StoryEditor
SplitTUŠ SPLIT

Splitske srednjoškolke briljirale u stvaranju poduzetničkog projekta: njihovi magneti od bračkog kamena već su stigli do američke ministrice

Piše Merien Ilić
21. svibnja 2021. - 22:10

Cure iz Turističko-ugostiteljske škole briljirale su u provedbi projekta "Dalmatinski suvenir" u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, iz područja Centra izvrsnosti poduzetništva.

Nika Perišić, Emily Budimir, Marija Kokan i Bruna Pijuk, učenice završnih razreda smjera hotelijersko-turistički tehničar, izradile su simpatične magnete od bračkog kamena, koji su već pronašli put do onih koji žele uspomenu iz Splita imati kod sebe.

Županijski Centar izvrsnosti proveo je poziv za sufinanciranje programa zadruga koje djeluju na području županije kroz financiranje otkupa proizvoda učeničkih zadruga u iznosu do 20 tisuća kuna po zadruzi za školsku godinu 2020./2021. Na poziv se javilo dvadesetak ekipa, sve redom sa zanimljivim idejama koje su pretočene u konačan proizvod, što i jest bila svrha ove priče kojoj je cilj poticanje i razvijanje kreativnosti, inicijative i poduzetništva kod potencijalno darovite djece i mladih.

Puno smo naučile

– Krenule smo od same ideje, njezine razrade pa do konačnog proizvoda, a ostaje nam još promocija i marketing, što će zaokružiti ovaj naš mali poduzetnički projekt. Imali smo sjajnu mentoricu prof. Andreu Bilandžić, voditeljicu promocije strukovnih zanimanja i rada RCK-a, pa smo zaista uživale u zajedničkom radu, koji se doduše odvijao dijelom online, dijelom uživo. Ovo nam je odlična priprema kada nakon srednje škole krenemo u daljnje školovanje i poslove u sektoru turizma i poduzetništva. Jako puno smo naučile i svakako će nam ovo znanje koristiti – kazala nam je Marija.

Svaka od djevojaka dala je svoj doprinos ovom projektu, a Nika je, primjerice, ubacila i QR kodove na magnete preko kojih se može ući direktno na stranicu Turističke zajednice grada Splita i pročitati priču o Splitu na pet jezika.

Poticanje kreativnosti

Djevojke su zbog svog doprinosa u realizaciji projekta dijelom oslobođene izrade završnog maturalnog rada, jer su ga već zapravo odradile.

– Kroz ovakve projekte, uz podršku našeg ravnatelja Ive Bilića i cijele škole koja je postala Regionalni centar kompetentnosti, potičemo kreativnost i poduzetničke kompetencije naših učenika kroz iskustvo izrade cjelovitog proizvoda, od ideje, preko izrade i proizvodnje do marketinga i prodaje. Projekt je uspješno obavljen i suveniri su predani županijskom Centru izvrsnosti, a dio ide splitskom TZ-u, dok je jedan magnet s fotografijom koju je snimila Lidija Lolić već u rukama američke ministrice turizma i sporta – otkriva nam prof. Bilandžić.

Svi proizvodi učeničkih zadruga bit će korišteni u svrhu promidžbe Splitsko-dalmatinske županije i svih njezinih sastavnica pri službenim susretima, posjetima, Erasmus projektima, konferencijama i sličnim događanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 21:27