StoryEditorOCM
SplitOSNOVNA HIGIJENA

Učenike upozoravaju da zbog opasnosti od zaraze peru ruke, a splitski đaci nam tvrde: U školskim zahodima nema ni sapuna ni papira!

26. veljače 2020. - 16:46

Iako je zbog mjera opreza zbog koronavirusa Grad Split proslijedio informativne letke Ministarstva zdravstva svim predškolskim ustanovama i školama čiji je osnivač, dio djece uopće nije primio te informacije.

Iz Službe za društvene djelatnosti Grada Splita potvrdili su nam kako su proslijedili vrtićima i školama potrebne informacije, pa se ne zna što ravnatelji uopće čekaju.

- Neke konkretne upute od nadležnih zdravstvenih institucija u pisanoj formi nismo dobili, no od osnivača smo dobili upute Ministarstva o mjerama opreza koje smo pročitali učenicima. Naglašeno je da se ruke trebaju redovito prati, da moraju piti dovoljno tekućine, te smo im kazali na koje simptome trebaju obratiti pažnju.

Ne treba dizati paniku među djecom ni roditelja, ali treba im svakako ukazati na pojačane mjere opreza. Gripa je još aktualna, pa ima razreda gdje nedostaje pola djece. Uvijek kada je sezona gripe i prehlada apeliramo na roditelje da djecu ne šalju u školu ukoliko nisu zaliječili simptome kako se virusi ne bi prenijeli na druge. Kao i svi, pratimo tijek događanja, a sapuna i ubrusa imamo dovoljno, te redovito kontroliramo zalihe i sanitarne čvorove. Imamo djecu u produženom boravku pa i tu obraćamo posebnu pažnju na higijenu - rekla nam je Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš.

Vlažne maramice u školskoj torbi

Ova škola je svijetli primjer održavanja higijene na visokoj razini. No, do nas dopiru informacije iz nekih škola da su sapuni i wc papir, kao i daska na školjci pravi rariteti, dok neka djeca papir moraju nositi od kuće. Učenici nam svjedoče kako su završili cijelu osnovnu školu, a da u školskim WC-ima nikada nisu vidjeli ni sapun ni ubrusu, a ni WC papir, te kako su vječno, za slučaj nužde, u školu nosili papirnate maramice.

O tome su, kako doznajemo, u splitskim školama često i đaci prigovarali na Vijećima učenika, ali se nikada ništa nije promijenilo. 

- Zbog koronavirusa stalno svi upozoravaju o nužnosti pranja ruku, a u školi moje kćerke nikada nema sapuna - požalio nam se otac jednog osnovnoškolca.

- Škole u svom programu redovitog održavanja imaju stavku nabavke higijenskih potrepština i ukoliko netko ne vodi računa o tome, to je zbilja nedopustivo! Vijeća roditelja bi trebala voditi računa o tome, te na tome inzistirati kod ravnatelja ukoliko nedostaje onovnih higijenskih poštepština - kazao je Mate Omazić iz resorne služne za školstvo i vrtiće.

image
Mate Omazić
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Dok neke odgojno obrazovne ustanove nemaju ni sapuna, stiže vijest iz osječke gimnazije Gaudeamus koja ovih dana provodi internet nastavu za sve učenike preko platforme Loops.

- Ujedno obavještavamo roditelje da se zbog mjera opreza otkazuju sve terenske nastave za učenike ovaj tjedan (odlazak u kino i školu kemije). Naglašavamo kako posebnu pažnju treba obratiti na predmete koji se učestalo koriste, poput mobilnih uređaja i kartica te molimo da, uz redovitu higijenu, vodite računa o dezinfekciji tih predmeta - stoji u obavijesti na web stranicama ove škole, poznate kao tehnološki predvodnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 00:59