StoryEditorOCM
Splitproslava obljetnice

Splitski antifašisti: Nadamo se da ćemo do kraja Oparinog mandata u gradu imati Trg žrtava fašizma i vrtić koji će nositi ime Palmine Piplović

Piše PSD
25. listopada 2020. - 23:22

Uoči 76. obljetnice oslobođenja Splita Udruga antifašista i antifašističkih boraca grada Splita poslala je sljedeće priopćenje:

- Dragi sugrađani grada Splita,

76. obljetnicu oslobođenja Splita od fašističke i nacističke okupacije ove godine ćemo zbog epidemiološke situacije s COVID-19 infekcijom morati obilježiti na poseban način, držeći se preporuka Nacionalnog stožera od 25. 10 2020 godine.

To je zato što Udruga antifašista i antifašističkih boraca grada Splita osim što mora slijediti preporuke Nacionalnog stožera, mora misliti i zaštiti zdravlje starije populacije građana Splita i Dalmacije. S obzirom na to da smo uvijek na prvoj liniji u borbi za voljeni grad, a da je isti pod naletom opasnog virusa, smatramo da je odgovorno ponašanje najbolji način za zaštitu naših sugrađanki i sugrađana.

Ove godine ćemo imati sljedeći skraćeni protokol obilježavanja ove obljetnice:

1. U 9.30 sati, 26. 10 2020 se položit će se vijenac i cvijeće na Spomen Kosturnici NOB, Poljani branitelja i kod Centralnog križa na Lovrincu

2. U 11 sati, 26. 10 2020 na Štandarac, na Pjaci delegacija UAAB-e i VeDRE će položiti vijenac oslobodiocima Splita

Drugih manifestacija neće biti.

Kako su antifašisti trajno posvećeni svojim oslobodiocima, zahvaljujuće kojima Split nije ostao talijanski grad Spalato, već je postao slobodarski grad Split i dio slobodne Dalmacije i ove ćemo godine ponovno uputiti dopis gradonačelniku grada Splita sa zamolbom, da se konačno u gradu Splitu donese uredba o proglašenju sljedećih toponima:

a). da se vrati ime Palmine Piplović dječjem vrtiću na Marjanu

b). da se jedna ulica u gradu Splitu imenuje Ulicom Prvog Splitskog partizanskog odreda

c). da se jedan trg u gradu Splitu imenuje Trgom žrtava fašizma

Ovi naši zahtjevi su civilizacijska stečevina i nitko nema pravo te stečevine oduzeti našem slobodarskom Gradu. Pored toga ovaj naš zahtjev je sukladan i s novim smjerom Vlade Andreja Plenkovića, ali i u skladu s Ustavom RH.

Kao Novi predsjednik UAAB-e čvrsto vjerujem u raniji dogovor s gradonačelnikom Splita, gospodinom Androm Krstulovićem Oparom, da će to biti napravljeno još u njegom gradonačelničkom mandatu.

S poštovanjem,

Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 01:35