StoryEditorOCM
SplitPADAJ SILO I NEPRAVDO

Splitski antifašisti ambiciozno isplanirali proslavu 75. obljetnice oslobođenja Splita od okupatora: Nismo uspjeli naći izvođača koji bi nam pjevao partizanske pjesme, pa ćemo ih puštati s gramofona

23. listopada 2019. - 17:00
Josip Milat, predsjednik splitske Udruge antifašista i antifašističkih boraca

Udruga antifašista i antifašističkih boraca (UAAB) Splita i udruga Veterana Domovinskog rata i antifašista (VEDRA) ove godine obilježavanju 75. obljetnice od oslobođenja Splita od fašističkog okupatora daju posebno značenje.

Ne samo zbog jubileja, već zbog tri važna razloga koja je u najavnoj konferenciji za novinare jučer iznio prof. Josip Milat, predsjednik splitskog UAAB-a.

- Prvi razlog je činjenica da je oslobođenje Splita jedan od najznačanijih datuma u povijesti grada, koji je tada po prvi put postao sastavni dio Hrvatske. Drugi je razlog odavanje pijeteta žrtvama, a treći je njegovanje kulture sjećanja, kako se u budućnosti fašizam više nikad ne ponovi.

Jako smo žalosni jer je žrtvama fašističkog terora bilo 99 posto građana Splita, a naš grad nema ni ulicu njima u čast - naglasio je Milat i dodao kako ih jako žalosti današnje minimiziranje antifašizma te da danas među mladima raste osjećaj da je Hrvatska bila ono što je bila NDH, koja nije bila, kaže, ni država ni nezavisna.

Luka Džanko, umirovljeni general Hrvatske vojske i jedan od čelnih ljudi u VEDR-i istaknuo je cilj udruge djelovati na mlade ljude kako bi znali pravu istinu o antifašizmu, s obzirom da je danas na djelu povijesni revizionizam.

- Želimo im ukazati da su zamijenjene teze. Ante Pavelić je zamijenio Tita, a ustaše su brand. I mene su mnogi pitali što mi sve ovo treba, kako mogu biti hrvatski branitelj antifašist? I ja sam mislio prije tri godine, kada se osnovala udruga, da to neće proći, ali smo prepoznati i imamo perspektivu - podvukao je.

Sam program proslave trajat će dva dana - u petak je planirano polaganje vijenaca na Spomen kosturnicu pripadnicima NOB-a, na groblju branitelja Domovinskog rata te pred središnjim križem na Lovrincu, te ispred spomenika žrtvama ispred zgrade Županije, kao i na Pjaci - na spomen ploči na Staroj gradskoj vijećnici.

U subotu je u 10 sati glavna svečanost obilježavanja 75. obljetnice oslobođenja Splita u hotelu "Park", a nakon toga u 10.45 sati se na istoj lokaciji održat će se, kako najavljuje va se tribina "75. godišnjica oslobođenja Dalmacija i antifašizam danas".

Svakako će mnogima biti zanimljiv "Koncert pjesama koje se više ne pjevaju" koji će se u Domu mladih održati u subotu u 19 sati kao hommage skladateljima Ivi Tijardoviću, Josipu Hatzeu i Silviju Bombardelliju.

Valja napomenuti kako je koncert prvotno bio zamišljen da se pjesme izvode uživo, ali iz Udruge antifašista navode kako to nije bilo moguće zbog problema s pronalaskom pjevača. Stoga su odlučili da će s gramofona ili CD playera za tu prigodu puštati pjesme navedenih autora, ali i poznate savezničke i partizanske pjesme (poput Pada silo i nepravdo) s gramofona ili CD playera. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2023 00:55