIN MEMORIAM

Splitski arhitekti oprostili su se od kolege koji je ostavio značajan trag u prostoru. Pokraj ‘njegovih‘ zgrada svakodnevno prolazite, a zbog angažmana je nagrađen još za života

Piše SPLIT SD
21. studenog 2022. - 18:02

Društvo arhitekata Splita oprostilo se od Josipa Stubnje, jednog od značajnijih imena njihove struke, osobe koja je ostavila velik trag u prostoru.

U Splitu je realizirao Đački dom u ulici Matice hrvatske (1969-70), brojne stambene zgrade, a kao njegovo najznačajnije samostalno ostvarenje ističe se Pomorsko-putnički terminal na Gatu Sv. Duje u gradskoj luci, izgrađen uoči MIS-a, ali i nekoliko stambeno-poslovnih zgrada među kojima one u Biokovskoj ulici i na Putu Plokita te inovativnu višestambenu zgradu u Vinkovačkoj ulici na Plokitama.

Sudjelovao je u projektu rekonstrukcije zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (1978-79), a za njegov doprinos pripremama i realizaciji VIII mediteranskih igara Skupština općine Split  dodijelila mu je 1980. godine plaketu "Grb Splita". Tijekom 1980-tih godina izvan Splita izveo je autobusne kolodvore u Imotskom i Omišu te osnovnu školu u Crivcu.

Arhitekt Josip Stubnja rođen je u Splitu 5. travnja 1934. godine. Nakon završene Srednje tehničke škole u Splitu radio je četiri godine kao laborant u Biološko-oceanografskom institutu. Potom je upisao studij arhitekture u Zagrebu i diplomirao na Arhitektonskom fakultetu 1963. godine.

Ostao je zapažen u svakoj tvrtki i gradu u kojem je radio, a svoje znanje je imao priliku dijeliti i s mlađima jer se na neko vrijeme odlučio za karijeru profesora u Srednjoj građevinskoj školi. U "Urbanističkom zavodu Dalmacije" bio je zaposlen od 1969. do 1980. godine i tijekom tog razdoblja stalno je surađivao na brojnim projektima s arhitektom Lovrom Perkovićem.

Nakon toga od 1980. godine do odlaska u mirovinu 1992. godine bio je zaposlen kao vodeći projektant u splitskom Projektnom atelijeru za urbanizam i arhitekturu "Arhitekt". U svakoj od svojih radnih sredina, izuzetno je bio uvažavan od kolega i suradnika.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 23:24