StoryEditor
SplitOPET SMO SE OPUSTILI

Splitske ulice navečer izgledaju kao da nema korone: grad je pun ko šipak, nitko ne poštuje mjere, a živi se po sistemu: ‘Uživaj dok možeš‘, sezona ionako neće još dugo!

Piše Ivana Perković
18. srpnja 2021. - 07:57

Broj oboljelih od koronavirusa je u snažnom porastu. Dok je početkom proteklog tjedna u Splitu bila samo jedna zaražena osoba, do vikenda se taj broj popeo na 21.

Nagli porast oboljelih naveo je i američki Centar za kontrolu bolesti da hrvatsku obalu smjesti u narančastu zonu, a Stožer je produžio trajanje mjera o ograničavanju okupljanja.

U petak smo se prošetali centrom Splita i provjerili u kojoj mjeri se poštuju ograničenja i jesu li Splićani i njihovi gosti zabrinuti zbog porasta broja oboljelih i mogućnosti zatvaranja sezone.

Ako ćemo suditi prema viđenom, na splitskim ulicama je koronavirus zaboravljena stvar. Malo tko se još uvijek trudi staviti masku kad ulazi u zatvoreni prostor, a o otvorenom da ne govorimo.

Na nož su nas dočekali djelatnici ugostiteljskog objekta koji poslužuje hranu za van, a u kojem su upravo stajali gosti bez maske na licu. Svjesni su problema, kažu, ali umorni od glumljenja redara.

image
U kaletama 'čovik na čoviku'
Duje Klarić/Cropix

- To bi zaštitari trebali gledati, a ne mi. Ne možemo mi svakom gostu govoriti da stavi masku. Ja je nosim – odrješito će djelatnik koji nas je zamolio da objekt ne snimamo, jer ne želi dodatne probleme. Na pitanje boji li se da će i ova sezona završiti prerano, kaže da je navikao.

'Radit ćemo dok možemo'

- Vjerojatno hoće, ali navikli smo, ne možemo živjeti u strahu, radit ćemo dok možemo – govori.

Ništa drukčije nije ni kod njihovih susjeda. Maske ne nose ni oni ni mušterije.

- Ma kakvi, nema distance, ni maske, ni ništa. Imamo slike na vratima, nekad upozorimo, ali nema tu pomoći, ljudi su se opustili. Nisu to samo turisti, domaći su isti – kaže nam jedan od djelatnika objašnjavajući da su oni, za razliku od većine mušterija, ipak cijepljeni.

Preranog kraja sezone se ne boje, štoviše, očekuju ga.

- A što ćemo, već smo navikli. Mi bismo voljeli raditi, ali o tome odlučuju neke više instance – neopterećeno će.

A upravo su više instance glavni krivci za porast oboljelih, smatra njegova kolegica.

- Previše su opustili mjere na granici, puštaju svakoga. Prije pola godine sam ulazila iz Njemačke, imala sam negativan test, koji je tada bio uvjet, ali nitko ga nije ni pogledao. Kažu mi da se sada pogotovo ništa ne gleda – govori.

Da se većina ne pridržava mjera, primjećuju i strani gosti. Na Rivi smo sreli ekipu studenata iz Budimpešte. Sonya Lu nam je rado prokomentirala situaciju, a na saznanje da je hrvatska obala u narančastoj zoni, nije se previše zabrinula.

- Nismo znali, pa se ni ne osjećamo prestrašeno. Mi smo se svi morali cijepiti da možemo putovati, a u vlaku su nas upozorili da moramo nositi maske u zavorenim prostorima i toga se pridržavamo gdje god idemo. Vidimo puno ljudi bez maski u trgovinama, ali mi smo cijepljeni, nosimo maske i osjećamo se sigurno – kaže.

image
Grupa studenata iz Budimpešte
Duje Klarić/Cropix

Previše ljudi po kaletama

Povjerenja u cjepivo imaju i članovi obitelji Kery iz Vukovara, koji su s ljetovanja u Vodicama svratili u Split.

- Cijepljeni smo dva puta, pa imamo nekakvu sigurnost. Vidimo da se tu mjere baš i ne poštuju onako kako bi trebalo, pogotovo u uskim splitskim ulicama, previše je ljudi. Međutim, neke studije su pokazale da na otvorenom nema neke velike mogućnosti od zaraze pa nemamo straha – optimističan je Janoš Kery. Trgovine koje su posjetili strogo poštuju mjere, no u kafićima je druga stvar, govori.

image
Janoš i Marija Kery iz Vukovara
Duje Klarić/Cropix

- Gdje su manji zatvoreni prostori, pogotovo u užoj gradskoj jezgri, ne postoji baš mogućnost razmaka među gostima, dok ovi veći restorani i kafići nemaju s tim problema. Ako gledamo sve ove najave da bi sezona mogla doći u pitanje, sasvim je razumljivo da ljudi pokušavaju zaraditi, odnosno uhvatiti što se može uhvatiti. I u Vodicama je tako, ljudi sa zebnjom gledaju na mogućnost zatvaranja sezone – kaže Kery.

Put nas dalje navodi u "Fabrique", nekad noćni klub, danas isključivo restoran. Djelatnici su cijepljeni, a gosti se pridržavaju mjera bez pogovora, no voditelj Ivan Frane Rogulj nije baš optimističan da će se sezona nastaviti.

image
Ivan Frane Rogulj, voditelj 'Fabrique bara'
Duje Klarić/Cropix

- Bojim se i mislim da je realno da će se dogoditi zatvaranje. Nitko to ne bi volio, ali kako je krenulo, bojim se da nećemo dogurati do kraja sezone. Ja sam cijepljen, kao i većina naših radnika, ali nisam siguran koliko će nas to zaštititi od svega – iskreno će.

Na sličan stav, da je sezona već osuđena na propast, nailazimo i kod drugih ugostitelja, no baš kao i Vukovarac Janoš, većina smatra da je treba iskoristiti dok je ima. Velik dio njih, pritom, mjere primjenjuje proizvoljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2021 23:22