StoryEditorOCM
SplitČEKA SE ODLUKA

Splitski arhitekt ima genijalnu ideju za uređenje ribarnice: ‘Kupiš ribu, daš da ti je očiste, a onda... Ali, ima caka

Piše Gabrijela Radanović
15. svibnja 2023. - 09:03

Splitska peškarija postala je "nova" lokacija u gradu za održavanje javnih događanja. Ususret fešti sv. Duje, po prvi put se uz zidove zapadnog dijela ribarnice montirala pozornica na kojoj su Splićani mogli gledati nastupe kulturno umjetničkih društava, raznih plesnih skupina, pjevača…

Riječ je o 300-tinjak kvadrata vanjskog prostora koji će - do konačnog uređenja Peškarije - služiti za održavati raznih promocija, akcija ili događanja.

image

Postavljanje bine ispred ribarnice 

Joško Šupić/Cropix

- Dok gradska vlast u koordinaciji s Konzervatorskim odjelom u Splitu ne odabere na koji način ćemo ponovo koristiti vanjski dio ribarnice, odlučili smo ga iskoristiti za kao novu javnu površinu, jer je najgore kad zjapi prazno bez ikakve svrhe.

Sada kada smo uklonili nosače i tendu, otvorio se prostor za održavanje raznih događanja, i to ne samo na vanjskom dijelu peškarije, već se i unutrašnji dio može iznajmiti - objasnio je Siniša Gašparević, direktor "Parkova i nasada" kojem je cilj da taj prostor zaživi dok se konačno ne privede svrsi, odnosno ponovo počne služiti primarnoj namjeni - prodaji ribe.

image

Siniša Gašparević

Paun Paunović/Cropix

"Zatvaranjem" za prodaju vanjskog dijela ribarnice u prosincu 2019. godine, kao da je okinut komadić Splita. Prodavači su jednom prilikom upotrijebili sličnu metaforu - "kao da je lavu okinuta glava".

A na pitanje u kojoj je fazi realizacija uređenja vanjskog dijela ribarnice uz Marmontovu ulicu, Gašparević je pojasnio kako su predložene dvije opcije.

- Dinko Peračić je izradio idejni projekt koji je spoj modernog i tradicionalnog, starog dijela ribarnice. Realizacijom takvog projekta ribarnica bi ‘živjela‘ i u poslijepodnevnim satima. Ideja je da se može pripremati i hrana na peškariji, tako da bi kupac mogao uzeti ribu koja će se očistiti na istom mjestu i pripremiti za jelo.

Kada u restoranu naručite ribu, ne znate što ste dobili, a ovako možete izabrati koju ribu točno želite i odlučiti se na način na koji želite da vam se riba pripremi. Tako kupac bira što god želi - navodi direktor "Parkova i nasada", naglasivši kako se čekaju potrebne dozvole i odobrenja za takvu, skuplju verziju projekta koja bi koštala do dva milijuna eura.

image

Dinko Peračić

Duje Klarić/Cropix

- Druga ideja je da se vanjski dio ribarnice prostire zapadno od vanjskog zida peškarije, nekih pet metara prema Marmontovoj ulici, cijelom dužinom.

Ta verzija je konzervativnija i puno jednostavnija za realizaciju, ali bi to puno manje koštalo i trebalo bi se odlučiti što ustvari želimo, ali je to na gradonačelniku, Odjelu za urbanizam i Konzervatorskom odjelu u Splitu. Na nama je da predlažemo, na Gradu je da se odluče koji će projekt financirati - rekao je.

A kada će se taj dio posla odraditi, ne može, niti želi pretpostavljati, jer je potrebno prikupiti odobrenja, dozvole i osigurati potrebna sredstva. Pitali smo ga i kakav projekt on priželjkuje:

- Meni se sviđa bilo što, samo da se na vanjskom dijelu krene s radom, jer je nagore kad zjapi prazno i da se ne donose odluke - kratko je odgovorio te je ovim putem pozvao da se jave svi zainteresirani za organizaciju raznih događanja i u unutrašnjem dijelu peškarije koja može "živjeti" i u poslijepodnevnim satima.

Isto je i s terenom četiri na Pazaru koji je postao nova lokaciju za organizaciju buvljaka pa i raznih gastronomskih događanja. Jedno takvo se od travnja održava svakog petka, a uskoro će se neposredno pokraj tog terena, u Hrvojevoj ulici, od 15. do 25. svibnja održati Split Spring festival koji se prijašnjih godina održavao u Đardinu.

image




 

Božidar Vukičević/Cropix

U hladovini razgranatih krošanja platana na Pazaru mogu se održavati kulturne, gastro ili glazbene manifestacije, što je, vjerujemo, vrijedna informacija za splitske kreativce koji su u potrazi za idealnom lokacijom za organizaciju nekog događaja.

Nude vam se Pazar i peškarija, a na takvim mjestima koja su već posebna, dovoljno je samo malo mašte i ambijentalne rasvjete kojom se vrlo jednostavno može postići nezaboravan ugođaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 02:55