StoryEditor
Splitneka hladovine

Splitske ulice krasit će egzotične ljepotice: počela obnova gradskih drvoreda, iz Parkova i nasada najavili da stiže do sada neviđena vrsta

13. ožujka 2017. - 17:28
stabla_sadnja3-130317.JPG

Radnici "Parkova i nasada" počeli su sadnju novih stabala u Matoševoj ulici, na potezu od raskrižja sa Zrinsko-Frankopanskom do Nazorova prilaza. Kako nam je kazao Gordan Tahirbegović, voditelj odjela održavanja u toj gradskoj tvrtki, radi se o platanama vrhunske kvalitete nabavljenim iz Italije, kojih će se ukupno 19 komada posaditi na spomenutoj dionici, a najviše na lokaciji od starog rodilišta do Fra Bonine ulice.

- Sadnice su u odličnom stanju i već sada su visine četiri metra - navodi naš sugovornik i dodaje kako je nabava platana koštala oko 30.000 kuna.Podsjetimo, popuna spomenutog drvoreda posljedica je nedavne sječe starih sofora, koje su zbog svojih poznih godina postale opasnost za prolaznike, pa ih je valjalo ukloniti. No, Tahirbegović ističe kako sadnji mladica tu nije kraj jer će se obnavljanje drvoreda nastaviti i dalje, pa je tako u ovoj godini planirana zamjena ukupno 300 stabala širom grada.

- Radi se o supstituciji drveća nakon što nam je olujna bura prije dvije godine izvalila 500 stabala. Tim planom predviđena je prvi put u našem gradu sadnja 30 jacarandi oko samostana sv. Ante na Poljudu. Radi se o divnom drveću s prekrasnim plavim cvjetovima.Posadit će se još deset kestena na Mažuranićevu šetalištu, na potezu od raskrižja s Dubrovačkom do Ulice slobode, potom također deset česmina u Ulici Domovinskog rata, devet kestena u Gundulićevoj... - nabraja Tahirbegović i dodaje kako će po svim dijelovima grada niknuti i nove pelegrinke.

Svakako, prva veća popuna i sadnja nakon dužeg vremena tek će stanje s drvećem vratiti na situaciju prije bure, s tim da je potrebno, napominje naš sugovornik, zamijeniti barem još 500 stabala koja prirodno odumiru. No, zaključuje kako je najvažnije da se konačno krenulo u ovaj posao

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 17:50