StoryEditorOCM
Splitpoziv na odgovornost

Splitske udruge nakon šokantnog zločina u Varošu: ‘Ovakva usijana atmosfera može izazvati nezaustavljivu lavinu kriminala i nasilja‘

Piše PSD
18. siječnja 2020. - 17:55

Splitske udruge: Bijeli krug, DOMINE, HELP - Udruga za pomoć mladima, Liga Prevencija Split, Udruga MoSt, Udruga Naš kvart, Mentor Split i Aktivist objavile su zajedničko priopćenje u kojem se apelira na medije da prekinu s neprimjerenim medijskim masakriranjem osoba koje se dovode u vezu s trostrukim ubojstvom koje je šokiralo Hrvatsku.

Također, ustvrdili su i kako tragičan događaj u Splitu, nažalost, ukazuje na ignorantski odnos države prema socijalnim i zdravstvenim politikama, izostanak socijalnog dijaloga, nedostatak političke volje za adekvatnim uređenjem sustava kao i vizije kako bi isti trebao izgledati.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Danas, subota, 18. siječnja, navršava se točno tjedan dana od tragičnog slučaja trostrukog ubojstva u Splitu. Obiteljima ubijenih mladića i ovim putem izražavamo sućut!

Sedam dana neprekinutog izvještavanja o događaju i njegovim akterima u svim medijima, pisanim, elektronskim i na portalima, ukazalo je na sve propuste i nedostatke različitih sustava u društvu u kojem živimo.

Danima smo svjedočili „nepodnošljivoj lakoći“ davanja na uvid javnosti i najsitnijih obiteljskih anamnestičkih podataka, nedopustivom objavljivanju službenih dokumenata, postupaka i informacija i na koncu nanovo se suočili s neprimjerenom reakcijom vlasti i lošom komunikacijom u kriznim situacijama.

Nedopustivim držimo curenje informacije o provedenim postupcima nadležnih tijela i institucija u kojima se iznose nasumično izdvojeni, medijima zanimljivi detalji iz života obitelji privedenog i tražimo odgovornost svih koji su dozvolili da informacije iz službenih postupaka i dokumenata budu javno objavljene, suprotno pravilima struke, etičkim principima i pravu na zaštitu privatnosti.

Ističemo kako je od iznimne važnosti u kriznim situacijama primjerena reakcija lokalne i državne vlasti i jasna komunikacija s javnošću, a ona je izostala i ovaj put. Građani su dobivali informacije putem društvenih mreža, iz snimaka slučajnih prolaznika i mnoge su bile netočne, a doprinijele su strahu i osjećaju nesigurnosti.

Udruge potpisnice, koje imaju više desetljeća iskustva rada s ovisnicima, žrtvama obiteljskog nasilja, djecom i mladima u riziku i s problemima u ponašanju te drugih poteškoća u području mentalnog zdravlja, žele ovim priopćenjem ukazati i apelirati u prvom redu na odgovornosti medija u izviještavanju, na osobnu odgovornost svakog pojedinca te na društvenu odgovornost svih građana i građanki.

Svjedočili smo nizu tekstova, fotografija, snimaka kojima su mnogi brutalno pogazili načela profesionalnog novinarstva, ugrozili zaštitu načela nevinosti te prava na pošteno i pravedno suđenje. Danima se neetično krši pravo na zaštitu privatnosti kao i temeljno ljudsko dostojanstvo svih uključenih.

Nitko, ama baš nitko, nema pravo osobu proglasiti krivom, osim sudske vlasti na način propisan važećim zakonima RH. Oni koji to čine, zapravo projiciraju isti obrazac nepoštivanja prava i pravne norme i „uzimanja stvari u svoje ruke“, prikriveno podržavajući kulturu linča.

I ovaj tragičan događaj, nažalost, ukazuje na ignorantski odnos države prema socijalnim i zdravstvenim politikama. Izostanak socijalnog dijaloga, nedostatak političke volje za adekvatnim uređenjem sustava kao i vizije kako bi isti trebao izgledati, godinama onemogućuju sve one koji su dio tog sustava i koji žele stvari učiniti boljima. Posljedice takvog neodgovornog i površnog odnosa su vidljive, ne samo na splitskim ulicama i zagorskim domovima za stare i nemoćne, već svugdje u državi, bez iznimke. Nečinjenjem, prije negoli se tragedije dogode, država ima suodgovornost!

Važno je reći kako je Split krajem devedesetih imao djelotvoran model suzbijanja ovisnosti koji su drugi gradovi preuzimali i koji se promišljeno gradio i uključivao sve sektore u borbu. Vrijeme je i za otvorenu analizu što smo to u međuvremenu zanemarili i tko je to zakazao.

Ako promptno i odgovorno ne djelujemo  u svakom od sustava koje je ovaj događaj prozvao, izražavamo bojazan kako ovakva usijana atmosfera može izazvati nezaustavljivu lavinu kriminala i nasilja. Pored nesigurnih domova i zanemarenih obitelji imat će sve više i više nesigurne ulice. Svi smo mi kao društvo odgovorni za ono što se  dogodilo i što se događa u sredinama u kojima živimo. Ovaj tragičan događaj u kojem je izgubljeno puno više od tri mlada života bi trebao bi svakoga od nas nagnati na pitanje gdje smo kao pojedinci i društvo progriješili i što se moglo ili se može činiti bolje.

Apeliramo još jednom na medije i pozivamo da zaustave neprimjereno medijsko masakriranje osoba koje se dovode u vezu s trostrukim ubojstvom, kako žrtava, tako i uhićenog mladića i njegove obitelji.

Splitske udruge: Bijeli krug, DOMINE, HELP - Udruga za pomoć mladima, Liga Prevencija Split, Udruga MoSt, Udruga Naš kvart, Mentor Split, Aktivist", stoji u njihovom priopćenju .

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 08:34